Halk sağlığının ve koruyucu sağlık hizmetlerinin önemini vurgulamak ve yürütülen çalışmaları daha görünür kılmak amacıyla her yıl 3-9 Eylül tarihleri arasında kutlanılan Halk Sağlığı Haftası kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde Kahramanmaraş’ta bir dizi etkinlik düzenleniyor. İl Sağlık Müdürlüğü, bireyi sağlıklı ve üretken bir şekilde tutarak toplumsal gelişmeyi sağlamayı hedeflerken, bu hedefe ulaşmak amacıyla bireylerin sağlıklarını korumak ve geliştirmek için gereken tüm sağlık hizmetlerini de sunmaya devam ediyor. Koruyucu hekimlik çalışmalarını yaygınlaştırarak, toplum bilincini artırmayı ve hayat standardını yükseltmenin halk sağlığından geçtiği düşüncesiyle çalışmalarını sürdüren İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Haftası kapsamında yürüyüş organize etti. Bu yıl Halk Sağlığı Haftası’nda obeziteye dikkat çekmek isteyen İl Sağlık Müdürlüğü, ‘Her gün 10 bin adım’ sloganıyla Tarihi Taşköprü’den, Kılavuzlu Su Sporları Merkezi’ne kadar yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe İl Sağlık Müdürü Ali Nuri Öksüz’ün yanı sıra Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Ahmet Yener, Sağlık Hizmetleri Başkanı Harun Çetin, İl Sağlık Müdürlüğü personelleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

BEDEN SAĞLIĞIN İÇİN HAREKETLİ YAŞAM”

Yürüyüş sonrası Halk Sağlığı Haftası hakkında bilgiler veren İl Sağlık Müdürü Ali Nuri Öksüz, sağlıklı yaşam için yürüyüş yapmanın önemine değinerek, “Bilindiği üzere ülkemizde 3-9 Eylül tarihleri arası Halk Sağlığı Haftası olarak kutlanmaktadır. Biz bu minvalde sağlıklı yaşam yürüyüşümüzü gerçekleştireceğiz. Taş Köprü’den, Su Sporları Merkezi’ne kadar yaklaşık 3,5 kilometre kadar yürüyeceğiz. Sağlıklı yaşam için her gün yaklaşık 10 bin adım sloganıyla ve kalp sağlığımıza dikkat etmemiz için sağlıklı, hareketli bir yaşam öneriyoruz. Sporu Kahramanmaraş halkının bir hayat tarzı haline getirmek istiyoruz. Hareketli bir yaşam insanı hem kalp hastalıklarından hem kanserden hem de diğer hastalıklardan korumaktadır. Aynı zamanda ruh sağlığı açısından da önemlidir. Çünkü insanda beden sağlıklı olduğu zaman ruh sağlığı da sağlıklı olmaktadır. Zihin açısından da, mental açıdan da sağlıklı olmak beden sağlığıyla başlar. Zihinsel olarak sağlıklı bir insanda da bedensel anlamda bir rahatlama meydana gelecektir. Onun için vatandaşlarımızı Halk Sağlığı Haftası’nda sağlıklı yaşam için her gün 10 bin adım atmaya ve obeziteyle mücadeleye çağırıyoruz” dedi.

KENTİMİZİN EN ÜCRA NOKTASINA KADAR SAĞLIK HİZMETİ VERİYORUZ”

Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü’nün kentin en ücra noktasındaki vatandaşlara sağlık hizmeti sunduğunu dile getiren Öksüz, çalışmalarını anlattı. Öksüz, “Birinci basamak sağlık hizmeti veren 2 Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezi (SHM), 2 Entegre İlçe Hastanesi, 2 Entegre Sağlık Hizmeti Sunan Merkez ve 6 Göçmen Sağlığı Birimi, 150 Sağlık Evi bulunmaktadır. Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM), İlçe Sağlık Müdürlüklerinde, Sağlıklı Hayat Merkezlerinde (SHM) ve KETEM’lerde çalışan sağlık personelinin yanı sıra çok farklı unvan ve meslek sınıfından profesyonel, ekip ruhu içerisinde hizmet vermektedir. 124 aile sağlığı merkezinde 372 aile hekimliği birimi ile aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarımız, daha bebeklik ve çocukluk çağında aşılama faaliyetleri ile başlayan koruyucu sağlık hizmetlerini bir ömür boyu sürdürmektedir. Bebek ve çocuklarımıza yönelik Yenidoğan İşitme Tarama Programı, Yenidoğan Görme Taraması Programı, Gelişimsel Kalça Displazisi Tarama Programı ile sağlık hizmetleri itinayla sürdürülmekte ve yakından izlenmektedir. 15-49 yaş kadın izlemleri, evlilik öncesi danışmanlık, gebe bilgilendirme sınıfı, anne dostu hastane, doğum öncesi ve lohusalık dönemi izlemleri, gebelik ve süt verme dönemimde D vitamini desteği, sezaryen oranının azaltılması ve normal doğumun teşviki programları ile kadın sağlığı çalışmaları kesintisiz olarak devam etmektedir. 13 ayrı hastalık yapıcı etkene karşı sürdürülen ve dünyanın en kapsamlı aşılama programlarından birisi olan ulusal aşı programı ile her yıl yaklaşık 20 bin 286 bebeğe ve 42 bin 307 okul çağındaki çocuğa aşı uygulanmaktadır. İl Sağlık Müdürlüğü, 7 gün 24 saat boyunca bulaşıcı hastalıklara yönelik izlem yapmakta, herhangi bir salgın tehlikesi durumunda süratle harekete geçerek salgın kontrol çalışmalarına başlamaktadır” şeklinde konuştu.

DİYETİSYENLERİMİZ DANIŞMANLIK HİZTEMİ VERİYOR”

Obezite ve diyabet ile mücadele programları kapsamında diyetisyenler tarafından danışmanlık hizmeti verildiğini aktaran Öksüz, “Obezite ve diyabet ile mücadele programları kapsamında Sağlıklı Hayat Merkezlerinde ve İlçe Sağlık Müdürlüklerinde diyetisyenlerimiz tarafından sağlıklı beslenme ve obezite ile ilgili danışmanlık verilmektedir. Tüm okullarda Beslenme Dostu Okul ve Beyaz Bayrak Programları devam etmektedir. İl genelinde Tuz ve şeker kullanımının azaltılması çalışmaları, sağlıklı gıda seçimine yönelik bilgilendirme çalışmaları, okul çalışanlarına ve öğrencilerine Tip 1 Diyabet ile yaşam ve Çölyak hastalığında erken tanı ve yaşam konularında eğitimlere, toplumu harekete teşvik etmek için her ilçede sağlıklı yaşam yürüyüşleri/fiziksel aktivite faaliyetleri devam etmektedir. Kronik hastalıklar ve yaşlı sağlığı kapsamında astım ve KOAH önleme, kalp ve damar hastalıkları önleme ve kontrol, böbrek hastalıkları önleme ve kontrol, kas ve iskelet hastalıkları önleme ve kontrol programları, kaza ve yaralanmanın önlenmesi ve kontrol hizmetleri verilmektedir. Zoonotik ve vektörel hastalıklar kapsamında KKKA kontrolü, şark çıbanı kontrolü ve vektörel hastalıklar kontrolü çalışmaları devam etmektedir. 2 Verem Savaş Dispanseri Birimi ile teşhis ve tedavi hizmeti verilmektedir. Çalışan sağlığı kapsamında iş yerlerindeki mesleki riskler sonucu gelişen meslek hastalıklarının kronik hastalık yükündeki payını azaltmak amacıyla, işyeri hekimlerine ve iş yeri hemşirelerine yönelik eğitimler düzenlenmektedir. Sağlıklı Hayat Merkezlerimizde; diyetisyen, psikolog, spor hekimi, sosyal hizmet uzmanı ve çocuk gelişimcilerimiz başta olmak üzere hekimlerimiz ve diğer sağlık personelimiz öncelikli olarak kronik hastalıkların önlenmesi boyutunda bir ekip ruhu ile çalışmalarını sürdürmektedir. Bu merkezlerimizde verilen kapsamlı sağlık danışmanlığı ve sağlık eğitimlerinin yanı sıra, Sigara Bırakma Polikliniklerimiz, koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Bölümlerimiz, enjeksiyon ve pansuman birimlerimiz hizmet sunmaktadır” ifadelerini kullandı.

Vatandaşların yaşam standardını yükseltmek için çalışmalarına devam ettiklerini anlatan Öksüz, sözlerini şu şekilde tamamladı; “Koruyucu hekimlik çalışmalarını yaygınlaştırmak, sağlık eğitimleri düzenleyip toplum bilincini artırarak hastalıkları meydana gelmeden önlemek ve kaliteli yaşam standardını yükseltmek için, Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü olarak, çalışmalarımıza hiç ara vermeden ve artarak devam edecektir.”

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz