Çağımızın hastalığı her şey ayağımıza gelsin gitsin oldu. Modern yaşam tarzımız hareket kabiliyetimizi kısıtladı, düzenli beslenme alışkanlıklarımızı kaybettik. Toplum olarak kilo alarak obez olmamız neticesinde kalp damar hastalıkları diyabet eklem rahatsızlıkları gibi birçok hastalığa davetiye çıkararak hayatımızı aciz bir hale getirdik.

*

Yaşam tarzımız eskisi gibi değil bir karış toprağı bile arar olduk yerleşim alanları beton yığınına döndü. Ruh ve Beden sağlığımızı korumada çevresel faktörlerin altını çizmemiz gerekir. Toplumsal sorunları olayları hep birlikte görüp altına parmak basıp çözmemiz lazım. Yaşadığımız ortama çevremize bir bakalım bize ne gibi hizmetler veriliyor? Kuzey çevre yolunu örnek olarak vermek istiyorum yani Ahırdağı Caddesi hizmete açılalı üç yılı geçmiş, yaya geçidi yok kaldırım yürüyüş alanı bisiklet yolu olmadığı gibi esnaf tozdan topraktan iş yerinde nefes alamıyor. Sağlıklı toplum kalkınır diyoruz hangi hizmetlerle?

Büyükşehrin caddelerine, kavşaklarına, göbeklerine, kasislere yapılan ceplere bakalım dünyada eşi benzeri yok tek örneği bizde galiba Maraş tabiri ile epçik gibi bunları çizenleri merak ediyorum. Belediyelerde sporun S’si bile yok bir profesyonel takımımız var içler acısı sahipsiz çöpe atılmış. Ayrıca Ahırdağ Caddesi mevkiinde bulunan sit alanına giren cancık mağarasına hiç bir hizmet yok ne restore var nede yolu, gelen turistler uzaktan izliyor resim çekip gidiyor. Komşu illerin elinde olsa neler yapmazlar ki; teraslar, kafeteryalar, şelaleler, Ahırdağına, Yedikuyulara teleferik iniş kızakları bile yaparlar. Eminim böyle ayağımızın dibindeki tarihi yeri görmüyoruz.

*

Spor ve oyun çocuğun ve insanın ruhsal kaynağı olduğuna göre biz bunları nasıl kazanacağız. Çok önemli bir konuya daha değinmek istiyorum okullarımızda beden eğitimi dersi haftada iki gün dört saate çıkarıldı önümüz kış. Çoğu okulların kapalı spor salonları hiç yok tüm kışı sınıfta geçiririz herhalde diyeceğim. Beden Eğitimi dersinde otuz kırk kişi sıraya geçer rahat hazır ol topu al kaybol. Gelişmiş ülkelerde böyle bir ders yok spor ve sanat olarak ayrılır. Çocukların yeteneğine göre branşlar seçilir ve koçlara yönlendirilir. Sporda ve sanattaki başarının sırrı işte budur diyeceğim.

*

Değerli okuyucularım bazı şeyleri gözümüzde büyütmeyelim çok pasif ve basit hareketlerle ruh beden sağlığımızı korumamız gerekir. Masa başı çalışanlara sesleniyorum vücudun tembelleştiği kadar esnekliğinde kaybolur buda posttur şekil bozukluğuna ve erken yaşlanmamıza neden olur. Biz bir hareketi düşündüğümüzde bile beynimiz ve bedenimiz harekete geçer mutlu olur. Hareket bir yaşam stilimiz olsun. Çalıştığımız ortamları iyi değerlendirelim. En büyük servet sağlıktır. Sağlıkla hoşça kalın.