Mehmet Bağlar, Kahramanmaraş’ın tarihini, kültürünü, değerlerini, insanlarını ve bugüne kadar gelmiş geçmiş sanatçılarını anlatan arşivini sadece Manşet Gazetesi ile paylaştı. Bağlar, Arşivinde 7’den 70’e Maraş ile ilgili bilgiler olduğunu söyleyerek, bu özel arşivini sadece bizimle paylaştı. Kahramanmaraş’ın tarihi dokusunu ve kültürünü ele aldığımız bu özel arşivde, şehrin geçmişten bu güne gelen ozanlarını, bestekârlarını ve sanatçılarını ele alıp bu özel kişilikleri tek tek sayfa sütunlarımıza taşımaya devam ediyoruz. Her hafta Pazartesi günü gazetemizde siz değerli okuyucularımız için yazılar yazan ve arşivinde ki tarih kokan notları bizimle paylaşan Bağlar, bu hafta Türk müziğine önemli hizmetler etmiş olan Ünlü Sanatçı Hilmi Şahballı’yı kaleme aldı.

Volkan Müzik Galerisi Yöneticisi, araştırmacı ve bağlama üstadı Mehmet Bağlar ’ın kaleminden Hilmi Şahballı;

HİLMİ ŞAHBALLI

1953 Yılında Kahramanmaraş Türkoğlu ilçesinin Beyoğlu kasabasında dünyaya geldim. İlkokulu köyümde orta ve lise öğrenimimi Konya Çumra ilçesinde okudum. 8 kardeşiz, 5 erkek 3 kız. 1968 yılında köyümden ayrıldım. Ayrılırken  ( bire yıkılası gurbet elleri tatlımdan acımdan eyledin beni, kırık sazla aştım çamlı belleri anamdan bacımdan eyledin beni ) diyerek Gaziantep’e yerleştim. Gaziantep’te rahmetli Âşık Mahsuni ile tanıştım 1971. Alt kadrosunda sahne almak için ricada bulundum, üstat Mahsuni önce beni dinledi sonra da cumartesi günü İskenderun konserine gel dedi ve böylece Sayın Âşık Mahsuni ile 6 ay kadar konserlerde dolaştım. Daha sonra Mehmet Aslan diye bir şahıs bana nasihatte bulunarak seni ülkücülerin gecesine çıkaralım dedi bana da teklifi cazip geldi diye kabul ettim. O yıllar her okuduğum eser ses getirmeye başladı. Bu esnada eşim Zeliha hanımla tanıştım. Evlendikten sonra Ankara’ya yerleştim. Yaklaşık 7 sene Ankara’da kaldım ve TRT’de sözleşmeli sanatçı olarak çalışmaya başladım. Dengin plak şirketi tarafından düzenlenen yarışmayı kazandım 50 TL ödül aldım. Alevi kökenli kardeşlerimiz yarışmayı düzenledikleri için bana Şah unvanını verdiler. Birden Şahballı oldum. Çıkan plaklarımda ismim Hilmi Şahballı oldu. Toplamda 55 plak yaptım. 1975 yılında Ferdi Tayfur’la Almanya’ya konserlere gittim.

PLAK YAPIMI

1972 yılında ilk plağımı ne güzelsin Antep eli eserimi o zamanın ünlü sanatçılarından Ayfer ÜNLER ile karşılıklı düet yaparak okudum. İkinci plağım Karar verdim içmemeye, muhtarın kızı, aldım bir murat taksi, ne güzel yaratmış seni yaradan, kuran Muhammed’e ne güzel uymuş, Malazgirt Marşı ve 55 plağa kadar devam etti.

ÜNLÜ ESERLER 
Yürüyorum, Kızıl ırmak, Dokunmayın çok fenayım, Zım zım zım ey, Uyan bebeğim, Sendenmi benden mi, Al beni götür beni, Bir yudum su, Esmerin adı oya, Garbiyeli.

YAPTIĞINIZ FİLMLER

Gurbet ölümleri, Beklenmeyen misafir, Gülelim eğlenelim, Bayram türküsü.

1978 Yılında Almanya’ya gittim. Yurdumuzdan uzakta ben Hilmi Şahballı ve Cem Karaca bizlerin Türkiye’ye girişi yasaklandı. 1985-86 yıllarında o zamanının başbakanı rahmetli Turgut Özal’ın Almanya ziyareti sırasında Özal’a bir türkü söyledim, “Al beni götür beni sılama yetir Beni ‘’ türkümü bitirdikten sonra Özal’ın gözleri yaşardı ve baktım ki ağlamaya başladı. Beni yanına çağırıp uzun uzun sohbet ettik. Seni Türkiye’ye götüreceğim dedi ve yasaklarım kalktı. Türkiye’ye muhteşem bir dönüş yaptım. Kültür bakanlığı sanatçısı oldum. Rahmetli Özal cumhurbaşkanı olduktan sonra da Kültür bakanlığı sanatçısı oldum.

TELEVİZYON PROGRAMLARI

450 televizyon programı yaptım. 110 bölüm TGRT televizyonunda Ozanların Dilinden adlı programı yaptım. 65 bölüm kanal 6 televizyonunda Türkü Pınarı adlı program yaptım. Muhtelif televizyon kanallarında Türkü Pınarı adlı programı devam ettirdim.

KAÇ TANE ESERİNİZ VAR

İnanın ki sayısını tam olarak bilmiyorum ama yaklaşık 350 – 400 kadar eserim var.

ÜSTAD MEHMET BAĞLAR’LA TANIŞMAM

Mehmet Bağlar kardeşimle tanışmam 1974 yılında Kahramanmaraş Kale Aile Gazinosunda konsere gelmiştim. O yıllar benim büyük ağabeyimin oğlu Mehmet Ballı yeğenimde benim konserimi izlemeye gelmişlerdi. Mehmet Bağlar’la o zamanlar tanıştım. Mehmet Bağlar’daki müzik aşkını o yıllarda keşfetmiştim. Genç yetenekli çok güzel bağlama çalardı. Daha sonra benim Almanya dönüşümden sonra Mehmet Bağlar kardeşimi 1994 yıllarıydı galiba İstanbul’da bir plak şirketinde karşılaştık. Mehmet kardeşim inanılmaz geliştirmiş kendini müthiş fırtına gibi bağlama çalıyor. Gözlerime inanmadım. Maşallah dedim. Çok yetenekli yaratıcı Türkiye’ye ve Türk Halk Müziğine böyle başarılı insanlar her zaman gerekli. Böyle yetenekli cevherlerin kıymetini bilip sahip çıkmak lazım. Bana göre Türkiye’de ilk 10 müzik adamından biri. Yolu her zaman açık olsun. Daha sonra Mehmet bağlar kardeşimle anlaşma yaparak 5 yıl kadar beraber çalıştık. Benim bütün konserlerim ve TV programlarımda sanat yönetmenim ve ekip şefliğimi yaptı. Mehmet Bağlar kardeşimle eskisi kadar görüşemiyoruz ama her Kahramanmaraş’a geldiğimde kendini ziyaret ediyorum. Sağ olsun bizleri de misafir eder. İş hayatında her zaman başarılar dilerim.

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz