Şiirin başkenti, şairler ve yazarlar kenti Kahramanmaraş Anadolu’nun en büyük kitap fuarlarından biri olan 2’nci Kitap ve Kültür Fuarı’nı dün KAFUM’da kitap dostlarına açtı.

Sosyal ve kültürel projelerle Kahramanmaraş’ı şiirin ve kültürün başkenti haline getiren Büyükşehir Belediyesi, geleneksel hale getirdiği Kitap ve Kültür Fuarı’nın ikincisini Kahramanmaraş Fuar Merkezi (KAFUM)’da yoğun bir katılımla açtı. 10 gün sürecek kültür hizmeti sabah saat: 9:00 ile 21:00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Fuarın en büyük hedefi ise gençlerin ağırlıklı olduğu yeni nesile Kitap sevgisini aşılamak.

Ahmet Taşgetiren ile Abdurrahman Dilipak'ın onur konuğu olduğu fuarın açılışına; Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, AK Parti İstanbul Milletvekili ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Veysi Kaynak, Nursel Reyhanlıoğlu, İlker Çitil, Uğur Dilipak, İmran Kılıç, Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, yazarlar ve çok sayıda kitapsever katıldı.



“BU GÜZEL ANA BİRLİKTE ŞAHİTLİK ETTİK”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından kürsüye gelerek konuşma yapan Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, bu fuarın Tüm Kahramanmaraşlılara hayırlı uğurlu olması temennisinde bulunarak şöyle konuştu:

“Bir ıstırabın, bir hüznün, titreyen yüreklerin yaşanan gözlerin sözcüsü, yazan ellerin duaya açılan yürekleri olduğu için yaşı kaç olursa olsun tüm Kahramanmaraşlıların kardeşi ağabeyi olan üstatlarımız bu şehre ruhunu sıfatını ismini veren bu şehirle hem hal olup, bu şehri yaşatan hemşerilerim bizlere ilham veren çok şeyler vaat eden mücizevi bir sırlar hikmet ve irfan dünyasının önünde ki kapıyı açmak üzere çok özel mutlu, heyecanlı bir kapının önündeyiz. Açacağımız kapı ile adım atacağımız dünya bizlere hikmetin ve irfanı alabildiğimiz ölçüde sırlarımız bahşedecek. Sonrasında da sizlerin samimi sesine sesimi katıp besmele çekmek kalıyor. Okumakla mükellefiz ama ondan önce bir alak’tan halik tarafından yaratılmış olan insan olmak idraki ile her okuma öncesinde o Allah’ın yüce adını zikretme mükellefiz. Bu buluşmada omuz omuza vererek bu ağır mükellefiyeti paylaşmak üzereyiz. Yüreklerimizi birleştirip besmeleyi çekerek tüm dünyanın kapısından ilk adımlarını attığımız da şimdi olduğumuzda çok daha farklı insan olma yolundan mesafe aldığımızdan mutlu olacağız. Bu güzel ana sizlerle birlikte şahitlik etmiş olmaktan mutluluk duyuyorum.”



“KAHRAMANMARAŞ FİKİR İNSANLARININ YETİŞTİĞİ BİR ŞEHİRDİR”
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç da Kahramanmaraş’ın dünyanın en eski şehirlerinden bir tanesi olduğunu belirterek, İçerisinde kültürel miraslar barındıran bir şehirdir. Bu şehir Sütçü İmamların, Rıdvan Hocaların, Mıllış Nurilerin şehri. Ülke işgal edildiği zaman imanı, vatanı uğruna hiç çekinmeden canını verenlerin şehridir” dedi.

Kahramanmaraş Cumhuriyet döneminde edebiyat adına çok önemli adımlar atıldığını kaydeden Erkoç şöyle dedi: “Bugün ki Türkiye’nin inşasında Türkiye’ye büyük ufuklar, amaçlar ortaya koyan bugün ki Türkiye’yi yöneten insanların da yetişmesinde çok önemli rol oynamış edebiyat ve şiir adamları vardır. Çok değerli edebiyat adamlarının ilim ve fikir insanlarının yetiştiği bir şehirdir Kahramanmaraş. İstiklal şehri olması, İstiklalin başkenti olması, istiklal madalyasını ateşlemesi ve edebiyatın şiirin kadim medeniyetimize olan sadakatımızın şehri olmasından gurur duyuyoruz. İstiklal şairinin asımın nesli olarak diktiği çınar şehrimizde dal budak verdi. 7 Güzel adam başta olmak üzere bizim Kahramanmaraş’ımızın yetiştirdiği şiir ve edebiyat eserleriyle Türkiye’nin yüz akı oldu. İstiklal de önde olduğu gibi istikbal mücadelesinde de Kahramanmaraş önde yer alıyor. Bizde bu tür fuarları düzenleyerek buna katkıda bulunmak istiyoruz.”



“KAHRAMANMARAŞLI HER ŞEYİN EN İYİSİNE LAYIK”
Kahramanmaraş’ın insanı her şeyin en iyisine layık olduğunu vurgulayan Başkan Erkoç konuşmasını şöyle sürdürdü: “Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bu tarihi kahraman şehre hizmet etmekten büyük onur duyuyorum. Bu şehri de bizim kadim medeniyetimize yakışır şekilde gelecek nesillere vaat etmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Düzenlediğimiz kültürel faaliyetlerle kitap fuarı başta olmak üzere düzenleyeceğimiz diğer çalışmalarla birlikte biz de gelecekte onların yerini alacak yeni edebiyat ve şiir adamları ülkede geleceğe yön verecek insanların yetişmesini sağlamak kaygısı ile çaba içerisindeyiz. Kitap ülkemizin geleceği için kitap çok önemlidir. Türkiye’miz zengin petrol kaynakları olan bir ülke değil Türkiye sömürücü bir anlayışla başka bir ülkenin kaynaklarını da sömüren bir ülke değil. Türkiye beşeri gücü ile ayağa kalkmaya çalışan sosyal sermayesi ile ayağa kalkmaya çalışan bir ülke. Dünyaya adaleti öğretme gayreti içinde olan bir ülke. Yeni yetişen insanları daha donanımlı hale getirmeye çalışıyoruz. Bu da okunacak kitapla olacaktır. Okuyarak gelişerek yeni eserlerle tanışarak çocuklarımızı tanıştırarak onları daha donanımlı hale getirmeyi hedefliyoruz.” Kitap Fuarı’nın geçmişte her zaman eksikliğinin hissedildiğine değinen Erkoç, “Bugün edebiyat adamlarının şehrinde olan Türkiye’nin geleceğine yön vermiş insanların şehrinde kitap fuarının düzenlenmemesi üzücü bir durumdu. Kahramanmaraş’ daha donanımlı hale getireceğiz hem şehrimizin hem de Türkiye’nin geleceği için gayretle çalışacağız” dedi.



“İSTİKLALİN VE KAHRAMANLIĞIN BAŞKENTİYİZ”
Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak da Kahramanmaraş’ın istiklalin başkenti olduğunu belirterek şöyle dedi: “Bu şehir şiirin, kahramanlığın başkenti. Bizde bu şehrin yetiştirdiği üstatlarımızın nefesi ile büyüme şansına sahip olduk. Biz dünyanın en iyi dondurması, ipliği, mutfak eşyalarını üretiyoruz. Aynı şekilde de insan üreten üstatlara da sahibiz.

Muhatap olduğumuz ilk emir oku. İnsanı oku, eşyayı oku, kainatı oku. Bizi bunları okumaya itenlerde değerli üstatlarımızdır. Bu fuarların bizlere maddi bir kazancı olmayabilir ama biz bu fuarlarla nesiller kazanıyoruz. Bugün bir kez daha Kahramanmaraş’ın Anadolu’nun kalem kaşı olduğuna şahit olduk” dedi.           

“DÜN KÜTÜPHANEYİ YAĞMALADILAR, BUGÜN YOKLAR”
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı da olan Ak Parti İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem, merkezine kitabı koymayanların geleceğinin olmayacağını söyledi. Kitaba yatırım yapılması gerektiğini belirten Ekrem Erdem şunları söyledi: “Kardeşlik sınır tanımaz. Bugün bir takım sınırlar var. Bu sınırlardan kastım, coğrafi sınırlar değil. Bazı ne bileyim işte üç tane harften dolayı bugün Azerbaycanlı yazarların kitapları vitrinlerimizi süslemiyorsa, bu siyasetçiler olarak bizim ayıbımız her şeyden önce. İnşallah bunları da düzelterek ilgi alanımızı daha geniş noktalara ulaştıracağız. Bakın bizim medeniyetimiz, kitap medeniyetidir. Kitap bizim medeniyetimizin ana öznesidir. Daha 10'uncu asırda bizim sıradan bir şehrimizde, Suriye'nin Necef'inde 10 bin, 40 bin ciltlik kitap varken, Batı'nın en önemli şehirde bin ciltlik kitaplar yoktu. Dün ve bugün birçok kütüphaneler yağmalandı, tahrip edildi, yok edildi. Ama şunu unutmayın ki kütüphaneleri yağmalayanlar, kütüphaneleri yakıp yağmalayanlar bugün yoklar. Zafer kazanmış olabilirler, savaşları kazanmış olabilirler ama kitabı olmayan, merkezine kitabı koymayanların geleceği olmaz. Onun için biz mutlaka ama mutlaka kitaba yatırım yapmak durumundayız.”



PAŞAYEVA, “BENDE BU VATANIN EVLADIYIM”
Kahramanmaraş 2. Kitap ve Kültür Fuarına katılan Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva da kürsüye gelerek bir konuşma yaptı. Bir zamanlar bugünlerin hayal bile edilemediğini belirten Paşayeva, “Sovyet işgalinde o kapalı sistemde yaşadığımız dönemlerde o acılı dönemlerde Türkiye’ye çok az kişi gelebilirdi. Sizin kadar bende bu vatanın evladıyım. Azerbaycan’da benim kadar sizin de vatanınızdır. Bu çok önemli bir etkinliktir. Böyle güzel bir fuarı yaptıkları için belediyemizi tebrik ediyorum. Burası büyük üstat Necip Fazıl’ın yurdudur. Biz onu hep şiirleriyle anardık. Artık senin benim onun değil büyük üstat ve şairlerimizle ilgilidir” dedi.

“Kahramanmaraş Azerbaycan’a her zaman çok yakın olmuştur” diyen Paşayeva “Kahramanmaraş bir şiirin ve kahramanlığın başkentidir. Azerbaycan’da da özel bir yeri olan şehirdir. Belediye Başkanında verdiği sözüyle Azerbaycan’ı kardeş şehir yapacağız. Bizim gücümüz Türkiye’nin gücü Türkiye’nin gücüde bizim gücümüzdür düşüncesiyle büyüdük” ifadesini kullandı. Kitap okumanın çok önemli olduğunu vurgulayan Paşayeva şöyle dedi: “Dinimize göre cahillik ve cehalet en önemli düşmanımızdır. Okuyarak öğrenmek çok önemlidir. Bu fuarlardan yararlanın. Gençler fuarlar sizin içindir. Değerli gençlerimiz bölgemizde çok kötü oyunlar, senaryolar yazılık o yazılan oynanılan senaryoların bedelini sadece biz ödeyebiliriz. Gençlerimiz tarihide bugünü de çok iyi okuyacak ki o senaryoların oynanmasına izin vermesin. Bu bölgede hakkımız olan gibi yaşayalım. Hakkımız olanı da alabilmenin yolu okumaktan öğrenmekten bilgiden geçer. Türkiye’yi iyi koruyun ona sahip çıkın. Birlik beraberlik içerisinde daha çok çalışmamız gerekir ki birbirimize daha çok destek olalım. Allah Türkiye’mizi Azerbaycan’ımızı tüm Müslüman coğrafyamızı korusun. Rabbim milletimizi korusun kitap bayramı hayırlı olsun.”



“BİZİM GELENEĞİMİZDE KİTAPSIZ DEMEK HAKARETTİR”
Fuara onur konuğu olarak katılan Yazar Abdurrahman Dilipak ise çok kitap okunması gerektiğine vurgu yaparak şöyle konuştu: “Bizim kitabımız ‘Oku’ diye başlar. Bilenlerle bilmeyenler bir olmaz. Bizim geleneğimizde birine kitapsız demek hakarettir. Biz kitap ehliyiz. Bütün kitaplar o en yüce kitabı tamamlamak için vardır. Aklınız kadar iman edecek ve aklınız kadar iş yapabileceksiniz. Dininiz aklınızdan daha fazla olmaz çünkü bilmediğiniz bir şeye iman edemezsiniz. Hiç kimse bu dünyada olup bitenleri görmezden duymazdan bilmezden gelme hakkına sahip değildir. Yer yüzüne yaşadığınız zaman ve mekana şahit tutulacaksınız. Bu dünyada yaptıklarınız ya da yapmanız gerekirken yapmadıklarınız, söyledikleriniz ya da söylemeniz gerekirken söylemediklerinizden hesaba çekileceksiniz. Eğer bu şahitlik görevinizi yapmak istiyorsanız görmek, duymak, bilmek ve gereğini yapmak zorundasınız. Bizler alemlere rahmet olarak gönderilen bir peygamberin ümmetiyiz. Bizler hakkın ve halkın gören gözü, işiten kulağı, tutan eli, haykıran sesi olacağız. Ya kendi cennetinizde sırtınız da kor ateş taşıyacaksınız ya da kendi cehenneminizde sırtınızda odun taşıyacaksınız. Hiç kimse dünyadaki olayları görmezden gelemez. Haksızlık karşısında susanlar dilsiz şeytanlardır.”



“KİTAP FUARI GEÇ KALINMIŞ BİR FAALİYETTİR”
Onur konuğu olan başka bir yazar Ahmet Taşgetiren ise, “ Böyle bir fuara onur konuğu olarak davet edilmek bizim için de bir diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kitap Fuarı Kahramanmaraş için geç kalınmış bir faaliyettir. Biz konferanslara gittiğimiz zaman bize; “Kahramanmaraş’ta ne var havasında suyunda bir şey mi varda bu kadar şair ve yazar oradan çıkıyor” diyorlar. Türkiye’de bir çok şehir farklı özellikleriyle marka oluyorlar. Kahramanmaraş içinde şiirin başkenti deniliyor. Edebiyatın başkenti de demek hak edilen bir ifade olur. Üstad Necip Fazıl Kısakürek’ten başlamak üzere Türkiye’de kitap okumuş insanlardan bir tanesi Kahramanmaraşlı yazarlardan birkaç kıta okumaması mümkün değil. Biz Necip Fazıl’ın şiirlerini okuyarak geldik çokta güzel yerlere geldik. Millet olarak çok güzel yerlere geldik. Kitap Fuarları okul ve çocukların gelmesi gereken yerlerdir. Öğretmenlere sesleniyorum bizim öğretmenlerimiz bize, “Kitap okumazsanız sizi adam saymam” derlerdi. Çocuklar kitapla buluşsunlar. Yazarlarla buluşsunlar.”

Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesini kesen protokol üyeleri, stantları gezip kitapları inceledi. Aralarında Nuri Pakdil, Rasim Özdenören, Ediz Hun, İhsan Süreyya Sırma, Vehbi Vakkasoğlu, Yavuz Bahadıroğlu, Hasan Aycın, Necip Evlice, Ali Haydar Haksal, Mustafa Armağan, Nevzat Tarhan, Sema Maraşlı, Erdal Demirkıran gibi isimler ile 254 yayınevinin yer aldığı fuarda kitapların renkli dünyasını çağrıştıran, uçlarında kitapların asılı olduğu 'Şemsiyeli Gökkuşağı Sokak' uygulaması da yapıldı. Fuarın 29 Kasım'a kadar açık kalacağı bildirildi. 
Haber: Mücahit Dalkara

Editör: Mahmut Beyaz