Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Milli Kültür Hareketi-Dil ve Edebiyat Tarih Öğrenci Toplulukları tarafından organize edilen  “Milli Şair Mehmet Akif ve İstiklal İdeali" programı kapsamında ünlü oyuncu Ahmet Yenilmez ‘in sahneye taşıdığı "Safahat, Mehmet Akif Dönüyor" isimli oyun Kahramanmaraş’ta ilgi ile izlendi.

‘ÇANAKKALE ZAFERİ’Nİ BU KADAR KÜÇÜK PROGRAMA SIĞDIRMAK DOĞRU DEĞİL’

Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Solak, tarihe altın harflerle kazınan ve o zaferi altın harflerle nakşeden milli şair Mehmet Akif’i anmanın onurunu yaşadığını söyledi.Çanakkale Zaferi’ni böyle küçük bir programa sığdırmayı doğru bulmayan Solak, “Mehmet Akif’i ve Çanakkale zaferini böyle küçük bir programa sığdırmak kolay değil fakat elimizden geldiği kadarıyla tarihte olan olayları ve Akif gibi şahsiyetleri unutmamak ve unutturmamak adına bu tür organizasyonların yapılması önemlidir. Yine gelecek neslimizin Çanakkale Zaferi’nin ne anlama geldiğini Akif gibi şairlerin yüzyıllarda bir defa geldiğini unutmamak gerekir. Son yıllarda geçmişteki yaşanan bir hadiselerden dolayı milletimizin ve devletimizin önüne sunulan bazı hususlar vardır. O açıdan yeni neslin, bilhassa geleceğin aydınları olacak olan gençlerin tarihimizi çok iyi öğrenmesi gerekiyor. Bununda yolu klasik anlamda kronolojik tarih bilgisi öğrenmekten değil akademik camianın yazdığı binlerce, yüzlerce eseri iyi irdelemek gerekir ve gerçek tarihi öğrenmek akademisyenlerden geçer” dedi.

‘İLK VE TEK SANATSAL ESER’

İbrahim Solak’ın konuşmasının ardından sergilenen oyun ilgi ile izlenirken seyirciler duygu dolu anlar yaşadı. Sadece kendisinin sergilediği oyunun ardından konuşma yapan Tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu Ahmet Yenilmez, oyunun Mehmet Akif Ersoy hakkındaki ilk ve tek sanatsal eser olduğunu söyleyerek 81 ilde sahnelendiğini belirtti.

‘SANATÇININ İŞİ İNSANLARIN GEÇECEĞİ GÜZERGAHA AYNA TUTMAKTIR’

Sanatın toplumları terbiye etmek gibi bir misyonu olmadığını belirten Yenilmez, sanatçının işinin insanların geçeceği güzergaha ayna tutmak olduğuna vurgu yaptı. Yenilmez, “Mehmet Akif Ersoy hayatımızda ilk ezberlediğimiz şiirin şairi, milli mücadelemizin abide şahsıdır. Sanatın toplumları terbiye etmediği bir misyon yoktur. Muhafazakar sanatçı olabilir ama muhafazakar sanat diye bir tanım olamaz kendimize güldürmeyelim. Sanatın toplumları terbiye etmek gibi bir misyonu yoktur. Sanatçının işi gücü insanların görmediği iyi veya kötüyü bularak, insanların geçeceği güzergaha ayna tutmaktır. Aynası ahlaklı mı? Düzgün mü? Toplumu terbiye de eder ama misyon değildir. Bu memlekette her zaman lunapark aynalarıma baktığı için ağlanacak haline güldü, gülecek haline ağladı. Şu salondaki her kişi Akif'in ruhaniyeti için sahip olduğu bütün değerleri feda eder, inanıyorum” şeklinde konuştu.

‘AĞLAYAN BİR İMAM GELDİ 15 TEMMUZ OLDU’

Günümüzde insanların tüm algılarını ekrana topladığına işaret eden Yenilmez,  Biz beynimize giden 5 algıyı ekrana topladık. Ne kadar ahlaksız karakter varsa birincisi sakal oldu. İkincisi ya hacı oldu ya hoca oldu ya da imam oldu. Mahallenin imamı da kaçtı mahalleye ütülü pantolonlu sinekkaydı tıraşlı çok güzel konuşan, ağlayan bir imam geldi 15 Temmuz oldu. Keşke tüm bunları anlatan başka bir sanatçı olsa da ben de işimle meşgul olsam. 80’li yılların sonunda bir devlet bir devleti tek bir kurşun atmadan para karşılığında satın aldı. Berlin duvarı yıkıldı Batı Almanya Doğu Almanya’yı 500 milyar mark ödeyerek aldı” diye konuştu.
Gösterimin ardından "Mehmet Akif Ersoy'un vefat ettiği evinin müze olması isteklerini ilettikleri" videoyu çeken Yenilmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan bu konuda talepte bulundu.

Haber: Kübra Dilbirliği

Editör: Mahmut Beyaz