Kahramanmaraş’ta bağımlılığı sıfıra indirgemek amacıyla İl Sağlık Müdürlüğü, tarafından ‘Ben Olsaydım’ Temalı Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı düzenlendi. Ramada otelde gerçekleştirilen ve iki gün sürecek olan Çalıştay’ın açılışına İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ali Nuri Öksüz’ün yanı sıra Vali Ömer Faruk Coşkun, Milli Eğitim Müdürü Yusuf Kahraman, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mutlu Kaya, Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Mustafa Özdurhan, Onikişubat Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ali Ünsal ile ilgili Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Öksüz, bağımlılıkla mücadelede İl bazında verilen mücadeleye vurgu yaptı. Daha sonra kürsüye gelen Vali Ömer Faruk Coşkun, madde bağımlılığının psikolojik, sosyolojik ve ekonomik boyutlarıyla tüm dünya için ortak bir sorun olduğunu hatırlattı.

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE ÖNLEYİCİ MEKANİZMALARIN OLUŞTURULMASI STRATEJİK ÖNEM TAŞIMAKTADIR

Vali Coşkun konuşmasının devamında şunları söyledi: “Bağımlılıkla mücadele etmenin yöntemleri ulusal ve küresel ölçekte her geçen gün artarak devam etmektedir. Bu yüzden bağımlılıkla mücadelede önleyici mekanizmaların oluşturulması ve ilgili tüm paydaşların doğru bir şekilde tanımlanarak aktive edilmesi stratejik önem taşımaktadır. Bugün de gençlerimiz başta olmak üzere; tüm vatandaşlarımızı bağımlılıktan korumak için geliştireceğimiz yöntemler, süreçte yaşayacağımız sorunlar ve çözüm yollarını belirlemek amacıyla; Bağımlılık ile Mücadele İl Koordinasyon Kurulu’nda bulunan kurumlarımızın temsilcileri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve bağımlılıkla mücadele çalışmalarına katkı sağlayacak gönüllülerin katılımıyla, ‘Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı’mızı gerçekleştiriyoruz.

İLİMİZDE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KONUSUNDA ÇALIŞAN PAYDAŞLARIMIZIN KOORDİNASYONU DAHA DA ARTACAKTIR

İnşallah bu çalıştay ile birlikte bağımlılıkla mücadele kapsamında tespit edilen sorunlara yönelik olarak “Ben olsaydım” yaklaşımı ile çözüm önerilerinin geliştirilmesini hedefliyoruz. İnanıyorum ki, toplumu bu tehditten korumak için kurulan Bağımlılıkla Mücadele Koordinasyon Kurulumuz sayesinde; ilimizde bağımlılıkla mücadele konusunda çalışan paydaşlarımızın koordinasyonu daha da artacak, faaliyet ve hedeflerine daha da hızlı ulaşacaklardır.”

BAĞIMLILIĞA YAKLAŞMADA MULTİ DİSİPLİNE BİR YAKLAŞIM VE TOP YEKÜN BİR MÜCADELE GEREKTİRMEKTEDİR

Ali Nuri Öksüz ise, “Eskiden bağımlılık bir davranış problemi olarak tarif edilirken şu anda bu tariflerden uzaklaşılmıştır. Artık beynin kronik bir hastalığı olarak tariflenmektedir. Artık bağımlılık tarifi internet bağımlılığı, teknoloji bağımlılığı, yeme-içme bağımlılığı gibi birçok dalda bağımlılık tarif edilmektir. Böyle olunca tabii ki bunun temelleri iyi analiz edilmeli ve bağımlılığa yaklaşmada multi disipline bir yaklaşım ve top yekün bir mücadele gerektirmektedir. Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu’nun almış olduğu kararlar doğrultusunda bugüne kadar bağımlılıkla mücadeleye katkı sunmak amacıyla birçok proje hayata geçirilmiş olup bilindiğini üzere ‘Görev Bende’, ‘En İyi Narkotik Polis Anne’ projeleri bunlardan sadece birkaçıdır. Bu düstur ile Bakanlığımızın talimatı ile Valiliğimizin öncülüğünde bütün paydaş kurum ve kuruluşların katılımıyla ‘Ben olsaydım’ etiketiyle ilimizde bağımlılıkla mücadele kampanyası başlatıldı” diye konuştu.

Konuşmaların ardından ise bağımlılıkla ön sıralarda mücadele eden uzmanlar tarafından ‘Bağımlılık Nedir, Davranışsal Bağımlılıklar’ konulu sunumlar yapıldı.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz