Vatandaşları koronavirüse karşı korumak, bilgilendirmek, yönlendirmek ve riskleri azaltmak için geliştirilen uygulama sayesinde vatandaşlara, enfekte yoğunluğunun olduğu bölgeleri görebilme imkânı da sağlanmıştı. Tespit edilmiş koronavirüs hastalarının ve temaslı kişilerin adreslerine göre oluşturulmuş yoğunluk haritası, tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta riskli alanları görebilme imkanı sağlamıştı. Son aylarda ise Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen yoğunluk haritasına bakıldığında kent merkezinin neredeyse tamamı riskli bölgeleri ifade eden kırmızı renkle kaplandı. Bu durum vatandaşlarda tedirginlik yaşatırken, tekrar uygulanmaya başlanan sokağa çıkma kısıtlamaları ve tedbir kararları yoğunluk haritasında kırmızılığın yeşile dönüşmesine sebep oldu.

HAYAT EVE SIĞAR UYGULAMASI NEDİR?

Pandemiyle mücadele döneminde bilişim ve teknolojinin sunduğu imkânlardan en üst düzeyde faydalanan ve tüm süreci sağlık bilişim sistemleri üzerinden kontrol ve takip eden Sağlık Bakanlığı, bir süre önce Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması ile bu kontrol ve takibi vatandaşların da hizmetine sunmuştu. Hayat Eve Sığar uygulaması ile vatandaşlar, yaşadıkları bölgede ya da gitmek istedikleri lokasyondaki risk durumunu ve hastalık yoğunluğunu harita üzerinden görebiliyor, risk yoğunluğunun yanısıra, hastane, eczane, market, duraklar gibi acil ihtiyaçlarda bilinmesi gereken yerler de vatandaşlara gösteriliyor. Geliştirilen akıllı algoritmalar sayesinde, uygulamada yakınlarının onayları doğrultusunda ailelerini ya da yakınlarını listelerine ekleyebilen vatandaşlar, onların da riskli bölgelerden uzak durmalarını sağlayabiliyor. Türkiye Günlük Koronavirüs tablosunu da uygulamadan inceleyebilirken, seyahatlerinde kullandıkları HES Kodu’nu uygulamadan alabiliyor

HES (HAYAT EVE SIĞAR) KODU NASIL KULLANILIR?

Hayat Eve Sığar (HES) Kodu, kontrollü sosyal hayat döneminde şehirlerarası yolculuk, kurum ziyareti veya bireysel iletişim gerektiren kamusal alanda bulunma durumunda COVID-19 açısından herhangi bir risk taşınıp taşınmadığı bilgisinin güvenli şekilde paylaşılmasını sağlayan ve böylece salgının takibine destek olan bir uygulamadır. Hayat Eve Sığar uygulaması ile ziyaretçilerden HES Kodu talep edilerek uygulama üzerinden, e-Devlet üzerinden ya da karekoda dönüştürülerek bu kod sorgulanabilir, böylelikle ziyaretçilerin Covid-19 risk durumu öğrenilebilir.
 

HAYAT EVE SIĞAR “İHBAR”

Hayat Eve Sığar “İhbar” özelliği ile işletmeler ya da toplu etkinliklerde maske, mesafe ya da hijyen kurallarına uyulmaması durumunda uygulama üzerinden ihbar işlemi gerçekleştirilebilmektedir. İhlal bildirimi, en yakında yer alan denetim ekibine, tıpkı filyasyon sisteminde olduğu gibi mobil olarak bildirilerek anında değerlendirilecektir. Ana menüde bulunan “İhbarda Bulun” menüsünden başlık ya da işletme adı belirtilerek ihlalin açıklaması ve açık adres belirtilir ya da konum paylaşılır. Ayrıca ihbara ait fotoğraf da uygulama üzerinden eklenebilir.

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz