Doğal güzelliği, tarihi ve kültürüyle Türkiye’nin köşe taşı olan Kahramanmaraş, Osmanlı Mutfağı’na yön veren zengin gastronomisiyle ön plana çıkıyor. Fakat birbirinden güzel lezzetlerin yer aldığı Maraş Mutfağı’nın çok fazla yağ, karbonhidrat ve et ağırlıklı olmasından dolayı kent halkında genellikle kilo alma problemi ortaya çıkarıyor. Bu bağlamda kent halkının sağlıklı beslenmesine katkı sağlamayı amaçlayan Diyetisyen Naciye Kabalcı, İsmet Paşa Mahallesi Azerbaycan Bulvarı Gedemenli İş Merkezi’nde yer alan Danışmanlık Merkezi’ni hizmete açtı. 2019 yılında Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden biri olan Hacettepe Üniversitesi’nden mezun olan Kabalcı, aldığı kaliteli eğitimle aynı zamanda kent halkının diyetisyene olan bakış açısını değiştirmeyi hedefliyor. Çevrede çok fazla diyetisyencilik oynayan insanların olduğunu söyleyen Diyetisyen Kabalcı, “Sağlık konusunda küçük bir bilgisi olan bile çok fazla konuşuyor. Bazıları gıda mühendisi oluyor, diyetisyenim diyor. Diplomasını görmeden hiç kimseye inanmasınlar” diye konuştu. Sosyal Medya’da zayıflamak üzerine çok fazla bilgi kirliliği olduğunu da anlatan Diyetisyen Naciye Kabalcı, “Hiç kimse kısa sürede zayıflama vadinde bulunan kimseye bu diyetisyen de olsa inanmamalarını istiyorum. O yüzden sağlıklı beslenmeyi öğrenip hayatlarına bir şey katmak istiyorlarsa, bunu en iyi bilen diplomalı diyetisyenlere başvursunlar” diye konuştu.

“HALKI BİLİNÇLENDİRMEK ADINA EĞİTİMLER DÜZENLEMEYİ DÜŞÜNÜYORUM”

Yeni hizmet veremeye başladığı danışmanlık merkezinin ulaşılabilirlik açısından merkezi bir yerde olmadıklarını istediklerini belirten Kabalcı, “Bu nedenle hem Dulkadiroğlu ve hem de Onikişubat ilçesinin kesiştiği noktada İsmet Paşa Mahallesi Azerbaycan Bulvarı Gedemenli İş Merkezi Kat:3 No:14’te iş yerimizi hizmete açtı. Amacımız insanlara faydalı olmak, sağlıklı beslenmeyi anlatmak. Aynı zamanda ben okullara eğitim vermeye gidiyorum. Şu anda obezite çok yaygın olduğu için sağlık beslenme adına insanların çok fazla doğru bildiği yanlışlar var. Onları bir nebze olsun değiştirebilmek adına Kahramanmaraş’a biraz katkım olsun istiyorum. Bu çerçevede halkı bilinçlendirmek adına eğitimler düzenlemeyi düşünüyorum” dedi.

“AÇILIŞA ÖZEL ÜCRETSİZ VÜCUT ANALİZİ, ÖN GÖRÜŞME YAPIYORUZ”

Açılışa özel fırsatlardan ve hizmetlerinden bahseden Kabalcı, “Burada açılışa özel ücretsiz vücut analizi, ön görüşme yapıyoruz. Hastalar geldiği zaman ilk önce onları tanımak adına konuşuyoruz, nasıl besleniyor, nasıl bir yaşam tarzı var, çalışıyor mu, sürekli evde mi, hareket durum nasıl? Burada cihazımızla ölçüm yapıyoruz. Vücudundaki yağ oranı, kas oranı, metobolizma yaşı, iç yağlanması, ne kadar vücudunda su var? Bunların hepsinin ölçümünü yaptıktan sonra kişiye özel, onun istikleri, onun alması gereken kaloriye göre belli bir liste oluşturuyoruz. Haftalık olarak yine kontrollerimizi yapıyoruz. Geliyor tartıyoruz eğer değiştirmesini istediği bir şey varsa listelerini güncelliyoruz. Bu şekilde bir yol izliyoruz. Yine Whatsapp üzerinden sürekli danışanlarımla irtibat halinde oluyorum. Sormak istedikleri, listelerinde değiştirmek istedikleri bir şey olduğu zaman listelerinde güncelleme yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÇEVREDE ÇOK FAZLA DİYETİSYENCİLİK OYNAYAN İNSANLAR VAR”

Sağlık konusunda az bilgili olan kişilerin bile kendilerini diyetisyen olarak nitelediğini söyleyen Naciye Kabalcı,Sağlık konusunda küçük bir bilgisi olan bile çok fazla konuşuyor. Bazıları gıda mühendisi oluyor, diyetisyenim diyor. Diplomasını görmeden hiç kimseye inanmasınlar. Çünkü çok fazla hiçbir eğitimi olmadan sadece bir sağlık beslenme eğitimi alaraktan ‘ben diyetisyenim’ deyip birkaç liste verip insanları kandıran onların üzerinden çıkar gösteren çok fazla insan oluyor” dedi.

