Bazı işletmecilerin dezenfektanları küçük şişelere doldurarak müşteriye sunduğunu, üzerlerinde etiket olmaması nedeniyle de içeriğinin bilinmediğini ifade eden Tekerek,"Cildi aşırı hassas olan vatandaşlarımız var. Kişi eline sıktığı dezenfektanın içeriğini görmeli" diye konuştu.  Koronavirüs salgınında çok sık kullanılan dezenfektanlar, başta berberler ile restoran gibi yerlerde zorunlu hale getirildi. Eczacı Ayben Tekerek, işletmelerde özellikle kapı önlerine koyulan dezenfektan şişelerinin üzerinde etiket olmadığını bu nedenle vatandaşın içeriğini bilmeden kullandığını söyledi.

KONTROL EDİLMESİ GEREKİYOR”
Tekerek, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Dezenfektanları sağlık müdürlüklerinin kontrol etmesi lazım. Mesela dışarıda maske satılıyor. Maskelerin kalitesi, üretildiği ortamım hijyeni çok önemli.  Bunlarında bir denetime girmesi gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla el hijyeni açısından benim bir numaralı tercihim kolonya olur. Ancak iyi bir kolonya olması gerekiyor.  

“KALİTESİ VE GÜVENİLİRLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ”
Kuaför ve restoranlarda çok fazla kullanılıyor. İçeriğinin vatandaş tarafından görülmesi lazım. Toplu alınıp küçük şişelere koyuluyor, vatandaş haklı olarak eline sıktığı şeyi bilmeli. Bunlar egzamaya sebep olabilir. Cildi aşırı hassas olan kişiler var. Cildi hassas olan kişilerde tahrişe sebep olabilir. Kokladığımızda bazen zehir gibi kokuyor, bazıları hiç kokmuyor. Belki sadece çeşme suyu var. Vatandaş şüpheli bir noktaya dokunduğu zaman kendini dezenfektan sıkarak, koruma altına alıyor. Dezenfektana güveniyor, dezenfektanların gerçekten güvenilir olması lazım.”

DEZENFEKTAN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Jel ve izopropil gibi birçok kimyasal bileşenden meydana gelen temizlik ürünleri, “Dezenfektan nedir? sorusuna yanıt olarak verilir. Bu ürünler cilt, yüzey, su ya da eşya fark etmeksizin kullanılan her alanı virüs, bakteri ve mikroplardan arındırır. Temizliğin en etkili ve pratik yolunu sunan dezenfektan türleri, hijyen ürünleri arasında yer alır. Dezenfektan çeşitleri alışveriş merkezi, toplu taşıma aracı ya da pazar gibi kalabalık alanlarda sıklıkla kullanılır. Alkol ya da su bazlı olarak imal edilen ürünler form, içerik ya da miktar olarak geniş bir çeşitliliğe sahiptir. Dezenfektanlar, bakteri ve virüslerin yayılmasına engel olur. Bu ürünleri satın alırken dikkat etmeniz gereken bazı kriterler bulunmaktadır. Öncelikle, seçimlerinizi ürünün kullanım alanına göre belirlemeniz gerekir. Eşya ya da cilde özel olarak üretilen dezenfektan çeşitleri, farklı içeriklerden oluşur. Güvenilir bir marka tercih etmeniz, sağlığınız açısından daha faydalı olur. Sonrasında, seçtiğiniz ürünün içerisinde bulunan alkol türü ve oranını öğrenmeniz gerekir. Alkol bazlı dezenfektan çeşitleri, sağlığınızı tehdit eden hastalık veya virüsler üzerinde oldukça etkilidir. Antiseptik dezenfektanlar, gönül rahatlığıyla temizlik yapmanızı sağlar. İncelemeniz gereken bir diğer nokta da, ürünlerin son kullanma tarihleridir. Bu hijyen malzemelerini belirtilen süre içerisinde tükettiğiniz zaman verim alabilirsiniz. Kullanım yoğunluğuna bağlı olarak cildinizi kurutan ürünlerin nemlendirici etkili olmasına da dikkat edebilirsiniz.

DEZENFEKTAN KULLANIMI NASIL OLMALI?
Dezenfektanlar içeriklerine, kıvamlarına, kullanım alanlarına, etki derecelerine ve mekanizmalarına göre farklılık gösterir. Kişisel temizliğine önem veren kullanıcılar tarafından tercih edilir. Doğru ürün seçimi ile dilerseniz eşyalarınızı dilerseniz de cildinizi mikroorganizmalardan arındırabilirsiniz. Antiseptik dezenfektanların etki derecelerinin yüksek olması, kullanışlı olduğunun göstergesidir. Dayanıklı ve hızlı bir ürün ile sağlığınızı tehdit eden bakteri ve virüslerden kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Ayrıca, ürünün kullanılan alanda herhangi bir yıpranmaya neden olmaması gerekir. Kalabalık alanlarda zaman geçiren insanlar, bu ürünler sayesinde temas ettikleri noktaları temizleyerek kendini korur. Düzenli bir şekilde kullandığınız taktirde, mikropların başkalarına bulaşma ihtimali büyük oranda düşer. Dezenfektanları çantanızda, cebinizde, aracınızda ya da ofisinizde bulundurarak hijyeninizi sağlayabilirsiniz. Sosyal yaşam içerisinde, dokunduğunuz her alanda bakteri olabilir. Bu yüzden, el dezenfektanları kullanarak hastalık oranını olumlu yönde etkileyebilirsiniz. Avucunuzun içerisine yeterli miktarda alarak ürünü ellerinizin her yerine yayabilirsiniz. Dezenfektanın çeşidi, kullanımını doğrudan etkiler. Dezenfektan jel ise, elinize kolay bir şekilde yayabilirsiniz. Ürünün parmak araları, bilek ve tırnak içlerine nüfuz etmesini sağlayabilirsiniz. Cilt için imal edilen ürünleri, yüz ve göz çevresi gibi hassas bölgelere sürmemeniz gerekir. Yüzey için tercih edilen dezenfektan sprey ise, bir pamuk ya da mendile sıkarak masa, sandalye ya da kapı kolu gibi alanları temizleyebilirsiniz. Ahşap, cam ya da plastik gibi yüzeylere zarar vermeyen ürünleri kullanmanız faydalı olur.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz