Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Kitap ve Kültür Fuarı kapsamında Ekrem Doydu’nun yapım ve yönetmenliğini üstlendiği “Sükutun Sureti: Nuri Pakdil Belgeseli”nin gala gecesi yapıldı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin ikinci belgesel olarak yapılan çalışmalar sonucunda yaptırılan belgeselin galası Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

Yoğun bir katılım ile gerçekleşen galaya Nuri Pakdil ile birlikte Bahattin Karakoç, Rasim Özden Ören, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Haluk Dursun Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, AK Parti Milletvekilleri, İlker Çitil, Nursel Reyhanlıoğlu, Mehmet Uğur Dilipak, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, İlçe Belediye Başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.



DEV BİR SİMA ONURUNA YAPILAN GALA 
Burada bir konuşma yapan Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer dev bir sima onuruna galanın yapıldığını belirterek “Hemen herkes Nuri Pakdil ile bütünleşmiş herkes birer Nuri Pakdil olmuşken Nuri Pakdil vesilesi ile ne olduğunu ne olması gerektiğini hatırlayan o kocaman yüreklerin muhteşem sükûtu bu kocaman yüreklerin sesini anlayan harf ve hecelerinin yetersizliği içerisinde öyle şeyler söylüyor ki hatti zatında Kahramanmaraş’ta konuşmak hitap etmek hep zordu. Ama bugün üstatların karşısında konuşmakta çok zorlanıyorum” dedi. Güvençer konuşmasının devamında şöyle dedi:

“Kahramanmaraş Valisi olarak bahtiyarım. Kahramanmaraş’a atandığımdan bir yıl önce Nuri Pakdil’i gördüm bu benim için müstesna bir bahtiyarlık meselesi idi. Aynı zamanda da Allah’ın kısmetli nasibli kullarındanım. Nuri Pakdil’i 1970’li yıllardan beri tanıyorum. O zamandan beri onun temsil ettiği o yüksek ruhu anlama çabasındayım. Halada çaba içerisindeyim anladığımı söylemek çok büyük mübalağa olur. Çünkü anlamak beraberinde mutlak mesuliyet getirir. En azından anladım diyebilmenin sırtıma yüklediği o ağır mesuliyetin korku ve endişesi ile anladığımı değil anlayabilme çabası içerisinde olduğumu ifade ediyorum. Nuri Pakdil bir ak güvercindir. Bizim yöremizden kalkıp meçhul sisler ardında uzaklardan kırık ezan seslerinin yükseldiği kubbelerin süslenmiş bir diyara u ak güvercin uçar. Nuri Pakdil olmadan sadece Kahramanmaraş değil Türkiye eksik kalacaktır” şeklinde konuştu.



“İSTİKBALE DAMGA VURAN ŞEHİR KAHRAMANMARAŞ”
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç da, “Kahramanmaraş birçok uygarlığa yetmiş dünyanın en eski yerleşim yerlerinden bir tanesidir olduğunu kaydederek, “Kahramanmaraş kadim medeniyetimizin en

önemli merkezlerindendir” dedi. “Kahramanmaraş edebiyat dünyasına pek çok isimler hediye ederek istiklal savaşında ki öncü rolünü entelektüel alanda sürdürmüş istikbale damga vuran yazarlar ve söz ustalarının şehridir” diyen Erkoç konuşmasını şöyle sürdürdü: “Nuri Pakdil ve arkadaşlarının diktiği çınar dal budak veren ülkemizi de yöneten yeni Türkiye’nin mimarlarının fikir dünyasının oluşmasında da ana unsurlardan biri olmuştur.

Öncü bir yazar, daha çocuk yaşlarda olsa bile inandığını düşündüğünü özgürce söyleyen kişidir. Günümüze ışık tutan klas duruşuyla bir özgürlük savaşçısı yüreğinin yarısı Mekke’dedir. Geri kalanı da Medine’dir. Üstünde bir tül gibi Kudüs vardır diyen ilkeli tutumu ve yaşantısıyla seçkinleşmiş olan hayatını düşüncesine adamış bir kişiliktir. Müslümanlık sadece bir tapınma değil bir hayat biçimi ve dünya görüşüdür. İlmin amelsiz olmayacağını amelsizde ilmin sayılamayacağını perçinlemiş dürüstlük ve kararlılıkla yaşamayı sanat haline getirmiş öncü bir yazardır. Yazdıkları ile yaşadıkları arasında ki uyumlulukta şüpheye yer bırakmayacak kadar net açık bir tavrın sahibidir” ifadesini kullandı.



EN ÇOK OKUNAN YAZARLARIN BAŞINDA GELİR
En çok okunan yazarların başında gelen ismin Nuri Pakdil olduğunu belirten Erkoç, “Kahramanmaraş’ın toprağının rengini kokusunu kimliğini şerefle taşıyarak her zaman için Kahramanmaraş’tan yüz akı olmuştur. Hayatının hiçbir döneminde ön planda olmayı sevmeyen ve istemeyen biri olarak Nuri Pakdil’in susuşu da konuşması kadar anlamlıdır. Söylediği sözler yaşamını ortaya koyar. Okumadığın gün karanlıktasın her insan çağından sorumludur diyerek bizleri uyararak uyandırır” dedi. Şehrin fiziki yapısı da çok önemli olduğunu belirten Erkoç, “Şehrin bir ruha bir ahenge kavuşması kendine mahsus bir canlılık kazanması için kültür sanat alanlarında ki hizmetlere bakmak gerekir. Kültür ve sanat hizmetleri doğrudan doğruya kalplere hitap eder ve şehri de canlandırır. Yıllardır şehirde eksikliğini hissettiğimiz ve bu yıl ikincisini düzenlediğimiz Kitap ve Kültür Fuarını geçen yıldan bu yana yüzbinlerce insan ziyaret ediyor. Kültür ve sanat hizmetlerinin şehri olarak canlandırdığımızın en büyük kanıtıdır. Kahramanmaraş kültür ve sanatta yetiştirdiği bu değerlerle Türkiye’ye mührünü vurmuştur. Kültürün baş getirdiği şehre Kültür Bakanı’nın verilmesi çok gurur vericidir. Bakanlığımızın etkisiyle Kahramanmaraş’ın daha güzel günlere kavuşacağı inancındayım” diye konuştu.

“YILLARDIR SÜKUTUN SOHBETİNİ YAPTIK”
Yazar Rasim Özdenören de kürsüye gelerek Nuri Pakdil ile 50-60 yılı aşkın zamandan beri karşılıklı sükutun sohbetini yaptıklarını belirterek şöyle dedi: “Sükut nedir diye soracak olursanız. Şeyh ile Mürid arasında kalpten kalbe giden bir yolculuk vardır. Mürid mürşidini tanırsa, mürşit müridini tanırsa onların kelami sohbetine gerek kalmaz. O sohbet kalpten kalbe kelamsız ve karşılıklı olarak birbirinin kalbini bulur. Kalbinde fuat noktası vardır onu bulur. Nuri Pakdil bakışı duruşuyla işaret ettiği yerle işaret ettiği parmağıyla bir tavrın adamıdır” şeklinde konuştu.

“NE MUTLU MÜSLÜMANIN DİYENE”
Kürsüye en son gelen ise fikir adamı edebiyatçı Nuri Pakdil. Pakdil, konuşmasına “Kalbimin yarısı Mekke’dir yarısı Medine’dir” diyerek başladı. Pakdil, “

Üzerimde ince bir tül gibi Kudüs vardır. Kudüs’ü çok sevmemizin sebebi Kudüs’ün ezeli ebedi ulu önderimiz Hz. Muhammet Mustafa’nın miraca çıkarken son ayak bastığı yeryüzü parçası olmasından dolayı çok seviyoruz. Hepinizin de Mekke’yi Medine’yi Kudüs’ü çok sevmenizi isterim. Bu imanın şartındandır. Ne mutlu Müslümanın diyene” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından “Sükutun Sureti Nuri Pakdil’’ Belgeseli yayınlandı. Belgeselin ardından Nuri Pakdil’e çiçek takdim edildi. 
Haber: Mücahit Dalkara

Editör: Mahmut Beyaz