“BEN YÜZ YÜZE DİYETİ DAHA ÇOK ÖNERİYORUM”

Online diyet hakkında da konuşan Kabalcı, “Online diyette kendi bölgesinde diyetisyen olmayan insanlar için daha kullanışlı. Çünkü şu anda her şey internet üzerinden, online olarak daha da kolay geliyor ama genel olarak ben yüz yüze diyeti daha çok öneriyorum. Çünkü ne yaptığını daha iyi biliyorsun, ne yapmak gerektiğini daha iyi biliyorsun. Sürekli kontrol mekanizması oluyor ama online diyette o kadar güveniliyor olmuyor. Gidebiliyorsa yüz yüzeyi tercih etsin eğer gidemiyorsa online diyeti tabii öneriyorum. Ama o da yine güvendikleri, mezuniyet belgesi olan kişileri tercih etmeleri daha iyi olacaktır” şeklinde konuştu.

“AMAÇLARIMDAN BİRİ DE DİYETİSYENLİKLE İLGİLİ ALGIYI DEĞİŞTİRMEK”

Bazı kişilerin diyetisyenin ne olduğu hakkında hiçbir bilgisinin olmadığını anlatan Kabalcı, “Bilen kişilerin çoğu da zayıflamak üzerine olduğunu düşünüyorlar. Aslında amaçlarımdan biri de diyetisyenliğin ne insanlara anlatmak, algıyı değiştirmek istiyorum. Diyet sadece zayıflamak için yapılan bir şey değil. Çünkü beslenmeyle düzelen çok fazla kalıtsal hastalık var. Kilo alma, kilo verme, sporcu beslenmesi gebelikte nasıl sağlıklı bir hamilelik süreci geçer, sonrasında nasıl bir emzirme dönemi olur, ergenlik döneminde beslenme nasıl olur, çocukluk döneminde beslenme nasıl olur. Doğuştan sadece beslenmeyle düzelebilen birçok kalıtsal hastalığın tedavisinde biz rol üstleniyoruz. Sadece işimiz diyet yaz, ‘şunu yeme, bunu bu kadar ye’ değil aslındı. Kapsamsız bir mesleğimiz yok ama halk tarafından sadece zayıflamak olarak biliniyor. Bir diyetisyene gelmek, sadece ‘ben kısa sürede şu kadar sürede kilo vereyim ondan sonra ben hayatıma devam edeyim’ olmamalı. Diyetisyene gelirken, bir kere ama amaçları zayıflamak, sağlıklı beslenmek olsun ama ilk önce bu sağlıklı beslenmeyi ‘hayatımın her alanına katmam lazım’ diye gelmeleri lazım” diye konuştu.

“KIŞ AYLARINDA BOL SEBZE VE C VİTAMİNLİ BESİNLER ÖNERİYORUM”

Soğuk havalara karşı nasıl bir beslenme şekli uygulamamız gerektiği uyarısında bulunan Kabalcı, “Kış aylarında genelde 2 öğün beslenme daha çok oluyor, sabah bir de günler kısa olduğu için insanlar akşam eve gelince çayın yanında pasta, börek gibi atıştırmalıklar çok fazla tüketebiliyorlar. Sadece kış aylarında değil de genel olarak her zaman için 3 öğün beslenmeyi öneriyorum. Çünkü öğünlerin arasını ne kadar uzatırsak öğünlerin arası uzadıkça bizim tokluk süremizde değişiyor. Tabii o zaman öğünlerde daha fazla yemeye yöneliyoruz. Kış aylarında sebze, C vitamini sağlayan meyvelerin ve bitki çaylarının daha da fazla tüketilmesini öneriyorum. Beslenme önerilerini o kişiyi tanımadan yapmak çok doğru değil ama kış aylarında genel olarak bu şekilde bir beslenme öneriyorum” dedi.

“YETKİLİLER TARAFINDAN KAHRAMANMARAŞ’TA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMLERİNİN ARTIRILMASI LAZIM”

Kahramanmaraş’ta diyetisyen olmanın oldukça zor olduğunu anlatan Kabalcı, “Çünkü çok fazla yağlı besleniliyor. Yaptığımız her şeyin içiresine salça, acı, yağ çok fazla tercih ediliyor. Bu nedenle Kahramanmaraş’ta yetkililer tarafından sağlıklı beslenme eğitimlerinin artırılıp, özellikle kadınlara nasıl sağlıklı yemek yapılabileceğinin anlatılması lazım. Bu konuda halkın biraz daha bilinçlendirilmesinin daha da iyi olacağını düşünüyorum. Kahramanmaraş mutfağı çok fazla yağ, çok fazla karbonhidrat ve çok fazla et ağırlıklı. Bu zengin mutfak kültüründe bilinçlenmek adına diyetisyen kesinlikle şart” ifadelerini kullandı.

“BU TARZ HİÇBİR MUCİZEVİ BESİNİN OLMADIĞINI BİLMELERİNİ İSTİYORUM”

Çeşitli ilaç ve tozlarla zayıflamanın sağlıksız olduğuna değinerek uyarılarda bulunan Kabalcı, “Sosyal medya üzerinden çok fazla, ‘bu kadar zamanda bu kadar kilo verdirdim’, bu çayı içtim 1 ayda 10 kilo verdim gibisinden çok fazla bilgi kirliliği var. Ben sadece bu tarz hiçbir mucizevi besinin olmadığını bilmelerini istiyorum. Hiç kimseye bu şekilde itimat edipte kısa sürede zayıflama vadinde bulunan kimseye bu diyetisyen de olsa inanmamalarını istiyorum. Kimse bu işin eğitimini bizim kadar almıyor. O yüzden sağlıklı beslenmeyi öğrenip hayatlarına bir şey katmak istiyorlarsa, bunu en iyi bilen diyetisyenlere başvursunlar” açıklamalarında bulundu.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz