Hastanelerde yaşanan hasta yoğunluğunu azaltmak ve vatandaşların sağlık kontrollerini düzenli yaptırmasını sağlamak amacıyla Sağlık Bakanlığı yeni bir hizmete imza attı. Aile Sağlığı Merkezleri’nde bu yıl başlatılan ‘Risk Tarama Program’ kapsamında, vatandaşların sağlık durumları hakkında muhtemel hastalıkları daha ortaya çıkmadan önlemek amacıyla ücretsiz check-up uygulaması başlatıldı. Uygulama tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da vatandaşların hizmetine sunuldu. Aile hekimi tarafından verilen bu hizmetten ücretsiz istifade edebilmek için 182 numaralı çağrı merkezini aramak veya Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden aile hekimlerinden randevu almak yeterli. Uygulamanın başladığını kent halkına duyurmak amacıyla İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ali Nuri Öksüz, Mimar Sinan Aile Sağlığı Merkezi’ni ziyaret ederek açıklamalarda bulundu. Aile sağlığı merkezlerinde bu yıl başlatılan risk tarama programı ile vatandaşların sağlık durumları hakkında muhtemel hastalıkları daha ortaya çıkmadan önlemeyi amaçladıklarını belirten Öksüz, vatandaşları ücretsiz check-up için Aile Sağlığı Merkezlerine beklediklerini söyledi.

KRONİK HASTALIKLARLA SIK KARŞILAŞIYORUZ”

Değişen beslenme ve yaşam koşullarına bağlı olarak meydana gelen hastalıkların sık görülmesi nedeniyle çalışma başlattıklarını dile getiren Ali Nuri Öksüz, “Sürekli gelişen ve değişen ülkemizde bu değişime paralel olarak hastalık yükünde de bir değişim söz konusudur. Geçmiş dönemlerde şu anda aşı ile önleyebildiğimiz bazı bazı bulaşıcı hastalıklar daha sık görülürken etkin ve kararalı mücadelemiz sonucu artık bu tarz hastalıkları ülkemizde ve de ilimizde görmüyoruz. Fakat değişen beslenme ve yaşam koşullarına bağlı olarak obezite, şeker, kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklar ile daha sık karşılaşıyoruz. Bu tarz hastalıkların bazıları geç tespit edilmesi halinde erken yaşta ölümlere sebep olabilirken; bazıları da sebep olduğu komplikasyonlar neticesinde hayat konforunun düşmesine neden olabilmektedir. Örneğin Ülkemizde ölüm sebeplerine bakıldığında 2016 yılında ilk sırada %39 ile dolaşım sistemi hastalıları, ikinci sırada %19 ile kanser türleri, üçüncü sırada ise %11 solunum sistemi hastalıları gelmektedir. Tip1 şeker hastalığı görülme oranı her yıl %3 artmakta bununda % 5 ini okul öncesi ve okul çağı çocukları oluşturmaktadır. Tip 2 şeker hastalığı da son 15 yılda yaklaşık %50 oranında artış göstermiştir” ifadelerini kullandı.

HASTALIKLAR ERKENDEN ENGELLENEBİLİR”

Günümüz koşullarında yapılacak basit kan tetkikleri ve tarama testleri ile bu hastalıkların erken tespit edilebilmesinin mümkün olduğunu belirten Öksüz, “Örneğin çekilecek bir kalp grafisi kalp ve dolaşım sistemi hastalıları konusunda yönlendirici olurken alınacak bir tüp kandan kolesterol, guatr, şeker gibi pek çok hastalık için tarama testi yapılabilmekte, çekilecek bir mamografi ile meme kanseri erkenden tespit edilebilmektedir. Sigara kullanım yaşı maalesef giderek düşmektedir. Kullanımın erken tespit edilmesi halinde, sigara bırakma polikliniklerinde ücretsiz olarak yapılan terapi ve tedavi ile, bırakmakta daha kolay olmakta ve olası pek çok hastalık erkenden engellenebilmektedir. Bu örnekler daha da arttırılabilir” şeklinde konuştu.

ÜCRETSİZ CHECK-UP UYGULAMASI BAŞLADI”

Hastalıkların önceden öğrenilmesi amacıyla ücretsiz check-up sağlık taraması uygulamasının başlatıldığını belirten Öksüz, “Bu ve benzer hastalıkların erken tespit edilmesi halinde tedavi imkânları da artmakta bazı hastalıklar için ise daha başlamadan tedbir alınması söz konusu olabilmektedir. Bu şekilde hem beklenen hayat süresi uzamakta hem de daha konforlu daha sağlıklı bir ömür geçirilmesinin önü açılmaktadır. Bu nedenle Sağlık Bakanlığının planlamaları doğrultusunda tüm vatandaşlarımız için ücretsiz check-up sağlık taraması uygulaması başlatılmış olup ilimizde de Aile Sağlığı Merkezlerinde check-up yapılmaya başlanmıştır” dedi.

BÜTÜNCÜL BİR SAĞLIK TARAMASINDAN GEÇİRİLECEK”

Vatandaşların müracaatı halinde yaş grubuna göre aile hekimleri tarafından bazı kan tahlilleri, tansiyon ölçümü, kalp grafisi çekimi gibi işlemler yapılarak vatandaşların bütüncül bir sağlık taramasından geçirileceğine dikkat çeken Öksüz, sözlerini şu şekilde tamamladı; “Bu işlemler kişinin kayıtlı olduğu aile hekimi tarafından yapılacak ve hiçbir şekilde ücret söz konusu olmayacaktır. Hangi yaş grubunda olursa olsun o yaş gurubunun gerekliklerine göre aile hekimi checkup-up için gerekli parametreleri belirleyip sağlık taramasını yapacaktır. Hangi yaş grubunda olursa olsun tüm vatandaşlarımızı ücretsiz check-up yaptırmak için aile sağlığı merkezlerimize davet ediyorum. Vatandaşın kayıtlı olduğu aile hekimine müracaat etmesi ve check-up yaptırmak istediğini söylemesi yeterli olacaktır. Bu vesileyle tüm vatandaşlarımızı ücretsiz olarak sunduğumuz check-up genel sağlık taraması için en yakın aile sağlığı merkezlerine başvurmaya davet ediyoruz. Vatandaşlarımız check-up için ALO 182 hattından aile hekimlerine randevu alabilmektedirler. Unutmayalım ki erken teşhis hayat kurtarır, tüm vatandaşlarımıza sağlıklı günler dilerim.”

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz