Mehmet Bağlar, Kahramanmaraş’ın tarihini, kültürünü, değerlerini, insanlarını ve bugüne kadar gelmiş geçmiş sanatçılarını anlatan arşivini sadece Manşet Gazetesi ile paylaştı. Bağlar, 7’den 70’e Maraş ile ilgili bilgiler olan bu özel arşivini gazetemiz okuyucuları ile buluşturarak, kültür ve sanat anlamında vatandaşların gönül dünyalarını aydınlatıyor. Kahramanmaraş’ın tarihi dokusunu ve kültürünü ele aldığımız bu özel arşivde, şehrin geçmişten bu güne gelen ozanlarını, bestekârlarını ve sanatçılarını ele alıp bu özel kişilikleri tek tek sayfa sütunlarımıza taşımaya devam ediyoruz. Her hafta Pazartesi günü gazetemizde siz değerli okuyucularımız için yazılar yazan ve arşivinde ki tarih kokan notları bizimle paylaşan Bağlar, bu hafta yine Kahramanmaraş’ın gizli kalmış önemli müzik adamlarından biri olan ve yıllar önce katılığı müzik yarışmalarında aldığı ödüllerle kente gurur yaşatan Ramazan Kalalı’yı kaleme aldı.

Volkan Müzik Galerisi Yöneticisi, araştırmacı ve bağlama üstadı Mehmet Bağlar ’ın kaleminden Ramazan Kalalı;

RAMAZAN KALALI
1959 yılında Kahramanmaraş’ta dünyaya geldi. Kahramanmaraş Kurtuluş İlkokulu, Maraş Ortaokulu, Endüstri Meslek Lisesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Otomotiv bölümünü bitirdi. İlkokul, ortaokul ve lise yıllarında okul bandolarında ve korolarında çeşitli enstrümanlar çaldı. Halk oyunlarında oynadı. Futbol takımlarında oynadı. 1976-1982 yıllarında halk eğitim müdürlüğünde oyuncu, usta öğretici, bağlama ve gitar kursları açtı. İlimizi temsilen bazı yarışma ve festivallere katıldı. Kahramanmaraş’ta 2 defa Serintepe İlkokulu ile bir defa da Cumhuriyet Ortaokulu ile halk oyunları il birinciliği usta öğretici olarak ödül aldı. Bir defa Atatürk İlkokulu ile bir defa da cumhuriyet ortaokulu ile birincilik ödülü aldı. 1979 yılında vatani görevi sırasında Kütahya ili 100. Yıl ilkokulunu Kahramanmaraş oyunları ile Kütahya il 3’üncüsü yaptı. Askerlik görevini İstanbul Üsküdar lokalinde Şemsi Paşa üst lokalinde müzisyen olarak tamamladı. 1976-2007 yılları arasında ev düğünleri yazlık çay bahçeleri düğün salonları gazinolar ve benzeri yerlerde programlar ve herkesin tanıdığı toplumumuza mal olmuş sanatçılarla sahne paylaştı.

ÖDÜLLERİYLE KAHRAMANMARAŞ’I GURURLANDIRDI
1983 yılında Mersin ilimizde Türkiye çapında bir yarışmada birinci oldu. Şarkıları radyolarda yayınlandı. 1983 yılında gazinocular kralı Fahrettin Aslan’ın gazinosu Caddebostan, Taksim gazinosunda Hürriyet Gazetesi’nin düzenlediği Türkiye’nin prestijli ses yarışmasında elemeleri ve sonraki turu geçerek hafif Türk müziği dalında Kahramanmaraş’ımızın ismini duyurdu. Bu yarışmada Emel Müftüoğlu birinci, Türk Halk Müziği dalında Güler Duman birinci, Türk Sanat Müziği dalında ise Faruk Tınaz birinci oldu. 1977-1984 yılları arasında Amatör Futbol Kulüplerinden İdmanyurdu’nda futbol oynadı. 1987 yılında Kahramanmaraş Belediyesinde memur olarak göreve başladı. İmar Müdürlüğü’nde 1991 yılına kadar teknik ressam olarak çalıştı. 1991 yılında Kahramanmaraş Devlet Su İşleri 20. Bölge Müdürlüğü’ne yatay geçiş yaparak kurum değiştirdi. Burada da müzik ve spor etkinliklerini sürdürdü. 2007 yılında DSİ’de sosyal işler şefi oldu ve müziği bıraktı. DSİ spor kulübünde genel sekreterlik, yöneticilik ve futbol antrenörü olarak hala sosyal faaliyetlerini sürdürmekte olup, 5 yıldan bu yana DSİ Futbol Takımının antrenörlüğünü yapmaktadır. İlimizde mevcudiyetini üstün başarı ile sürdüren amatör spor kulüpleri federasyonu yönetimin de yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır.

MEHMET BAĞLAR’DAN ÇOK DESTEK GÖRDÜ
10 yıl aradan sonra bir yıldan tekrardan ara sıra evde gitar çalmaya başladı. Şu an DSİ’de Destek Hizmetleri Şube Müdürü olarak görev yapmaktadır. Bunca yıl yapmış olduğu müzik yaşantısının ilk adımlarında 1970 yılında Kahramanmaraş’a mal olmuş kişiliği müzisyenliği ile Mehmet Bağlar’la tanışması müzik kariyerinde iz bırakmıştır. Kısaca diyecek olursam 1979 yılında Kahramanmaraş Levent Gazinosu (Arif Hocanın) pavyonunda ayrılmış olan bir bağlamacının yerine idareten gidiyorum. Mehmet Bağlar’da yeni askerden gelmiş aynı yere bağlamacı olarak başladı. Bir süre Türk Halk Müziği ve Arabesk okuyan sanatçılarla beraber sahne aldık. Ben ritimde çaldım. Daha sonra çok sesli müziğe olan sevdam aynı gazinoda beni gitar çalmaya itti. Çok güzel dostane ilişkilerimiz arkadaşlıklarımız oldu. Mehmet Bağlar’da çok azimli yaptığı işinin hakkını veren kabiliyetli bir arkadaştı. Kendisinden her anlamda hayatımda unutamayacağım destekler gördüm ve bulunduğum yeri fazlasıyla hak ettiğini düşünüyorum. Kendisine başarılarının devamını diliyorum.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz