AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, Bengütürk Tv’de yayınlanan ‘Günün Raporu’ programının canlı yayın konuğu oldu. Gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Özdemir, yeni anayasa çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yeni anayasanın ülkenin geleceği açısından son derece önemli olduğuna vurgu yapan Özdemir, anayasa taslağının bittiğini söyledi.

“ORTAK DEĞERLER ÜZERİNDE OLUŞTURULMUŞ BİR ANAYASA”
Özdemir, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Gerçekleştireceğimiz anayasa belki bu ülkenin 100 yılına yâda bin yılına hitap edecek bir anayasa. Bu yüzden Cumhur İttifakı ortağımızla bunu istişare ettikten sonra kamuoyuna paylaşacağız. Hem Devlet Bey hem cumhurbaşkanımız yeni ve sivil bir anayasa ihtiyacını uzun süredir konuşuyorlardı. Muhalefette artık bunu konuşmaya ve bu konuda kendi önlemlerini oluşturmaya başladı. Cumhur İttifakı’nın kuruluş felsefesini dikkate alırlarsa, bu ülkenin bekası, insanımızın daha özgür daha rahat daha güvenilir bir ortamda yaşaması ve tamamen sivil hazırlanmış bir anayasa taslağı. Anayasa için altyapı bu. MHP’nin de AK Parti’nin de olmazsa olmazları ülkenin bekası açısından geleceğimiz açısından her iki partinin de ortak değerleri var. Ortak değerler üzerinde oluşturulmuş bir anayasa. Birçok konuda muhalefetin bir şey diyemeyeceğini tahmin ediyorum. Çünkü gerçekten öznel değil, iki partinin şahsi çıkarları değil, bu ülkenin şahsi çıkarları dikkate alınarak hazırlanan bir anayasa.

“İNSANLAR YENİLİK GETİRENLERİ TAKİP EDİYOR”
Muhalefet bizim Cumhur İttifakı olarak yaptığımız bu çalışmaya karşı. Biz Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile yönetildiğimiz için şu anda onun ana unsurlarına karşı oldukları için güçlendirilmiş parlamenter söylemini ortaya atıyorlar. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi ne demek? Parlamenter sistemi sorunlu bir sistemdi demek. Peki, nasıl güçlendirdiniz? Söylediğiniz gibi güçlendirme aşamalarına bakıyoruz, ortada bir güçlendirme söz konusu değil. Makyajlanmış parlamenter sistem deseler aslında daha doğru tabir etmiş olurlar. Burada amaç şu; bizim getirdiğimiz yeni, sivil ve geleceği düşünen sistemi söyleyecek bir şeyleri yok. Muhalefet hep böyle biz ne yenilik getirirsek, onlar geçmişe gitmek istiyorlar. Ama insanlarda yenilik getirenleri takip ediyorlar. Bu yüzden Cumhur İttifakı ayakta.

YENİ DÜZENLEMELER…
Mecliste hem yargıyla ilgili hem de esnafımızın matrah artırımı ile ilgili ciddi düzenlemeler var. Önümüzdeki hafta benimde imza sahibi olduğum, kanun teklifini benim verdiğim bir infaz yasası var. Orada da bazı suçların ertelenmesi söz konusu. Cezaevindekilerin iletişimlerinin dinlenmesiyle ilgili bazı sınırlamalar ve teknolojiye uyarlama söz konusu. İnsanımızın birçoğu bunun farkında değildir ama getirdiğimiz düzenlemede biliyorsunuz cezaevinde mektupla ve telefonla da 3 kişiyle haberleşme imkânı var. Şimdi bunu dijital sistemlerle yapılması söz konusu. Muhalefetinde birçok kısmında bu yeni düzenlemelere olur verdiğini görüyoruz. Fakat daha çok beklentileri var. Yaşadığımız sorunlar ve gerçekleştirdiğimiz icraatlar yeni sorunlar ortaya çıkarıyor. Mesela UYAP sistemini kullanmaya başladığımızda UYAP sisteminin çok faydası var. Ama bazı UYAP sisteminden kaynaklı yargıda bazı sorunlar ortaya çıkıyor. Mesela hâkimlerin önüne gelen dosya sayısını azaltmaya çalışıyoruz.

“TÜRKİYE’YE 100 YILLIK BİN YILLIK BİR PLAN OLUŞTURUYORUZ”
2014 referandumuyla asıl yapısal değişikliği muhalefet itiraz ettiği için yapamamıştık. Bu değişikliği o zaman yapsaydık; Şimdi biz cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde sivil bir anayasayı vaat ederek aslında bu ülkeye 100 yıllık bin yıllık bir plan oluşturuyoruz. Bu çok kıymetli karar muhalefetin bu kararı bir seçim malzemesine dönüştürmemesi gerekir. Bir ülkede erken seçime gidilmesi için; iktidar boşluğu gerekir, olağanüstü hal gerekir, bir olağanüstü felaket söz konusu olması gerekir. Şu anda Cumhur İttifakı bütün unsurlarıyla ayakta. Dünyada yaşanılan pandemi sıkıntısına rağmen ülke hem sosyal, hem ekonomik olarak vatandaşını ayakta tutma gücüne sahip. Şimdi bu gücün içerisindeyken Türkiye’yi seçime götürmeye çalışmak aslında bu istikrar ortamını ortadan kaldırmaya çalışmaktır.

“PANDEMİ İLE MÜCADELE EDERKEN TÜRKİYE BÜYÜME GÖSTERDİ”
2020 yılında pandemi ile mücadele Türkiye ve Çin hala büyüme gösteriyor. Aşı ile bağlantılarımız, vatandaşa ve esnafımıza sağladığımız imkânlar bu ülkenin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Cumhur İttifakı’nın zor şartlarda gücünü ortaya koydu. Daha öncede depremde gücünü ortaya koymuştu şimdi ise sağlıkta gücümüzü ortaya koyuyor. Böylesine güçlü bir iktidarın getirmeye çalıştığı sivil anayasanın bir parçası olarak aslında bu ülkenin geleceği ile ilgili söz sahibi olmalarının dilerdik ama onlar bunu iktidarı devirme yöntemi olarak kullanmak istiyor. Bu ülke artık he önüne gelenin söylemiyle seçim kararı alacak bir ülke değil.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz