Havaların soğumasıyla, sağlıklı yaşama katkı sağlayan, hastalıkların ve rahatsızlıkların belirtilerini azaltmaya yardımcı olan bitki ve meyve çaylarına olan ilgi de bir hayli arttı. Kışın olumsuz etkilerinden korunmak isteyen vatandaşlar da bitki ve meyve çayı tüketimini artırdı. Kahramanmaraş’ta uzun yıllardır Aktar esnafı olan Ali Başçıl, mevsim geçişlerinde bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olan Ihlamur, Kuşburnu, Ekinezya, Zencefil ve Adaçayı gibi geleneksel bitki çaylarının tercih edildiğini kaydetti. Ayrıca Başçıl, vatandaşlara özellikle soğuk kış günlerinde kış çayı denilen bitkisel ürün karışımlarından içmelerini önerdi.

ADAÇAYI BOĞAZ RAHATSIZLIKLARINA İYİ GELİR”
Kış çayının yanı sıra adaçayının boğaz hastalıklarına iyi geleceğini ifade eden Başçıl, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Kış hastalıkları için en çok kış çayları hazırlanmış olup bunlar 7-9 türlü karışımlardan oluşuyor. Zencefil, zerdeçal, adaçayı, kuşburnu, hibisküs olarak oluşan kış çaylarımız var. Bunlar boğaz enfeksiyonlarına grip, nezle ve baş ağrısı için iyi gelir. Ama bunlardan önce bir doktora gidilmelidir. Antibiyotik haplar kullanacağımıza bu tür bitki ilaçları zaten şu an alternatif tıp doktorları ve normal doktorlarda öneriyorlar. O yüzden öncelikle hasta olduğumuzda bitki çaylarından fayda bulabilirsiniz. Zencefil ve zerdeçal bağışıklık sistemi için iyi olan çaylardır. Adaçayı boğaz rahatsızlıklarına iyi gelir. Ihlamur ve kekik bunlarda yine kış hastalıklarına iyi gelen bitkilerdir.”

200 GRAMI 10 TL
Kış çayının 2 gramının 10 TL olduğunu belirten Başçıl, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Kış çayları 200 gr 10 TL diğerleri ise sallamalar ise 5-7 TL arasında değişiyor. Buna benzer birde atom çayları var ama onlarda kimyasal içerdiğinden doğal bitkiler daha iyi olur. Kış aylarında bitkisel yağlar, çörekotu yağı, keçiboynuzu pekmezi bunlarda yine pekmez olarak kış aylarında hastalıklara faydalıdır. İnternette satılan bitkisel ilaçlar güvenilir bir firma ise alışveriş yapabilirsiniz.”

Haber: Mehmet Can Tekdöş

Editör: Mahmut Beyaz