Tüm dünyada insanlığın en büyük tehdidi olarak karşımıza çıkan yeni tip koronavirüs salgını canlar almaya devam ederken, diğer yandan da insanlığın en büyük umudu olan aşılama çalışmaları sürüyor. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ile Kayseri Erciyes Üniversitesi iş birliğinde geliştirilen yerli ve milli aşı Turkovac için de aşılama faaliyetleri başladı. Kahramanmaraş’ın çalışmalar kapsamında seçilmiş illerden biri olduğunu belirten KSÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı, Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve İl Hıfzıssıhha Kurulu Üyesi Prof. Dr. Selma Ateş, Turkovac Faz 3 çalışması kapsamında gönüllü vatandaşlara Kahramanmaraş’ta uygulanmaya başlandığını söyledi.

KRİTERLERE UYAN GÖNÜLLÜLERE TURKOVAC AŞIMIZI UYGULUYORUZ”
Faz 3 çalışmaları kapsamında şu ana kadar aşı uygulanan gönüllülerde ciddi hiçbir yan etkinin görülmediğini vurgulayan Prof. Dr. Selma Ateş, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Sağlık Enstitüleri Araştırma Kurumu Başkanlığında yürütülen çalışma Erciyes Üniversitesi tarafından da daha önceden üretime geçirilen Turkovac aşısı şu anda tüm Türkiye’de yani etkinliğini ve yan etkinliğinin gözlenmesi amacıyla Faz-3 çalışmaları başlatıldı. Şu anda Türkiye’de 41 merkezde 11 üniversite hastanesinde ve Sağlık Bakanlığı hastanelerinde devam etmekte. Çalışmaya daha önce korona enfeksiyonu geçirmemiş, 18-60 yaş arası hastaları alıyoruz. 2 doz Sinovac aşısı olmuş olanlar tercih ediliyor ve son doz Sinovac aşısının üzerinden en az 90 gün geçmiş, en fazla 270 gün geçmiş olması gerekiyor. Bu kriterlere uyan gönüllüler bize başvurabiliyorlar. Başvurduktan sonra biz burada kişilerin kriterlerimize uyuyor mu diye değerlendiriyoruz. Uygun olduğunu düşündüğümüz hastalardan olası bir covid enfeksiyonu olmasın diye PCR örnekleri alıyoruz. Ardından da aşımızı uyguluyoruz.

“9 GÖNÜLLÜ TURKOVAC AŞISI YAPTIRDI”
Aşı uygulandıktan sonra 30 dakika merkezimizde beklemesini istiyoruz. Tekrar vital bulgularına baktıktan sonra gönüllümüzü evine gönderiyoruz. 1 hafta boyunca Sağlık Bakanlığı tarafından gönüllülerimiz günlük olarak aranıyorlar. Daha sonra ise haftalık olarak yan etki bildirimi açısından aranıyorlar. Şu ana kadar merkezimizde 9 tane gönüllümüze aşı yaptık. Bu oranın daha da artacağını düşünüyoruz. Tüm Türkiye genelinde de 400 kişi Turkovac aşısını olmuş durumda. Hedefi tutturduğumuzda yerli ve milli aşımız olan Turkovac’ın seri üretimine geçilecek.

“BİONTECH AŞISI OLAN KİŞİLERE TURKOVAC UYGULAMIYORUZ”
Kişi sayısı olarak bir sınırlamamız yok. Şartları uygun olan gönüllülerimize Turkovac aşımızı uyguluyoruz. Ama Biontech aşısı olan kişilere Turkovac uygulamıyoruz. Alo 184’ten ve bizim hastanemizin bu iş için ayrılmış telefon numaralarından aradıklarında biz kendilerine randevu verirken şartlara uygun olup olmadıklarını da belirliyoruz. Buna göre de randevu taleplerini oluşturuyoruz.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz