BAĞDER Bağımlılıkla Mücadele ve Dayanışma Derneği’nin Kahramanmaraş temsilciliği açıldı. İl temsilcisi Güzelhan KEBANLI, derneğin amacı ve faaliyetleri konusunda gazetemize açıklamalarda bulundu.

Merkezi Bursa da bulunan BAĞDER Bağımlılıkla Mücadele ve Dayanışma Derneği’nin Kahramanmaraş temsilciliği açıldı. Derneğin her nevi bağımlılıkla mücadele faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak amacıyla kurulduğunu ifade eden Kahramanmaraş Temsilcisi Güzelhan Kebanlı, “Dernek, bağımlılıkla mücadele eden yurt içi ve yurtdışı kişi ve kuruluşlara destek vermek amacı ile kurulmuş olup bununla birlikte yurtiçi ve yurtdışı kişi kurum ve kuruluşlardan her türlü sosyal siyasal destekleri maddi ve manevi olarak almak noktasında da çalışmalar yapmak amacı ile kurulmuştur” dedi.

‘DERNEĞİN AMACI FAALİYETLERİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ VE GELİŞTİRİLMESİ’
Derneğin amacı ve bu amacı gerçekleştirmek için dernekçe sürdürülecek çalışma konuları ve biçimleri ile faaliyet alanı hakkında konuşan Güzelhan KEBANLI, şunları dedi: “ Derneğin amacının, faaliyetlerin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesi için araştırmalar yapmak, kurs, seminer, konferans ve panel gibi eğitim çalışmaları düzenlemek, amacın gerçekleştirilmesi için gerekli olan her türlü bilgi, belge, doküman ve yayınları temin etmek, dokümantasyon merkezi oluşturmak, çalışmalarını duyurmak için amaçları doğrultusunda broşür, el ilanı, afiş, gazete, dergi, kitap gibi yayınlar ile üyelerine dağıtmak üzere çalışma ve bilgilendirme bültenleri çıkarmak, gerekli izinler alınmak şartıyla yardım toplama faaliyetlerinde bulunmak ve yurt içinden ve yurt dışından bağış kabul etmek, Üyelerinin yararlanmaları ve boş zamanlarını değerlendirebilmeleri için lokal açmak, sosyal ve kültürel tesisler kurmak ve bunları tefriş etmek, Üyeleri arasında beşeri münasebetlerin geliştirilmesi ve devam ettirilmesi için yemekli toplantılar, konser, tiyatro, sergi, spor, gezi ve eğlenceli etkinlikler vb. düzenlemek veya üyelerinin bu tür etkinliklerden yararlanmalarını sağlamak.”

Bağımlılıkla mücadele ve dayanışma derneği Kahramanmaraş Temsilcisi Güzelhan, uyuşturucu kullanımının toplumun geleceğini yok eden, ileriye gitmesini engelleyen önemli bir sorun olduğunu vurguladı. Bu sorunla mücadele etmek için teşhisi koyduktan sonra tedavi yöntemlerinin de iyi belirlenmesi gerektiğini ifade eden KEBANLI, mücadelenin hiç kimseyi ötekileştirmeden bilimsel yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

‘MÜCADELEYE HERKES DESTEK VERMELİ’
Bir insanın yetişmesinin kolay olmadığına dikkati çeken KEBANLI, konuşmasına şu sözlerle devam etti: "Uyuşturucuyla mücadele metodunu iyi belirlememiz gerekiyor. Verilen mücadele örnek alınması gereken bir çalışmadır. Bu sorunla sadece güvenlik güçlerimizle mücadele etmenin yeterli olmadığı biliniyor. Sivil toplum kuruluşları meslek örgütleri ve aileler bu mücadelede ortak hareket etmesi gerekiyor. Bu insani bir görevi bir ülkenin geleceği olan gençler için ortaya koymalıyız. İl Uyuşturucuyla Mücadele Koordinasyon Kurulu'na bu insani ve vicdani sorumluluğu taşıyan herkesi projelerde yer almak üzere bekliyoruz. Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğümüze ve güvenlik güçlerine bu güne kadar verdikleri mücadeleleri nedeniyle teşekkür ediyorum. Ancak güvenlik güçleriyle bu meselenin altından çıkmamızın zor olduğunu açıkça ortaya koyuyoruz. Her türlü uyuşturucunun ülkemize gelişini engellemek güvenlik güçlerinin işidir. Bu uyuşturucuya talebin azaltılması noktasında güvenlik birimlerimizin de ötesinde tüm kurum ve kuruluşların, meslek örgütlerinin katkısı gerekiyor." Aynı zamanda Bağder proje ve etüd merkezi kapsamında, Yeşilay ilede ortak protokolde projeler yapmak istediklerini sözlerine ekledi.

‘BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE MÜTHİŞ BİR METOT’
Derneğin her türlü sosyal alanda faaliyet göstereceğini belirten KEBANLI sözlerine üzerinde çalışma yaptığı projeler hakkında şu bilgileri ekledi; “Bağımlılıkla mücadelede müthiş bir metot Meşguliyet Terapisi ile Musiki ile Terapi terbiye (Selçuklu ve Osmanlıdan günümüze darüşşifa uygulamaları ile teşhis tedavi ve bu sayede bağımlılıktan kurtarma projesi)’dir.

DİN PSİKOLOJİSİ İLE MADDE BAĞIMLILIĞINDAN KURTARMA
Evet, namaz, Kur’an, Cevşen, Risalei nur, Osmanlıca, Kütüphane gibi meşguliyetler ile hem ruh hem kalp hem de akıl nurlanmış oluyor. Yusuf’un medresesi ismiyle bir projeyi Adalet Bakanlığı Eğitim Daire Başkanlığına bir işbirliği projesi gönderdik. Bu konuyla ilgili mahkûmlarında faydalanacağı geniş bir çalışma ile mahkûmlarında hem bir meslek sahibi olması, hem de suçluluk psikolojisinden kurtulmasını temin etmek istiyoruz. Allah yar ve yardımcımız olsun.

RİSALE-İ NURLAR İLE MEŞGULİYET
Projenin adı olarak Bağımlılıkla mücadelede külliye tedavi metodu (Bağımlılar için külliye hastanesi imarı) düşündüklerini ifade eden Kebanlı, “Selçuklu ve Osmanlı Darüşşifa modelinde halkın her tabakasına hitap eden büyük bir külliye; yani mektep medrese zikirhane zaviye tekke kütüphane tabhane hamam arşiv darüşşifa vesaire mevcut bulunan bir kompleks düşünelim. Madde bağımlılarına bu kompleksi anlatmak ve bu komplekse abone edilmesini sağlamak ve bu külliyede her bir kısımda bağımlının durumuna göre ehliyetli kişilerce teşhis tedavi uygulanması iyi olur kanaatindeyim. Yani Keykavus darüşşifası modelinde rehabilitasyon merkezleri kurulması lazımdır. Aynı zamanda meşguliyet ve musiki ile tedavi seanslarının da mevcut bulunacağı bir imarethane darüşşifa inşa edilmeli veya bu külliye sivil toplum kuruluşu dernek veya vakıf tarafında kiralanmalıdır. Bu külliyede istihdam edilecek personeller ve dahi hizmetçiler konusunda da yapılacak çalışma ayrıca takdim edilecektir. Madde bağımlısı istediği takdirde yatılıda kalabilecektir. Bir kompleks inşa edildiği takdirde faydalı olacağı kanaatindeyim” dedi. Ve yine bu konuda Sağlık Bakanlığı Hizmetler Genel Müdürlüğü ile de görüşme yaptıklarını en kısa zamanda Selçuklu ve Osmanlı şifahaneleri modelinde bir hastane kuruluşu için proje hazırlığında olunduğunu da ifade etti.
Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz