Açılışı geçtiğimiz Cuma günü gerçekleşen 2’nci Kitap ve Kültür Fuarı’nın 3’cü gününde ziyaretçi sayısı 20 bini geçti. Fuarda stant açan yayınevleri kitap dostlarının ilgisinden oldukça memnun olduklarını belirtti.

Şiirin başkenti, şairler ve yazarlar kenti Kahramanmaraş ev sahipliği yaptığı, Anadolu’nun en büyük kitap fuarlarından biri olan 2’nci Kitap ve Kültür Fuarı Kahramanmaraş Fuar Merkezi (KAFUM) ’da ziyaretçileri tarafından yoğun ilgi görüyor. Yaşlısından gencine birçok kitap dostu fuarda ünlü şair ve yazarlarla birebir sohbet etme imkânı buluyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen kitap fuarı üçüncü gününde geçen yıla göre yayınevini ve ziyaretçi sayısını ikiye katlamış durumda. 20 Kasım’da açılan ve 29 Kasım’a da sona erecek olan kitap fuarında farklı kitapları aynı ortamda alma fırsatı bulan gençler, yazarlarla da birebir sohbet ediyor ve söyleşilere katılıyor. Stant görevlileri gazetemiz aracılığıyla sosyal ve kültürel projelerle Kahramanmaraş’ı şiirin ve kültürün başkenti haline getiren Büyükşehir Belediyesi’ne böyle bir kültür hizmetinin her yıl düzenlenmesini istedi.

Gençlerin ağırlıklı olduğu fuarda Manşet Gazetesi haber ekibi yazarlarla röportaj yaparak fuarı değerlendirdi. Böyle bir organizasyondan çok mutlu olduklarını dile getiren yazarlar yeni nesile kitap kültürünü aşılamak ve okuyucu kitlesini arttırmak adına bu fuarların tam yerinde olduğunu söyledi. İşte röportaj yaptığımız yazarların görüşleri:

FUARLAR ŞEHRİN TANINMASINDA ÖNEMLİ ROL OYNAR



Ali Yurtgezen:
“Fuarda ki yoğunluk gayet güzel, fuar yapma fikri de güzel. Okumaya, kitaba ve kitapla buluşmaya ihtiyacımız var. Kahramanmaraş’ta kitaba olan açlık ta yoğun ilgiden anlaşılıyor.

Bu yıl ki yapılan organizasyon geçen yıl yapılan organizasyondan daha iyi. Tecrübe arttıkça daha güzel olacağına inanıyorum. Kitap Fuarı şehirde yaşayan insanlara okuma ve kitap alma alışkanlığının yerleşmesine katkı sağlayacak. Şehirde yaşayan insanların düşünce ve duyarlılığına da derinlik getirecektir. Şehrin tanınması, isminin duyulması ve bazı değerlerin ortaya çıkması adına önemli katkılar sağlayacaktır. Son 2 yılda Kahramanmaraş kitap ve kültür konusunda kabuğunu kırdı ve böylede olması gerekiyordu. Daha önce yapılan sadece kitap sergisi gibiydi sadece şehirde kitap satanlar katılıyordu. Yapılan bu fuarda ise yazarların ve değişik yayın evlerinin gelmesi, yazar ve okurun buluşması bu işi heyecanlandırdı ve olması gereken noktaya getirdi. Fuara gelmeyen vatandaşların mutlaka fuara gelmelerini gezmelerini ve bu havayı teneffüs etmelerini isterim. Kitap almasa da yazarlarla birebir tanışmak istemese de burası bir kültür ortamı ve bu kültür ortamının havasını teneffüs etmekte fayda var. Fuar insanları kitapların, düşüncenin ve fikrin dünyasına yaklaşmalarını sağlayacaktır. Kahramanmaraş’ın şair ve yazar noktasında bereketli bir damarı vardır. Bu damarda devam ediyor. Ahmet Taşgetiren gibi çok okunan ve fikri ihsan edilen yazarlar devam edebilir ama gençlerin fuara olan ilgisi ve fuarı gezmeleri bu damarı daha da devam ettirecektir.         

“KİTAPLARI SİLAHLA EŞİT GÖSTEREN İNSANLAR ÖLDÜRDÜ”



Ali Nesin: Aziz Nesin’in oğlu
“Fuarın yapılmasını olumlu buluyorum. Kitapevleri yok oldukça her şehirde fuarlar genişleyip çoğalıyor. İnsanların istedikleri kitapları bulabildikleri yayınevleri yok artık. Yayınevleri öldü. İnsanlarda kitap fuarlarına yöneliyorlar. Kitapları silahla eşit gösteren insanlar öldürdü. Yayınevleri yok oldukça insanların kitap alabilecekleri tek yerler yayınevleri kaldı. Fuarlarda yazarlarda okurlarıyla buluşuyor ve hemen hemen her şehirde kitap fuarları yapılıyor.

Vatandaşların Aziz Nesin’in kitaplarına olan ilgisi hiç eksilmiyor. Kitap ilk çıktığı zaman ilgi nasılsa şimdide aynı ilgi devam ediyor biz de o yüzden kurumu devam ettiriyoruz. İnsanlar okumadan gerçekleri öğrenemiyorlar. Gerçeklerle birimle yüzleşemiyorlar. Sonuna kadar okumak zorundayız. Kendileri okumayanlar da en azından çocuklarını ve torunlarını okutsunlar.”

“KAHRAMANMARAŞ FUARA ALIŞTI”



Oğuz Paköz
“Kahramanmaraş fuara alıştı. Yayınevleri de Kahramanmaraş’a alıştı. Bu iyi bir gelenek oldu. Tüm Kahramanmaraşlılar kitap fuarından kitap alıyor. Kitaplar satılıyor. Bu bakımdan halkımızın ülke sorunlarına yanaşması hem de Kahramanmaraşlıların kendini geliştirmesi açısından önemli bir faaliyettir. Umarız ki bunun olumlu yönleri ileri ki yıllarda Kahramanmaraş’a ve ülkemizde olumlu bir sonuç olarak doğar. Fuarın kasım ortasında değil de kasım başında yapılması daha iyi olacaktı. Fuarın biraz daha erkene alınması daha iyi olacak. Halkımızın buraya gelip ilgi göstermesi kitaplara dokunmasından karıştırılmasından ülkemizin fayda göreceğini tahmin ediyorum. Daha önce de fuarlar yapılıyordu fakat belediye bünyesinde yapılmıyordu. Fuarın belediye bünyesinde yapılması şehirde çok ses getirdi.

Fuara gelen ziyaretçiler 10 bin kitabı karıştırırsa bu kitaplardan da 100 kişi bundan tam anlamıyla yarar sağlar. 100 kişinin tam aydınlanması 500 kişinin ışıklanması bin kişinin de bu ışığa doğru yönelmesi anlamında değerlendirilir. Artık bilgi çağındayız. Yapılan her işte bir bilim vardır. Çağımız bilişim çağında olduğu için insanlar yalnızca okumakla aydınlanabilir. Artık kulaktan dolma bilgilerle tam anlamıyla olumlu sonuçlara yaklaşmak mümkün değil.

Fuara bir vesiledir. Fuara gelmeyen arkadaşların yayınevleriyle buluşmasını ve en azından bu kitaplardan faydalanmasını istiyorum. Aydınlanmak isteyenler kütüphanelere gitsinler kitap okusunlar.”

“FUARLARA İLGİ ARTARAK DEVAM ETSİN”



Ali Büyükçapar: Manşet Gazetesi Yazarı
Fuarda ki kalabalığın ve fuara gösterilen ilginin normal düzeyde olduğuna inanıyorum. Kahramanmaraş Belediyesi yaklaşık bir aydır yoğun bir çaba içerisinde ortaya koyduğu bu etkinlikte fuarın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Fuara gösterilen ilginin artarak devam etmesini canı gönülden diliyorum. Hemşerilerimiz bu kitap fuarını gelip görmeye davet ediyorum.”

“FUAR KALABALIK AMA İNSANLAR ELİ BOŞ GİDİYOR”



Ercan Kozanoğlu
Yıllardır yazdığım öyküleri topladım kitap haline getirdim. Burada Serçe isimli öykümü sergiledim. Fuar ve kalabalık çok güzel ama insanların elleri boş. Burada bulunan kişiler kuru kalabalıktır. İnsanların okumasını istiyoruz. Her yazar her kitap için büyük emek veriyor. O insanların emeğinin karşılığını almasını istiyorum.”

“OKUYUCULARLA KARŞI KARŞIYA GELMEK ÇOK ÖNEMLİ”



Nuri Yıldız
Fuara çok büyük ilgi var. Halkın fuara olan teveccühü çok fazla. Yazar olarak bu durumda bizi mutlu ediyor. Fuarlar okuyucuyla birlikte karşı karşıya gelebileceğimiz ortamlardır. Bu tür ortamlar bizi okuyucuyla bir araya getirdiği için çok mutluyum. İnsanlar bizi tanıyor. Biz insanlarımızı tanıyoruz. Hoş sohbetlerde bulunuyoruz. Okuyucularımızla karşı karşıya gelmek çok önemlidir. İnsanların gözlerinin içine bakarak ve duygularını hissederek ve kendi duygularınızı da onların gözlerinin içine bakarak nakşetmek çok güzel bir duygudur. Fuarlarda bize bu ortamları sağlıyor. Kahramanmaraş’ın ruhu ve yüreği Kahramanmaraş’a sığamayacak kadar büyüktür. Şairleriyle, yazarlarıyla, düşünürleriyle ve fikir adamlarıyla büyüktür. Aslında Kahramanmaraş dünyaya da sığamayacak kadar büyüktür. Dünyayı bir yerlere taşıyacak kadar büyük bir zenginliğe sahip ilimiz var. Kahramanmaraş denildiği zaman sadece şairle ön plana çıktığı için biz kendimizi sanki üvey evlatmış gibi görüyoruz. Şu ana kadar fikir teknesini buraya kurduk. Ben 8 kitap çıkardım. Mavi Marmara kitabında ise; Mavi Marmara geniş bir dünya hayatımın 4 günüydü. 4 gün geminin içinde geçirdim ama o günler hayatımın en mutlu günleriydi. Şu anda 50 yaşındayım 50 yıllık ömrümün hepsini bir tarafa koyuyorum o geminin içinde yaşadığım 4 günü bir tarafa koyuyorum çünkü orada duygusallık, sevgi, aşk, her şey vardı ve bir topluma yardım bilinci ile bir araya gelmiş insanlar vardı. Geminin içerisinde farklı düşünceden insanlarda vardı. Herkesin oraya gidiş amacı belki farklıydı ama birçok insanın oraya gidiş amacı Gazze’de ki insanlara yardım götürmek o İsrail’in zorbalığına dur demek ve Gazze’de ki insan olarak Müslüman olarak gittik. Oraya Gazze’de ki insanlarında insan olarak görülmesi için gittik. Geminin içerisinde her çeşit insan vardı. Dünyanın herhangi bir bölgesinde yapılan bir yanlışlık varsa ve bu yanlışlığa da biz insan olarak müdahale etmiyorsak o yanlışlık dönüp bizi bulacaktır. Gemide ki anı yaşadıktan sonra dönmemizin bir anlamı kalmadı. Ve gemide askerler tarafından yakalandık. Gemiye binen herkese işkenceler yapıldı. Onur kırıcı ifadeler yaptılar. İsrail o kadar güçlü değil orayı bize güçlü gösterenler onların aldıkları buradan silah alanlardır. Askerin 2’si kendini denize attı. Diğer 3’üde korkularından ağlamaya başladı. Askerlerin karşımızda ağlaması onların ne denli aciz olduklarını gösterdi bize. İsrailin en önemli kumandanlarının altına yaptığına şahidim. Bundan dolayı da mutluyum.”
Haber: Mücahit Dalkara

Editör: Mahmut Beyaz