Pandemi sürecinde vitamin ve gıda takviyelerine olan talebin arttığını belirten Uzman Eczacı Diyetisyen Kübra Ergin, bu dönemde ağırlıklı olarak multivitaminler ve C vitamininin tercih edildiğini söyledi. İnternet üzerinden satılan vitaminler konusunda da uyaran Ergin, "Sağlık Bakanlığımızın internet sitelerinden satılan bu tip ürünlerin yüzde 99'unun sahte olduğu yönünde net açıklamaları var. O nedenle bu ürünler mutlaka hekim kontrolünde, eczanelerden alınmalı” şeklinde konuştu. Gripten ve Koronavirüs'ten korunmak amacıyla vitamin ilaçlarının kullanımının arttığını belirten Ergin, bu ürünlerin mutlaka hekim ya da eczacı danışmanlığında alınması gerektiğinin altını çizdi.

“İLAÇ FİYATLARI ZAMLI DEĞİL”
Fiyatlar konusunda da konuşan Ergin, fiyatların zamlı olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu: “Önceden de aslında vitamin ve minerallere olan ihtiyaç yine aynı seviyedeydi. Lakin pandemi sürecinde doktorlarımız bağışıklık sürecini güçlendirecek hareketlerde bulunmamızı tavsiye ediyor. Bu yüzden insanlar bilinçli bir şekilde gıda takviyelerine yönlenmeye başladılar. Fiyatlar konusunda da fiyatların artmasında eczacıların bir yetkisi yok. Bu tamamen ilaç üretimi yapan firmalara ait bir görev o yüzden ilaç fiyatları aslında zamlı değil. Sadece insanlar başka yerlerden özellikle de internetten satışa açık yerlerden aldıklarından dolayı oralarda fahiş fiyatlarda satılmıyor. İnsanlar bu yüzden internette düşük fiyatlarda gördükleri için sanki eczanelerde pahalıymış gibi bir izlenim oluyor. Lakin perakende satış fiyatı neyse eczanelerde o fiyatta satıyor.  Vatandaşlar özellikle c vitamini, d vitamini ve çinko grubundan da tedavi yapacakları ürünleri tercih ediyorlar.”

SAHTECİLİĞE VE DOLANDIRICILIĞA DİKKAT!
Ergin, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Aslında şu dönemde talep çok olduğu için elimizde stok kalmıyor. Bu yüzden ilaç firmaları ürünleri yetiştirmekte güçlük çektiği için eczanelerde ilaç kalmıyor. Elinde ilaç bulunan firmalar farklı şekilde değerlendirip internet ortamına sunuluyor. İnternet ortamında da ilaç karaborsaya düşüp çok fahiş fiyatlarda insanları kandırabiliyorlar. Sahteciliğe ve dolandırıcılığa denk gelmemek adına bu tür ilaçların, bu tür takviyelerin kesinlikle eczacı gözetiminde eczanelerden temin edilmesini tavsiye ediyoruz.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz