Sebze ve meyve günlük hayatımızın vazgeçilmez besinleri arasında yer alıyor.

Peki, sebze ve meyvenin tüketiminde nelere dikkat edilmesi gerekiyor.

Meyve ve sebze içerisinde bulunan canlı hücreler, hücre duvarı  denilen organellerle birbirine bağlanır. Bu maddeler bizi kalp  damar hastalıkları, kanser, şeker hastalığı gibi en çok öldüren hastalıklardan koruyan posalardır.Beslenme diyet Uzmanı Kübra Kabakcı sebze ve meyve tüketiminde günlük hayatımızdaki önemi hakkında bilgiler verdi.

Sebze ve meylerde vitamin mineral ve antioksidan özelliği olduğunu söyleyen Kabakcı, “Vücudumuzda yapıyı oluşturan ve birçok işlevi düzenleyen elzem besin ögeleridir” dedi.Konuşmasının devamında Kabakcı şunları söyledi: Sebze ve meyveler bitkilerin çiğ veya pişirilerek yenebilen kısımlarıdır. Sebze meyvelerin enerji gereksinimini karşılamaya etkisi azdır. Daha çok vitamin ve mineral içeriği yüksektir ve iyi derece antioksidan kaynaklarıdır. Vitaminler, vücutta bir oranda sentezlenmeyen, yaşam için elzem, az miktarları ile hücre metabolizmasındaki tepkimeleri uyaran organik bileşiklerdir. Mineraller ise inorganik maddelerdir. Vücudumuzda yapıyı oluşturan ve birçok işlevi düzenleyen elzem besin ögeleridir. Bu yüzden tükettiğimiz sebze ve meyvelerde vitamin ve mineral kaybı yaşanmaması veya en aza indirgemek için belli tüketim kurallarına uymamız gerekmektedir.”

‘SEBZELERİ PİŞİRMEDE SUSUZ PİŞİRME YÖNTEMİ KULLANILMALIDIR’

Sebzelerin pişirme yöntemlerine değinen Kabakcı, “Taze ve çiğ olarak yenmesi önemlidir. Fakat meyveler genellikle çiğ olarak tüketilse de sebzelerin büyük bir kısmı pişirilerek tüketilir. Sebzeleri pişirmede susuz pişirme yöntemi kullanılmalıdır. Çünkü sebzeler suda eriyen vitaminleri içerir. Haşlama yapılacaksa da, Sebzeleri bekletmeden işlemden hemen önce doğramak, kaynamış suya atmak ve haşlama esnasında kapağı açmamak vitamin kayıplarının önüne geçebilir. Eğer salata olarak tüketilecek ise iyi yıkanmalı ama suyun içerisinde fazla bekletilmemeli, yıkandıktan sonra doğranmalıdır. Çok küçük parçalara ayırmadan, yemekten hemen önce hazırlanmalıdır.

MEYVELERİ KABUKLU TÜKETMEK GEREKİR

Meyvelerde vitamin ve minerallerin kabuğuna yakın kısımda olduğunun altını çizen Kabakcı, meyveleri kabuğuyla tüketmemiz gerektiğini söyledi. Kabakcı konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Meyvelerde ise iyi şekilde yıkandığına dikkat ederek kabuğu ile tüketmek gerekmektedir. Çünkü meyvelerdeki vitamin ve mineraller kabuğa yakın iç kısımda yer alır. Kabuğu ile tüketilemeyen meyveleri ise ince soymak gerekir. Meyveler yeneceği zaman soyulmalı ve sıkılmış meyve suları bekletilmemelidir.

Son olarak meyve ve sebzeleri mevsiminde taze olarak tüketmek önemlidir. Posa oranları yüksektir, bu yüzden meyve ve sebzelerin suyunun değil kendisinin tüketilmesi gerekmektedir, sağlıklı yaşam için, kan yağlarının düzenlenmesi, kan şekeri düzenlenmesi, bağırsak faaliyetleri için önemlidir.”

YOĞURDUN ASIL VİTAMİNİ SUYUNDADIR

Yoğurdun içerisinde B12 vitamininin olduğunu ve bağırsak faaliyetlerinin düzenlendiğini ifade eden Kabakcı, “Yoğurdun asıl vitamini suyundadır bundan dolayı yoğurdun suyunun atılmaması gerekiyor ve çok sağlıklı bir üründür. Yoğurt B12 vitamini içeriği çok yüksek bir besindir gün içerisinde mutlaka tüketilmesi gerekir. Yoğurt ara öğünlerde ve ara öğünlerde her yaştan insanın mutlaka tüketilmesi gerekiyor. Yoğurt tokluk hissini artırıcı bir besindir. Yoğurdun içerisinde vitamin değeri ve kalsiyum içeriği oldukça yüksektir. Yoğurt aynı zamanda metabolizmayı çalıştırıcı bir etki yapar. Miktarına da dikkat edilmesi gerekir. Yetişkin bir insan günde 3 bardak yoğurt tüketebilir.

Meyve tüketimin de ise meyvenin kendinin yenmesi gerektiğini öneriyorum. Meyve suyunda bekletildiği zaman vitamin değerini kaybettiği için hemen tüketilmesi ya da meyvenin kendisinin içilmesini öneriyorum. Meyve kan şekerini ve kan yağlarını düzenler aynı şekilde bağırsak faaliyetlerimizi düzenler” dedi.

Haber: Kübra Dilbirliği Özel

Editör: Mahmut Beyaz