Günlük yaşantısında da planladığı diyetlerde de kuru meyveyi eksik etmeyen bir diyetisyen olarak bu konuyu işlemeden olmazdı. Çünkü kuru meyveler hem tok tutar hem de sağlıklıdır. Ancak bu noktada “Diyette kuru meyve nasıl ve ne kadar tüketilmelidir?” sorusunu sormakta fayda var. Kurutulmuş meyveleri tüketirken daha dikkatli olmalıyız! Çünkü kurutulma esnasında içeriklerindeki su miktarı azalıyor ve şeker yoğunlukları artıyor. Belirtilen ölçülerden daha fazla tüketilmesi kilo kontrolü yapmanızı engelleyecektir.

Her meyve kendi mevsiminde kurutulur. Bu yüzden sağlıklıdırlar.

Gelin, şimdi kuru meyveleri daha yakından inceleyelim;

*Kuru erik bol miktarda D vitamini içeren bir kuru meyvedir. Kalp, karaciğer ve böbrek sağlığı açısından faydalıdır.

*Çilek kurusu iyi bir antioksidandır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Kanser riskine karşı kişiyi korur. Ağız kokusu, karaciğer ve romatizmal hastalıklara iyi gelir. Sakinleştirici bir etkiye sahiptir.

*Son zamanların popüler meyvesi olan mangonun kurusu ise kanın temizlenmesini sağlar ve güçlü bir antioksidandır. Ayrıca cilt sağlığına da faydalıdır.

*En sevdiklerimden olan dut kurusu C, B1 ve B2 vitaminleri içerir. Ayrıca demir ve kalsiyum da içerir. İdrar söktürücü ve ateş düşürücü etkiye sahiptir.

*Kivi kurusu soğuk algınlığı ve nezleye iyi gelir. Mide rahatsızlığı çekenlerin tüketmesi gereken bir kuru meyvedir.

*Armut kurusu kanı temizler. Böbrekteki taş ve kumların dökülmesinde yardımcıdır. Susuzluk ve hazımsızlık sorununa iyi gelir.

*Kuru üzümün ise en büyük faydası karaciğeredir. Karaciğerin temizlenmesini ve toksinlerden arınmasını sağlar.

*Kendimin de en sık kuruttuğu hurma açlığı yatıştırır. Kilonuzu kontrol altında tutmanıza yardımcı olur. Anemiyle savaşmaya yardımcı olur.

*Kuru incir kabızlık ve sindirim rahatsızlıklarına iyi gelir. Tansiyon ve diyabet hastalarına yardımcı olur. Cilde iyi gelir ve kalp sağlığını korur.

*Kuru kayısı demir bakımından en zengin kuru meyvelerden biridir. Bu sayede anemi için etkin rol oynar. Bunun yanı sıra  lif bakımından oldukça yoğundur.

*Yoğurtla karıştırıldığında harika bir aroma veren yaban mersini sindirim sistemini düzenler. İdrar yollarını temizler ve beyin sağlığını korur. Kalp sağlığı açısından faydalıdır. Kan şekerini de düzenler.

Meyve gibi tatlı bir hafta diliyorum.

Sağlıklı günler…