Yaklaşık 2 yıldır gazetecilik yapmaya çalışıyorum. İyisiyle kötüsüyle bir şekilde bugünlere kadar geldi. Dışardan nasıl gözüküyor bilmiyorum ama zor bir meslek. Geceniz gündüzünüz olmuyor, haberlerinde yazıldığın her kelimeye ve birçok şeye dikkat etmen gerekiyor. Tüm bunları kaldırabilmek içinse mesleği sevmek gerekiyor. Sen seviyor musun? diye soracak olursanız, tabii güzel yanları da var.

***

Mesleğin en üzücü taraflarından biri de yazdığın haberin başkaları tarafından izinsiz bir şekilde kullanılması.  Bir haber için o kadar emek veriyorsun çabalıyorsun ama ‘emek hırsızları’ oturdukları yerden nokta ve virgül dahi değiştirmeyerek ve kaynak belirtmeyerek haberlerimizi kullanıyor. Son zamanlarda artan bu durum gazetemizin internet sitesinde ilgi çekici bir başlıkla duyurduk. Umarım yazı faydalı olur.

İnternet sitemizden yayınlanan o yazıyı birde buradan duyuralım: “Kahramanmaraş Manşet Gazetesi olarak kentimizde günlük olarak yayın yapan yerel gazetemizle birlikte, www.marasmanset.com olarak da internet üzerinden sizlere haber aktarımı yapmaktayız. Gazetecilik dışarıdan kolay gibi gözükse de mesai mefhumu olmaması başta olmak kaydıyla, yazdığınız her kelimeden sorumlu olmak yönüyle zor bir meslektir. Bu anlamda biz günlük gazetelerin yükü daha ağırdır çünkü her gün doldurmamız gereken 12 sayfa vardır ve bu sayfalarda özgün olmak da mesleki açıdan çok önemlidir. İşte biz de bu düsturla çalışmaktayız ve muhabirlerimiz her gün yaptıkları özel haberlerle sizleri bilgilendirmektedir. Burada dikkat çektiğimiz konu ise çalmak kelimesini kullanmak istemiyoruz ama emek hırsızlığı yaparak, oturdukları yerden nokta ve virgül dahi değiştirmeyerek ve kaynak belirtmeyerek haberlerimizi kendi mecralarına taşıyan meslektaşlarımızın yaptığı habercilik etiğine uygun olmayan davranışlardır. Emin olun ki biz anlık duyurmamız gereken haberi bile sadece ‘çalarlar’ düşüncesiyle ertesi gün gazetemizde çıktıktan sonra sizlerle paylaşmaktayız. Bu da sizleri geç bilgilendirmemizi sağlamakta. İnternet sitemizde de daha yüksek kesime hitap edebilmek adına ürettiğimiz içerikler, farklı sitelerce kullanılıyor ve yaptığımız işin değeri kalmamaktadır. Hal böyle olunca yaşadığımız bu durum bizlerin çalışma isteğini daha da gerilere çekmektedir. Birçok ortamda karşı karşıya geldiğimiz meslektaşlarımızı kırmamak adına yaptıklarını yüzlerine vurmasak da bu durumdan rahatsızlığımızı belirtmek isteriz. Yasal olarak çeşitli yollara başvurabilme imkanımız olsa da hepimiz bir camianın fertleriyiz, bu yüzden bu hakkımızı da kullanmıyoruz. Fakat kullanma seviyesine de geldik. Meslektaşlarımızdan rica ediyoruz, lütfen habercilik etiğine uygun davranalım. Haber çalmak habercilik değildir, muhabirlerimize saygı gösterin.”