İki yıl önce Kahramanmaraş’ta kurularak böbrek hastaları ve diyaliz hastalarına umut olmaya çalışan Kahramanmaraş Böbrek ve Diyaliz Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KABÖDER), çalışmalarını sürdürüyor.

Geçtiğimiz günlerde böbrek ve diyaliz hastalarının sağlığına kavuşmaları için gerekli organ bağışına olan ilgiyi artırmak için kamu spotu çalışması yapan KABÖDER, şimdide okullarda tarama yapılması için harekete geçti.  

Konu hakkında Gazetemize açıklamalarda bulunan KABÖDER Başkanı Hanifi Çöplü, Kahramanmaraş’ta bine yakın diyaliz hastasının olduğunu belirtti. Çöplü, Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne böbrek hastalarına ve diyaliz konusuna dikkat çekmek ve böbrek hastalarına destek vermek amaçlı ilçedeki 8-14 yaş aralığındaki Melek İpek İlkokulu, 80. Yıl ortaokulu ve Erkenez Ortaokulundaki öğrencilere yönelik yetkili merciler tarafından, ‘Böbrek sağlığı’ konusunda bir tarama yapılması için dilekçe verdiklerini söyledi.

“BÖBREK HASTALARININ SIKINTILARI GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR”
Dulkadiroğlu ilçesinde Böbrek hastalarının sayısının gün geçtikçe artığını belirten Çöplü, “Bizler için diyaliz hastalığı konusu ve organ nakli çok önemlidir. Organ nakli denildiği zaman aklımıza sadece böbrek değil, tüm organ nakli bekleyen hastalar için kalp, karaciğer pankreas, akciğer de önemli yer tutmaktadır. Bu nedenle organ bağışı tüm organ nakli bekleyen hastalar için önemli olduğu kadar bizler içinde çok önemlidir. 2011 Yılı’nda üniversite hastanesin de ilk kez Prof. Dr. Fatih Yüzbaşıoğlu ve Prof. Dr. İlhami Taner Kale tarafından 70 e yakın hastaya nakil yapılmış olup en son da kentimizde 2013 yılın da yapılmıştı. Böbrek nakli merkezi bazı sebepler nedeniyle durmuştu. Tekrar geçtiğimiz günlerde böbrek nakli ve karaciğer nakli başladı. Prof. Dr. İlhami Taner Kale başkanlığın da başlayan böbrek nakli ile 1 haftada 2 hastaya kadavradan böbrek nakli gerçekleşti. Bu da gösterir ki ilerleyen zamanlarda her yıl % 8-10 civarında artan diyaliz hastası sayısı artık geriye düşecektir. Bu da bizler için umut verici bir gelişmedir” dedi.                                                      

ÇÖPLÜ, BÖBREK HASTALARI VE DİYALİZ HASTALARININ SORUNLARI, ORGAN NAKLİ VE ÇOCUK HASTALIKLARINI ŞÖYLE SIRALADI:

  1. Diyaliz hastalarının diyaliz olduğu merkezlerde konusunun uzmanı olmayan çalışanlarının hastalara organ nakli konusunda olumsuz yönlendirmesi hastaları ve aileleri organ nakline olumsuz bakmasını ve psikoloji yönden etkilenmektedir. Bu nedenle kentimizde organ nakli bekleme sayısı hasta sayısı olarak aşağılılardadır.
  2. Şehrimizde bulunan diyaliz hastaların ve böbrek hastaları bunların içerisinde çocuk hastaları grubu da olmakla beraber 12 Şubat bölgemize oranla Dulkadiroğlu bölgemizde sayısı fazla ve artmaktadır.
  3. Kentimizde bulunan özel ve kamu hastanelerinde çocuk nefrolojisinin tek olması hastaların yeteri kadar böbrek hastalarının önemini anlamaması ve hasta yakınları çocuklarının tedavilerinde yeteri kadar zaman ve harcama ayıramamalarına neden olmaktadır. Gerekli görüldüğü takdirde yakın illerde çocuk nefrolojisi bulunan hastanelere sevk edilmektedirler. Bu neden ile hasta yakınları böbrek hastalığının ilk aşamasında bulunan çocuklarında görsel açıdan acil bir durum hissetmedikleri için gereken önemi göstermemektedirler.
  4. Maalesef çocuk böbrek hastalarının aileleri psikolojik yönden kızımız oğlumuz hasta yatması yemesi komşu ve akrabalar öğrenmesin gelecekte evlenme zamanında zor duruma düşeriz diye tedavilere gereken önemi vermemektedirler.
  5. Organ nakli hastalar içerisinde en çok bulunan organ böbrek ama en çok kaybedilen organda böbrektir. Canlı verici ve kadavra listesine kayıt olma ve organ nakline yönlendirme yapmak adına merkezlerde hem hastaya hem de ailelere psikolog veya danışma desteği verilmesi birçok yanlış algıya ortadan kaldırıp organ naklini hızlandıracaktır.
  6. Diyaliz halk arasında yeterince bilinmemesi ve merkezlerde diyalizin ilk aşamalarında ailelere anlatılmaması sonucunda bu hastalığa yakalanan kişilerin ailevi problemleri ortaya çıkmaktadır.
  7. Bir diyaliz hastasının yıllık devlete olan maliyeti aylık 4 bin TL civarında ama nakil olan bir hastanın maliyeti bu tutarın yüzde 60 civarında. Bu maliyet düşürülmektedir. Böbrek hastalığı sağlık sektörünün yüzde 5 gibi bir tutarı kapsamaktadır.
  8. Hastalarda oluşturulan algıya göre hastalık nedeniyle SGK malulen emeklilik veya özürlü maaşları organ nakli olursa kesileceğinin söylenmesi ve hastaların organ nakline sıcak bakmamasına neden olmaktadır.
  9. Özürlü kapsamında ve organ nakli olduktan sonra çalışmak mecburiyetinde olan kişilerin işverenler veya sorumlular tarafından durumun ciddiyetinin anlamaması nedeniyle uygunsuz işlere işlerde çalışmaları istenmektedir. Bir diyaliz hastası kolundaki fistül nedeniyle 7-8 kg yük taşıması bile sakıncalıdır.
  10. Hastane acillerinde organ nakli olduktan olmuş kişilere tedavilerine önem verilmesini ve kalabalık ortamlarda poliklinik kapılarında bekletilmemelerini istemekteyiz.
  11. Organ nakli merkezimiz KSÜ yoğun bakım Üniversitesinde yoğun bakım doktorumuzun yanı sıra müftülük görevlisi hocalarımızın bulunması beyin ölümü gerçekleşen kişilerin ailelerine durumun birlikte söylenmesi organ naklini artıracağı düşüncesindeyiz ve beyin ölümü gerçekleşen kişilerin yakınları bir nebze acılarına ortak olmak amaçlı işsiz olan yakınlarından bir kişiyi işe yerleştirmeleri büyük rol oynar. (mahmut beyaz)

 

 

 

 

 

 

Editör: Mahmut Beyaz