Diyabetli bir birey olarak sağlıklı ve sorunsuz yaşamak mümkündür. Kan şekeri, kalp rahatsızlıkları ve yüksek tansiyona karşı önlemler konusunda halkı bilinçlendirmeye devam eden Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü vatandaşların şeker ölçümlerini de yaptı.

Diyabet, her yaş grubu için tehdit oluşturan bir klinik tablo olarak öne çıkmaktadır. Özellikle hızlı sosyal ve kültürel değişimler, nüfusun yaşlanması, kentleşme oranındaki artış, fiziksel aktivitelerde azalma, sağlıksız yaşam tarzı ve davranış biçimleri gibi nedenlerden ortaya çıkan diyabetli birey sayısı her geçen gün artmaktadır. Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun verilerine göre;2013 yılında 382 milyon birey diyabetli iken bu sayının 2035 yılında 592 milyona ulaşacağı tahmin edilmekte. Ayrıca diyabetli bireylerin yüzde 46’sının hastalığının farkında olmadığı, ek olarak 316 milyon kişinin ise diyabet için yüksek risk altında olduğu belirtilmektedir.2012 yılı itibarıyla 3,2 milyon kadın ve 2 milyon erkek olmak üzere toplam 5,2 milyon kişi diyabet hastasıdır. Ülkemizde de son 10 yılda iki kat artmıştır.

Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü obezite diyabet ve metabolik hastalıklar birimi olarak 14 Kasım Dünya Diyabet Gününde ve haftası boyunca halkın yaşam şekillerini sağlıklı hale getirerek; sağlıklı ve dengeli beslenme, düzenli egzersiz, düzenli kan şekeri takiplerine, dikkat ederek diyabet salgınını, durdurabilecekleri mesajını vermek için, çeşitli farkındalık aktiviteleri planladı.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü itibariyle, Diyabetle Yaşam Derneğiyle beraber alış veriş merkezlerinde ve şehrin diğer işlek noktalarında bilgilendirme standı açıldı. KSÜ Tıp Fakültesi Endokrin ve Metabolik Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kamile Gül tarafından standımızda halka diyabet ile yaşam konusunda bilgilendirme konuşmaları yapıldı. Vatandaşların açlık kan şekeri ve tokluk kan şekerlerine bakılıp, tansiyon ölçümleri yapıldı. Ayrıca halka bilgilendirme broşürleri dağıtıldı.
Haber: Şenol Güneş

Editör: Mahmut Beyaz