Altın ve gümüş işleme sanatı “Telkari” genç ustaların yetişmemesi nedeniyle unutulmaya yüz tuttu.

Kahramanmaraş’ta üretilen ve Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde özellikle turistlerin ve evlenecek çiftlerin yoğun ilgi gösterdiği altın ve gümüş işleme sanatı telkâri genç ustaların yetişmemesi nedeniyle unutulmaya yüz tuttu. Tarihi asırlara dayalı, inceltilen gümüşün ve altının kesilip, kıvrılarak birbirlerine lehimlenerek motiflere dönüştürüldüğü telkari, yüzükten küpe ve kolyeye, anahtarlıktan minik çantalara kadar çeşitli aksesuarlara dönüşüyor. Kahramanmaraş’ta yok denecek kadar az ustası olan telkâri, yoğun emek isteyen bu sanata yeni neslin ilgi göstermemesi nedeniyle gelecek kuşaklara aktarılamama tehlikesi yaşıyor.

Kahramanmaraş’ın en eski telkâri ustalarından olan Ahmet Denizdurduran 29 yıldır gönül verdiği sanatı hem yaşatmaya çalışıyor, hem de Kahramanmaraş’ın tanıtımına bir nebzede olsa katkıda bulunmak için çaba harcıyor.

“TELKARİ SANATI BAMBAŞKA BİR SEVDA”
Telkari yapımını bambaşka bir sevda olarak tanımlayan Denizdurduran bu mesleğe yıllarını verdiğini belirterek şöyle dedi: “Bu mesleği çok sevdiğim için başladım. İlk başladığım yıllarda yaptığım eserle yatar yaptığım eserle kalkardım. Telkari mesleği saygı duyulacak bir meslektir. Benim yaptığım sanatı Mardin’de tezgahlarda satıyorlar” şeklinde konuştu. Kendi yaptığı sanatın dizilerde filmlerde kullanıldığını belirten Denizdurduran, “Ben yaptığım ürünü Özellikle Doğu şehirlerine satıyorum. Oradan da düğünlerde ve filmlerde kullanmak için satın alıyorlar” dedi. Bir eserin yapımının bazen birkaç saat saat bazen de günlerce sürebileceğini anlatan Denizdurduran, gençlerin bu mesleğe yoğun emek ve sabır göstermediklerini belirtti.

TELKARİ SANATI UNUTULMAYA YÜZ TUTTU
Aralarında bayanların da olduğu çok sayıda gencin telkari yapımını öğrenmek için geldiğini, ancak kısa süre sonra başka işlere yöneldiklerini belirten Denizdurduran, Telkari sanatı biranda öğrenilebilecek meslek değil. Bu mesleği öğrenmek için küçük yaştan itibaren telkâri sanatının içinde olmaları gerekiyor. Kahramanmaraş’ta telkâri sanatının unutulmaya yüz tutmuş olmasının en başta gelen sebeplerinden bir tanesi okullarda telkâri sanatı dersinin olmaması. Çocuk telkâri sanatını seçmek yerine okula gidiyor. Okula gidince de ister istemez bu meslekten uzak kalıyor” dedi.

“OKULLARDA TELKARİ DERSİ OLMALI”
Okullarda telkari dersinin olması durumunda bu mesleğin tekrardan gün yüzüne çıkacağını savunan Denizdurduran, “Bu mesleğin tercih edilmemesi telkari aşığı olarak bizleri çok üzüyor. Yetkililerden isteğimiz şu; ‘bu mesleğin tekrar tercih edilen bir meslek haline gelmesi için yetkililerin el atması gerekiyor. Okullarda ders olarak verildiği takdirde küçük yaşta çocukların bu mesleğe ilgisi daha da artacaktır. Öte yandan bu mesleğin tercih edilmeme sebebi daha kolay yoldan para kazanmak isteniyor. Maalesef bu sanatta bu kadar emeğe, göz nuruna rağmen kazanılan para yeterli olmuyor'' dedi. Denizdurduran, bu sanata küçük yaşta başlamak gerektiğini, ancak o durumda başarılı bir usta yetişebileceğini de vurguladı. 
Haber: Mücahit Dalkara

Editör: Mahmut Beyaz