Metabolizmanın hızını artırmanın en iyi yolu egzersiz ve kas kütlesini korumak ve artırmaktadır. İnsanın en büyük özelliği düşünme ve hareket kabiliyeti olduğuna göre yaşantımızda hareketli olmayı hareketsiz olmaya tercih etmeliyiz. Hareketlerdeki yavaşlama vücuttaki her şeyi olumsuz etkilediği ve sağlığımızı tehdit ettiğinin altını çizelim. Dokunma ve duyu organlarımız bizim hayat sigortamızdır. Eğer duymada görmede koku ve tat alma dokunma hissi kayıpları yaşıyorsak. Az duyan az gören beyin az düşünmeye sebep verdiği gibi maalesef hareket kısıtlamaları kilo alma yağlanma tüm organlara zarar verdiği gibi Alzheimer ve Parkinson hastalığının da başlangıcı olabilir. Vücudumuz kadar hislerimizi de iyi yönde kullanmalıyız. Hislerimizi negatif değil pozitif düşünerek vücudu genç ve dinamik tutarak beynimizi de mutlu etmeliyiz.

Egzersizi sadece bir hareket olarak görmeyelim egzersiz geleceğimizin sağlığımızın sigortası olarak görelim. Günümüzün hastalığı dijital obezite hareketsiz bir yaşam biçimi olduğuna göre, sağlığımız ne gibi tehlikelerle karşı karşıya geliyor. Yaş ilerledikçe hangi hastalık ve sıkıntılarla karşılaşacağız bunları düşündük mü? Yoksa günü kurtarmaya mı çalışıyoruz? Hareketsiz ve dijital bir yaşam kiloya bağlı şeker hastalığı, obezite felç olmayı tetiklediği gibi beraberinde birçok hastalığa yol açar. Ruhsal vertigolara, damar sertliği, kalp krizi, eklem rahatsızlıkları, tansiyon, panik ataklar, uykusuzluk, depresyon gibi üzüntü, stres unutkanlığı ve bunamayı da tetikler. Egzersizi sadece kas kütlesini geliştirme vücut yapma olarak görmeyelim. Kondisyon koordinasyon düzgün duruş kontrollü hareketlilik insana heyecan verdiği gibi mutluluk hormonunu tetikler gülümseme hoşgörü ve sevgiyi beraberinde getirir. Genel olarak hayata tutunmak ayakta durmak uzun ömürlü sağlıklı yaşlanmak istiyorsak egzersiz bir yaşam biçimimiz olmalı. Egzersizle bu sıraladığımız birçok olumsuz rahatsızlıkları tedavi etmiş oluruz.

Yapacağımız bedensel kültürfizik hareketleri boyun ve bel fıtıkları eklem rahatsızlıklarının tedavisinde büyük rol oynadığı gibi kondisyon, koordinasyon, genel fiziki kuvvet çalışmaları kalbimizi ve metabolizmayı güçlendirdiği gibi bizim ayakta durma hayata tutunmada sigortamızdır. Hayatımızı yaşantımızı çok pasif basit egzersizler yaparak renkli ve mutlu hale getirmek bizim elimizde. Ayakta durmak hareket etmek için taşıyıcılarımıza bacaklarımıza her şeyden daha çok ihtiyacımız var. Bacak kaslarının güçlü olabilmesi dayanıklı ve yorgunluğa karşı koyabilmesi için neler yapabiliriz. Tempolu yürüyüş ve koşular artırmalı jog koşular, sıçramalar, ip atlamalar, genel fiziki kuvvet çalışmaları jimnastik hareketleri beden ve ruh sağlığımızın mutluluğumuz ilacıdır. Hayat şartlarına ve zorluklara diz çökmeyelim sağlımıza sıkı sıkı sarılıp sahip çıkalım. Sağlıkla hoşça kalın.