Geçmişten günümüze tarhanasından kırmızı biberine, yaylalarından gelen mevsimlik taze meyve, sebze ve yayla balı ile keçi sütünden üretilen bembeyaz tereyağına kadar birçok zenginliği bünyesinde barındıran Kahramanmaraş’ta ev hanımların kışlık yiyecek mesaisi devam ediyor. Uzun süredir Kahramanmaraş’ta ev hanımlarının yaptığı kurutmalık sebzeler, hem müstakil evlerin balkonlarını hem de baharatçılardaki tezgâhları renklendiriyor. İlk olarak tohumlarından arındırılan kurutmalıklar, tek tek ipe dizilerek kurutulurken, sebzelerin kuruması ise 3 gün ile bir hafta arasında değişiyor.

“FARKLI KURULUKLARIMIZ MEVCUT”
Ev hanımlarının kışlık yiyecek hazırlığıyla ilgili baharatçı esnafı İsmail Sarıgüzel, şunları söyledi: “Şuan da yaz sezonunun sonlarına yaklaştık, gurbetçi zamanı dediğimiz zamandayız. Gurbetçilerimiz gelip gidiyor, onlar gitmeden önce son alışverişlerini yapıyorlar. Şuan da işlerimiz iyi gidiyor. Patlıcan ve biber kurusu ile özellikle tarhana satışlarımız çok iyi. Artık yazın sonlarına gelmemiz dolayısıyla insanlarımız, bilhassa da ev hanımlarımız kışlık ihtiyaçlarını tamamlama telaşı içerisine girdi. Bunların başında da kurutmalıklar geliyor. Kabak, salatalık, acur, patlıcan, acı ve tatlı biber olmak üzere farklı kuruluklarımız mevcut. Salçalık biber kuruları var, onlar diğerlerine göre daha etli olur. Kabaklar mimbar gibi daha etli olur. Bizim gibi yemek kültürü güçlü şehirlerde her evde bulunması gerekenler yiyeceklerdir kurutmalıklar.

“VATANDAŞLARIN İLGİSİ GÜZEL”
Kışın örneğin bir patlıcanın kilosu 7-8 TL arasında olur, hiç aşağı düşmez ama bunu yazın aldığınız zaman daha karlı olursunuz, daha avantajlı olursunuz. Hem de kış sebzelerine göre besin değeri anlamında hem daha iyi sağlıklıdır hem de daha lezzetlidir. Fiyatlarımız şuan için uygun, geçen seneki fiyatlarımız yok. Vatandaşların ilgisi de şuan için çok iyi. Artık insanların hazır tüketime alıştı, evinde kurutan insanlar pek kalmadı, hazır bir nesil olduk. Aslında bizim sattığımız ürünlerde tamamen doğaldır, şuan salamura gibi değildir doğal kuruluklardır. Hem avantajlı fiyat yönünden hem de insanlar yorulmuyor direk alıyorlar, kışın tüketiyorlar. 9-10’ncu aya kadar kurutmalıklara ilgi anlamında yoğunluk olur.”

SEKTÖR GERÇEKTEN ÇOK GELİŞTİ”
Bir başka baharatçı esnafı İbrahim Taşdemir ise şunları kaydetti: “Biz Kahramanmaraş’ın yemek kültürü çok önemlidir ve büyük zenginliklerimiz vardır. Özellikle de dolma noktasında çeşitlerimiz çok iyidir ve damak tadımız da Kahramanmaraşlılar olarak üst seviyededir. Kurutmalık satışlarımız çok iyi gidiyor. Talep çok yüksek. Kuruluklar genellikle dolma yapımında kullanılır, bamya ile sulu yapar ev hanımlarımız. Artı kuşbaşı doğranmış patlıcan var, hazır olarak kışın kullanılabilir. Bu sektör gerçekten çok gelişti, her talebe cevap verebiliyoruz.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz