Kahramanmaraş'ta vatandaşların sıkça karşılaştığı sorunlardan bir tanesi de eczacının eczanesinde durmaması. Geçtiğimiz günlerde Manşet Gazetesi'nin gündeme taşıdığı 'Eczacı eczanesinde durmalı' habere 14. Bölge Kahramanmaraş Eczacılar Odası Başkanı Murat Aras'tan cevap geldi. Aras, eczanesinde durmayan eczacının bu durumu tekrarlaması halinde eczanesinin kapanabileceğini söyledi.
 
 
Kahramanmaraş’ta gerek merkez gerek çevre ilçelerde vatandaşlar ilaç almaya gittiğinde çoğu zaman bazı eczanelerde kalfalarla hatta sağlık alanında hiçbir yetkinliği olmayan kişilerle karşılaşmakta. Sağlıkçılar ve vatandaşlar ise bu durumdan memnun değil. Manşet Gazetesi olarak; Eczacıların sorumluluğu kalfalara veya diğer kişilere bırakıp gitmesi doğru mu? Sorusunu 14. Bölge Kahramanmaraş Eczacılar Odası Başkanı Murat Aras'a sorduk. Aras, mazeret belirtmeden eczasını terkeden eczacıya ceza verildiğini söyledi.
 
ECZACILARIN SORUMLULUĞU ÇOK YÜKSEK”
Eczacıların sıkıntılarını, hangi şartlarda çalıştıklarını ve yükümlülüklerini gazetemize aktaran Aras şöyle: “Sağlık sektöründe en büyük yükümlülük eczacıya aittir. Çünkü doktorun yazdığı reçeyi okuyor, doktor yanlış ilaç yazsa tüketici bunu eczaneden aldığı için direk eczacıyı suçlar. Yanlış yazdığından dolayı doktorun sorumluluğu yok, ama eczacı kontrol etmediğinden dolayı suçlu oluyor. Sağlık alanında eczacılığın sorumluluğu çok yüksektir. Devletin uyguladığı yeni sağlık sisteminde üzerine en çok yük yüklenen meslek eczacılıktır” dedi.
 
ECZACI TÜM KURALLARI BİLMELİDİR”
Eczacıların aldığı sorumlulukları ve yaptığı işleri anlatan Aras, tüm işlerin eczanelere verildiğini belirterek şöyle konuştu: “Vatandaşın fişinide eczacı kesiyor reçetesini de eczacı veriyor. SGK sisteminin tamamı eczacının üzerine geçtikten sonra çok fazla yoğunluk yaşandı. İster istemez eczanede çalışan istihdamlar yüzde 15-20 arttı. Eczacı tüm sistem ve kuralları bilmelidir. Ağır hastalığı olan kişilere raporlar çıkarılıyor. Çıkarılan bu raporlarda üniversite hastanesinden olmadığı zaman o eczaneden anında 5 bin liraya ve daha fazla para kesiliyor.”
 
ECZASINDA OLMAYANA CEZA
3 aylık periyotlar halinde Sağlık Müdürlüğü'nün bütün olarak eczaneleri kontral ettiğini bildiren Aras, Eczane sahibinin denetleme sırasında eczanede olmadığı tespit edildiğinde cezai işlem uygulandığını söyleyerek şöyle dedi: “Eczane sahibi denetleme sırasında mazeret belirtmeden 2 defa üst üste ecanede olmazsa hemen ihtar yazısı yazılarak eczanenin kapatılmasına kadar işlemler yapılabiliniyor. Kahramanmaraş'ta bu zamana kadar bu sebepten dolayı kapatılan eczane yok ama uyarı alanlar var. Bundan sonra eczanelerde eczane sahibini bulamamak gibi bir şans yok. Konu üzerinden denetimler arttı.”
 
24 SAAT KESİNTİSİZ HİZMET
Eczacılığın 24 saat kesintisiz hizmet veren bir sektör olduğunu söyleyen Aras, “Eczacılar nöbet tuttuğu zaman hiçbir ek gelir elde etmiyor. Her meslekte bazı problemler olsada sağlık sektöründe günah keçisi eczacılardır. Dünyada ilaç başına kişi başı en az para ödeyen ülke Türkiye'dir.
Türkiye genelinde şu anda yeni açılmış bir eczanenin dükkanı kira ise, para kazanma şansı yok denebilecek kadar az duruma gelmiştir. Tüm SGK'nın medula siseminin geri ödeme kurallarının tamamının yükümlülüğü tek başına eczacıya yüklenmiştir. Eczanelerin ceza yeme konusunda düzeltilebilecek hataların düzeltilmesini istiyoruz. Bir insanın hemen ekmeğiyle oynamak iyi bir şey değildir” dedi.
 
YÜZDE 80-90 AZALDI”
Eczanesinde durmayan eczacı profilinin bundan 10 sene öncesine göre yüzde 80-90 oranında azaldığını belirten Aras, “Medula sistemide yoğun olduğu için artık eczacıda işini bırakıp hata olur korkusuyla hiçbir yere gidemiyor. Artık bir hatanın bir telafisi yok. Rakamlar büyüdü. Kar marjları düştü. Bunlarla ilgili eczacılar uyarılarak eğitimlerde veriliyor. Vatandaşların mağdur edilmesine Müsaade kesinle etmeyiz. Eczacılar gerçek anlamda gece-gündüz sağlık hizmeti veriyor. Eczacılara toplumun destek olmasını istiyorum. Bizim tek isteğimiz toplumun bundan sonra eczacıya olumlu bakmasıdır. Avrupa sistemine geçildiği zaman vatandaşlar ilaçla hakkında eczacıya danışamayacak hale gelecek. Dış ülkelerde kimse ilaçla ilgili danışacak kimseyi bulamaz. Avrupa'da bu hizmet için hizmet başına 2 Euro para alıyor. Türkiye'de ise bu fiyat sadece 25 kuruş” açıklamasını yaptı.
 
NÖBETÇİ ECZANELER ARTTIRILACAK MI?
Kahramanmaraş'taki nöbetçi eczaneler yeter mi? Sorusuna cevap veren Aras, vatandaşlardan gelen şikayetlerin dikkate alındığını, nöbetçi eczane sayısını arttırmak için gerekli çalışmaları yaptıklarını söyledi. Aras, nöbetçi eczane sayılarının arttırılması için reçete sayılarının da yüksek olması gerektiğinin altını çizerek şöyle dedi: “Kahramanmaraş merkezinde nöbetçi eczane sayısı 4'tü biz bunu Genel Sağlık Müdürlüğü ve genel vatandaş isteklerini göz önüne alarak 5'e çıkardık. Bunlarda sıkıntı yaşanmasının nedeni ilaç medula sisteminin tek elden yapılıyor olmasıdır. Türkiye'ye yapılan Siber saldırı dolayısıyla medula sistemide kilitlendi. Geçen ayın 17 ile 19 tarihleri arasında sistem hiç çalışmadı. Eczacının hizmeti aksatması söz konusu değildir. Sistem çalışmaması vardır. Medula sistemi acilleride etkiliyor çünkü aynı sistem acilde de vardır. Sistem çalışmazsa doktorda kayıt yapamıyor. Medula sisteminin 2016 yılına göre tekrar bir revize edilip bilişim sistemininde ona göre ayarlanması gerekir. Şu anda 4,5G'ye geçildi ama medula bunun 4'te biri hızda çalışırsa hiçbir işlem yapılamaz. Son 6 ayda eczanelerin reçete verme sayıları azalmıştır. Bizim eczane sayımızı yada nöbetçi eczane sayımızı arttırabilmemiz için reçete sayısının yüksek olması gerekir” ifadelerini kullandı.
HABER: MÜCAHİT DALKARA

Editör: Mahmut Beyaz