14 Kasım Dünya Diyabet Günü kutlamaları nedeniyle Kahramanmaraş Kent Meydanında vatandaşlara ücretsiz şeker testi yapıldı. Lise ve üniversite öğrencileri el ele tutuşup sağlık halkası oluşturdu. Halkada Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Sultan Doğru yer aldı.

Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Kent Meydanında Atatürk anıtı önüne kurulan çadırda sağlık görevlileri vatandaşların şeker testini yaptıktan sonra uzman doktorlara yönlendirdi. Vatandaşlara ‘geleceğimizi değiştirmek için bugün harekete geçelim’ mesajı verildi. KSÜ Beden Eğitimi Yüksekokulu Antrenörlük bölümü öğrencileri ile Kahramanmaraş Sağlık Meslek Lisesi öğrencileri alanda el ele tutuşarak diyabete ve obeziteye dikkat çekmek için sağlık halkaları oluşturdu.

14 Kasım Dünya Diyabet günü nedeniyle vatandaşları bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak için stant açtıklarını söyleyen Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Abit Başarıcı, vatandaşlara diyabet hakkında bilgiler verildiğini söyledi.

SALGIN HASTALIK GİBİ HIZLA YAYILMAKTA
“Ülkemizde ve dünyada diyabet salgın bir hastalık gibi yayılmaktadır. Özellikle hareketsiz yaşam hazır gıdalar gibi birçok yiyecek ve aktiviteler diyabetin sürekli yayılan bir hastalık olmasının temel sebepleridir. Bundan dolayısıyla Halk Sağlığı olarak her yıl 14-21 Kasım tarihleri arasında diyabet haftası olması nedeniyle mavi halka etkinliğini yaptık. Yaklaşık 200 kadar vatandaşımız mavi halka oluşturarak diyabetle ilgili bir duyarlılık oluşturulmasını hedefliyoruz. Mavi halkanın anlamı, halka birçok kültürde şanı ve hayatı temsil eder mavi ise insanların altında toplandığı gökyüzü anlamına gelir. Buraya gelen herkesin kan şekerlerinin değerlerini ölüyoruz. Bununla birlikte diyabetin insan sağlığına zararları hakkında halkı bilinçlendirmek için buradayız.”


DÜZENLİ EGZERSİZ YAPMAYI İHMAL ETMEYİN
Dr. Başarıcı açıklamanın devamında, ‘ Vatandaşlarımıza, halkımıza diyabet hakkında bilgi vermek istiyoruz ve diyabet hastalığı ile ilgili toplumda daha çok farkındalık oluşturmak istiyoruz.

Bildiğiniz gibi diyabet kronik bir hastalık, halk arasında bilinen diğer ismi de şeker hastalığı. Ülkemizde toplumlar arasında görünen kronik hastalıklar arasında birçok görülen hastalıklardan birisi ve önemli bir hastalık vatandaşlarımızın ve halkımızın kendi sağlığını koruması açısından, şeker hastalığı açısından farkındalık oluşması ve bu konuda hassasiyet göstermeleri önemli. Biz özellikle vatandaşımıza bu standımızda bilgilendirme yapıyoruz’ dedi.

DİYABETİ DURDURMAK ELİMİZDE
Şekerini ölçtürmek için kuyruğa giren vatandaşlara uzman doktorlar hayati bilgiler paylaştı. Uzmanlar hastalık hakkında vatandaşları bilgilendirdi ve bazı tavsiyelerde bulundu: ‘Kendilerine ailesinde şeker hastalığı bulunanlar gebelik döneminde şeker hastalığı geçirenler, şeker hastalığı tespit edilmiş olanları daha çok hassasiyet gösterip kontrollerini yaptırmalarını istiyoruz. Tüm vatandaşlarımızın da hastalıkları olsun olmasın şeker hastalığına karşı kendi hekimlerine, aile hekimlerine başvurarak Hastane kontrollerinde bu konuda bilgilendirilmelerini talep etmek istiyoruz. Şeker hastalığı önemli bir kronik hastalık öğütülme sistemlerini etkileyerek sağlığımızı bozan bir hastalık özellikle çok su içen, çok yorulan, çok çabuk idrara çıkan, aslında sıkı beslenip çok açlık hissi olan kişilerin bu konuda daha çok hassasiyet göstermesi. Yer kronik hastalıkları bulunan kişiler, ailelerinde şeker hastalığı olan kişilerin bu konuda hassasiyet göstermeleri gerekir.’ Sabah başlayan etkinlik akşam saatlerine kadar devam etti.
Haber: Şenol Güneş

 

Editör: Mahmut Beyaz