Kahramanmaraş'ta 310 yıl önce yapılan Arasa Camii aslına uygun bir şekilde tekrar restore edildi.

Kahramanmaraş’ın büyükşehir olmasıyla birlikte geçmişten günümüze kalan kültür varlıkları da restorasyon çalışmaları ile geçmişten geleceğe aktarılıyor. Şehir merkezinde yer alan konaklar, tarihi evler ve camiler Kahramanmaraş Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından koruma altına alınarak yerli ve de yabancı turistlerin beğenisine sunuluyor. Bu tarihi yapıların birçoğu da çeşitli restorasyon (iyileştirme) çalışmaları ile günlük kullanıma açılıyor. Bu yapılardan biri olan Arasa Camii çeşitli iyileştirme çalışmaları ile günümüzde halen kullanılıyor. Camiinin minaresinde ve kubbelerine yapılan restorasyon çalışmalarına ek olarak caminin abdest alma yeri de genişletildi. Bu çalışmalar gereğinden çok daha fazla önem veren Büyükşehir Belediyesi şehir merkezinde yer alan birçok tarihi yapıya aynı çalışmaları uygulayarak bu yapıların geleceğe aktarılması için önemli çalışmalar yapıyor.

İŞTE ARASA CAMİ’NİN TARİHİ
Kahramanmaraş'ta 310 yıl önce yapılan Arasa Cami’nin önce minaresi restore edildi. Kıbrıs Meydanı'nda hizmet veren Arasa Cami Timur Paşa tarafından 1701 yılında inşa edildi. Yaklaşık 310 yıldan bu yana ayakta duran Arasa Cami 1985 yılında yıkılarak betonarme şeklinde yeniden yaptırıldı. Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu tekrar yaptırılan caminin minaresi ise İmam Hacı İsmail tarafından yaptırıldı. Tek şerefeli ve kapısı doğuya bakan cami minaresi kesme taştan yaptırılırken, minare diğerlerinden farklı bir özellik taşıyor. Ayrıca Arasa Camii’nin girişinde asılan ve taş kitabeden alınan yazıda; “ Bu Cami-i Şerif tamamen yıkılmış iken, Mübarek asırlar, hayır ve hasenatları ihya etmek cihetinde. Geçmiş asırların gıpta ettiği birasır olan: ( Yeryüzünde ilahi Ahkâmın icrasında) Allah utealanın daimi saltanatının mümessili ve Osmanlının eşine az rastlanan büyük incisi, Halifelerin (Modarı) iftiharı. Kutretli Sultanoğlu Sultan, SultanGazi, 2’nci Abdulhamit Han Hz. Halifeliği zamanında Yüksek Maraş Mutasarrıfı elhac Muhammet Arifi Paşanın delaliti ve hayır hasenat ehlinin yardımlarıyla yeniden yapılmıştır” ifadeleri yer alıyor.

KAHRAMANMARAŞ’TA YER ALAN DİĞER TURİSTİK MEKANLAR
Akdeniz'in görülmeye değer şehirlerinden olan Kahramanmaraş, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra köklü kültürü ve sıcakkanlı insanları ile gezginleri keyifli bir keşfe davet ediyor.Kahramanmaraş'taki gezinize şehir merkezindeki tarihi Kahramanmaraş Kapalı Çarşı'yı gezerek başlayabilirsiniz. Şehrin geleneğini ve kültürünü yansıtan bu çarşıda aynı zamanda alışveriş de yapabilirsiniz. Çarşıyı gezdikten sonra kent tarihi hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler Kahramanmaraş Müzesi'ni ziyaret edebilirler. Tarihi Yapılar: Kahramanmaraş'taki geziniz sırasında rotanızda tarihi mekanlar ve yapılar mutlaka olmalı. Özellikle Elbistan Ulu Cami, Hatuniye Camii, Kahramanmaraş Taş Medrese, Hurman Kalesi ve Ceyhan Köprüsü Kahramanmaraş'ta görmenizi önerdiğimiz tarihi yapılardan. Doğal Güzellikler: Kahramanmaraş'ın tarihi yapılarının yanı sıra doğal güzeliikleri de mutlaka görülmeli. Yılın her dönemi birbirinden güzel görüntüler sunan bu yerler arasında Kapıçam Tabiat Parkı, Yavşan Yaylası Tabiat Parkı, Kumaşır Gölü, Tekir Yeşilgöz Mesire Yeri, Fırnız Mesire Yeri, Başkonuş Yaylası, Kazma Bağları ve Çokran Şelalesi görülmeye değer olanlar arasında. Mağaralar: Doğal güzellikler içinde mağaralar Kahramanmaraş'ta ayrı bir yere sahip. Mağara turizmine ilgi duyan gezginler için Direkli Mağara, Bulut Deliği Mağarası, Döngel Mağarası, Gümüşkaya Mağarası, Savruk Mağarası ve Eshab-ı Keyf Mağarası mutlaka görülmeli. İçmeler: Bahar veya kış aylarında Kahramanmaraş'ta bulunuyorsanız buradaki içmeleri ve kaplıcaları da ziyaret edebilirsiniz. Ekinözü İçmeleri ve Büyük Kızılcık İçmesi Kahramanmaraş içmeleri arasında görmenizi önerdiklerimizden.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz