Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü dünya akciğer günü dolayısıyla farkındalık yaratmak için vatandaşları bilgilendirme yazısı yayımladı.

Akciğer kanseri, akciğer dokularındaki hücrelerin kontrolsüz çoğaldığı bir hastalıktır. Bu kontrolsüz çoğalma, hücrelerin çevredeki dokuları istila etmeleri veya akciğer dışındaki organlara yayılmaları ile sonuçlanabilir. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) raporuna göre akciğer kanseri tüm dünyada kanser türleri arasında, erkeklerde en sık ölüme neden olan birinci, kadınlarda ise ikinci kanser türüdür. Tüm dünyada her yıl yaklaşık 1,3 milyon ölüme neden olmaktadır.

TÜTÜN ÜRÜNLERİ KANSERE YOL AÇAR
Akciğer kanseri önlenebilir bir hastalıktır. Tütün ürünleri, endüstriyel ürünler (uranyum, radyasyon, asbest), hava kirliliği, beslenme eksiklikleri kanserin oluşmasında rol alan faktörlerdendir. Son araştırmaların ışığında, akciğer kanseri riskini artıran en önemli faktör kanserojen maddelerin uzun süre boyunca solunumundan kaynaklanmaktadır. Akciğer kanseri gelişiminden % 94 oranında sigara sorumludur, sigara içenlerde akciğer kanseri riski içmeyenlerden 24-36 kat daha fazladır. 20. yüzyıl ortalarından itibaren akciğer kanseri tüm dünyada çok hızlı bir artış göstermiştir. Akciğer kanserinin belirtileri hastalığın nerede başladığına, nasıl yayılmış olduğuna, ve vücudun hastalığa tepkilerinin varlığına bağlı olarak fark edebilir. En sık görülen belirtileri, nefes darlığı , öksürük ve kilo kaybıdır. Bu belirtiler sadece akciğer kanserine özgü olmadıklarından hastaların tanı almaları gecikebilir. Akciğer kanseri tanısı için , göğüs röntgeni ve bilgisayarlı tomografi (BT) kullanılır. Tedavi kanserin türü, boyutu, yerleşimi, tümörün yaygınlığı ve hastanın genel sağlık durumu gibi birçok faktöre bağlıdır. Birçok farklı tedavi ve tedavi kombinasyonu akciğer kanserini kontrol etmek ve/veya semptomları azaltarak hayat kalitesini düzeltmek için kullanılabilir. Akciğer kanseri, önlenebilir bir kanserdir. Başta sigara olmak üzere tütün ve tütün ürünleriyle mücadele, akciğer kanserini önlemenin en önemli basamağıdır. Dünya Akciğer Kanseri Günü'nde özellikle sigara ve zararlarına dikkati çekmek ve halkı bilinçlendirmek amaçlanmaktadır.
Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz