Kuruluş Osman son bölümüyle gerçekten nefesleri kesti.48.bölümde Osmanlı hanedanı ilk şehidini verdi.

Osmanlı Tarihinin derin sayfalarında biraz gezintiye çıkalım mı?

Savcı Bey’in oğlu, Osman Bey'in yeğeni olan Baykoca, Osmanlı hanedanının ilk şehidi kabul edilir.

Saru Batu (Baykoca), Savcı Bey'in iki oğlundan birincisidir.

Annesi Lena Hatun'du.

Baykoca Osmanlı kaynaklarında, “Ermeni-Beli” diye isimlendirilen günümüzdeki Hamza Bey Boğazı’ndaki Delikli Kaya civarında, İnegöl tekfuru Nikola’nın kurduğu pusuda daha 16 yaşındayken şehit olur.

Tarih 1284…

Ermeni Beli baskını ve Baykoca’nın şehadeti İnegöl’ün fethine giden yolda atılan ilk adım olmuştur. Bu savaş Osmanlı'nın kurulmadan ilk savaşıdır.

Tarih kitaplarında, Baykoca'nın 16 yaşındayken İnegöl seferine katılması şöyle anlatılır:

"Obada Bizans'ın İnegöl Tekfuruna karşı yapılacak zorlu bir seferin başlayacağının dilden dile yayılmasıyla, Osmangazi ve Gündüz Alp'in yeğenleri, Sarı Batu Savcı Beyin oğlu Baykoca koşarak Bey Otağına gelir. Osman Gazi'ye Kayının genç bir Alp'i olarak sefere katılmak istediğini söyler. Osman Gazi; 'İznim yoktur. Sen daha çok küçüksün. Henüz bıyıkların bile terlememiş. Savaşın türlü halleri, kafirin türlü hileleri vardır. Rabbim biz kullarına daha çok gazalar ihsan buyuracaktır. Allah'ın izniyle sayımız da yeterlidir' der. Bunun üzerine Baykoca; 'Kayının bileği bükülmez, beli yere gelmez yiğit beyi, ben otağına yeğeniniz olarak gelmedim. Ben Kayı'nın bir neferi olarak sefere katılma arzumu Kayı Beyime aktarmak için geldim. Her şeyin bir ilki vardır. İlki ertelemek doğru olmaz. Ne olur beni de sefere götürün' der. Ardından Osman Gazi 'Öyleyse yanımdan kopmak yok. Şimdi git büyüklerinin ellerini öp. Hazırlıklarını yap. Seni bu sefere aldım deyince’ dünyalar ona verilmiş gibi oluyor.

Ardından Baykoca Bey, Osmanlı tarihinin ilk muharebesi olarak kabul edilen çarpışma sırasında şehit düşer.

Türbesi, Bursa’nın İnegöl ilçesinde, Hamza Bey Mahallesi'ndeki Mehmed Bey Camii’nin yanındadır.

Hamza Bey Mahallesi'nde, her yıl Baykoca’yı Anma ve Pilav Günü düzenlenmektedir.

BİR SAMİMİ İTİRAF: OKUMAYI SEVMİYORUZ AMA SEYRETMEYİ SEVİYORUZ. BU BİLGİLERE DE BÖYLE KALİTELİ DİZİLER OLMASA ULAŞAMAZDIK.

BUNA DA ŞÜKÜR DİYELİM.