Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa süre içerisinde başta Çin’de olmak üzere tüm dünyada hızlı bir şekilde yayılan Koronavirüs (Covid-19) hastalığı, din, dil, ırk ayrımı yapmaksızın binlerce insanı öldürdü. Bunun yanında insan vücuduna girdikten sonra gösterdiği ağır etkilerle de toplumlarda büyük bir tedirginliğe yol açan Covid-19’dan korunmak adına dünya devletleri büyük önlemler alırken, bu demde hastalıktan korunmak adına en önemli korunma olgusu maske kullanımı oldu.

Peki, bu ölümcül hastalıktan koruyan maskeyi insanlar ne sürelerle değiştiriyor ve başka hangi tedbirleri alıyor? İşte bu sorunun cevabını aramak için Manşet Gazetesi olarak sokağın nabzını tuttuk. Kahramanmaraş’ta yaşayan vatandaşlarla yaptığımız görüşmelerde, maske kullanımının önemine değinen vatandaşlar, maskelerini her gün sıklıkla değiştirdiklerini söylediler. 

İşte vatandaşlarla maske kullanımı hakkında yaptığımız röportajın detayları şu şekilde;

“MASKEYİ GÜNLÜK OLARAK DEĞİŞTİRİYORUM”

Hüseyin Bağbaba
Sağlık Bakanlığımızın Covid-19 hastalığına karşı vermiş olduğu talimatları harfiyen yerine getiriyorum. Eğer biz tüm ülke olarak bilhassa Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca’nın verdiği önerileri dikkate alırsak, bu hastalığı kökten çözeriz. Ben insanlarla arama mesafe koyuyorum. Sosyal mesafeme dikkat ediyorum. Ellerimi sık sık dezenfekte ediyorum. Bunun yanında yüzeylere dokunmamaya gayret gösteriyorum. Maskemi takıyorum ve işim olmadığı müddetçe de dışarı çıkmıyorum. Taktığım maskeyi günlük olarak değiştiriyorum. Bazen maske takmayan kişiler görüyorum. Bu hareket bana göre duyarsızlıktır. İnsanlığın da topluma karşı bazı görev ve sorumlulukları vardır. Bunları yerine getirmek zorundayız. Toplumumuzun bu hastalığa karşı çok fazla duyarlı olması lazım.

“ELLERİMİ SIK SIK DEZENFEKTE EDİYORUM”

İsmail Sarı
Bu virüs belasından korunmak için ellerimi sık sık dezenfekte ediyorum. Temizliğe önem gösteriyorum. İşim olmadığı müddetçe evimden dışarı çıkmıyorum. Kahramanmaraş’ta özellikle son günlerde hastalığın arttığını gözlemliyorum. Sizin de çoğu zaman şahit olduğunuz gibi maske takmayan insan sayısı çok fazla. Yani ben bu insanları anlamıyorum. Malum ortada ölümcül riski olan bir hastalık var ve bu hastalıktan korunmak için en önemli tedbir olan maskeyi kullanmıyorsunuz. Bu insanların bence bir an evvel sorumluluk duygusuyla hareket edip hem kendini hem de diğer insanları riske atmaması gerekiyor. Ben ağzımdaki maskeyi günlük olarak değiştiriyorum.

“MASKEMİ SAATLİK OLARAK DEĞİŞTİRİYORUM”

Rabia Kalkan
Virüsten korunmak için en önemli olan şey maske. Bunun yanında tabii ki dezenfektan. Ben dışarıya çıktığımda asla ama asla maskemi ağzımdan çıkarmıyorum. Çantamda kolonya bulunduruyorum. Yüzeylere kolay kolay dokunmuyorum ama dokunduğum zamanda hemen ellerimi dezenfekte ediyorum. Aynın zamanda elimden geldiği kadar toplu taşımaya binmemeye çalışıyorum. Maskemi çarşıdaysam saatte bir olarak değiştiriyorum. Çünkü ister istemez terliyoruz. Maske kullanmayan insanlar bence akıllarını kullanmalılar. Hala bazı insanlar koronavirüsün olmadığını düşünüyorlar. Kesinlikle bu düşünceyi kafalarından silmelerini temenni ediyorum ve maske takmalarını rica ediyorum.

“BAZI İNSANLAR VİRÜSÜ PEK UMURSAMIYOR”

Melek Koca
Covid-19’a yakalanmamak adına yeterince evden çıkmamaya çalışıyorum. Ellerimi sık sık dezenfekte etmeye, yıkmaya özen gösteriyorum. Aynı zamanda insanlarla yakın temas kurmamaya dikkat ediyorum. Mesafemi koruyorum. Maskemi dışarıya çıktığımda takıyorum ve asla ağzımdan çıkarmıyorum. Ama gördüğüm kadarıyla bazı insanlar bunu pek umursamıyor. Maskemi 2 saatte bir değiştiriyorum.

“ÜÇ BASİT KURAL DİKKAT ETMELİYİZ”

Mahmut Palalı

Salgından dolayı temizliğimize dikkatimizi daha çok arttırdık. Zaten temizliğimize dikkat edersek koronavirüsle daha etkin mücadele vermiş oluruz. Bir de maske kullanımı çok önemli, zaten şehrimizde maskesiz dışarı çıkmak yasak. Çarşıdayız görüyoruz bazı insanlar maskelerini ağız ve burnunu kapatacak şekilde kullanmıyorlar. İnsanların bu konuda daha duyarlı olması gerektiğini düşünüyorum. Burada hem kendilerinin sağlığı hem de çevredekilerin sağlığı tehlikeye atıyorlar. Ben maskemi günde 2 defa değiştiriyorum. Uzmanlar sık sık maskelerinizi değiştirin uyarısında bulunuyor. Bizde bu uyarıları dikkate alıyoruz. Koronavirüs tedbir kurallarında üç basit kural olan maske, sosyal mesafe ve hijyen konularına dikkat ettiğimiz sürece inşallah bu belayı kısa süre içerisinde yenmiş olacağız.

“HASTALIĞI BULAŞTIRMAMAK İÇİN ELİMİZDEN GELEN HER ŞEYİ LAZIM”

İsa Uslu

Koronavirüsle mücadelede 14 kurala uyuyoruz. Onun dışında kendi bildiklerimizi tatbik etmeye çalışıyoruz. Mesela insanlara çok yakın olmuyoruz. Evimizde sürekli kullanmak durumunda olduğumuz eşyaları dezenfekte ederekten kullanıyoruz. Kültürümüzde yer alan kolonyaya kullanımına önem veriyoruz. Ağızımdaki maskeyi fazla dışarı çıkıyorsam özellikle kalabalık ortama giriyorsam o anda maskemi değiştiriyorum. Eğer öyle bir ortama gitmiyorsam, dışarı çıkmıyorsam 1 gün kullanıyorum. Virüsün yayılımını önlemede önemli faktörlerden biri olan maskeyi bazı kişiler çenesinin altında barındırıyor. Bu işi yapıyorsak ya tam, aslına uygun yapmalıyız. Maskeyi devletimiz takın diye emrediyor, biz bu emre uymak zorundayız. Eğer emirlere uymuyorsak başkalarını rahatsız etmemek ya da başkalarına herhangi bir hastalığı bulaştırmamak için elimizden gelen her şeyi lazım.

“KENDİNİ DÜŞÜNMÜYORSUN AMA DİĞER İNSANI DÜŞÜNMEN LAZIM”

Ahmet Demirel

Salgınla yaşamaya alışmamız lazım. Anlaşılan ilaç bulunma süresi uzun sürecek bu şekilde yapamaya alışacağız. Hastalığa yakalanmamak için kişisel hijyenlerime önem veriyorum, devletimizin almış olduğu kararlara uymaya çalışıyorum. Benim dışarda fazla işim olduğu için günde 2-3 defa değiştiriyorum. Maskeyi ağıza takmaya vatandaşlar var bunların eğitimsiz, cahil olduğunu düşünüyorum. Kendini düşünmüyorsun ama diğer insanı düşünmen lazım, kul hakkı sonuçta.

“MASKE TAKMAYA ÖZEN GÖSTERİYORUM”

Ali Uğurlu

Virüsten korunmak için maske takmaya özen gösteriyorum, işten eve geldiğimde elimi yüzümü yıkıyorum, üzerimi dışarı çıkartıyorum, mümkünse arada banyo yapıyorum, kolonya kullanıyorum.

Ağızımdaki maske 20 yıkamalık her gün yıkatıyorum. Maske kullanımı zaten şehrimizde zorunlu kendilerinin, sevdiklerinin ve çevredeki insanların sağlığı için takmaları lazım.

Haber : Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz