Kahramanmaraş’ın Kapalı Çarşı bitişiğinde bulunan tarihi Taş Hanı Bizanslılar tarafından 888 yılında inşa edildiği öne sürülen moloz taştan, kare avlu çevresinde 2 katlı bir yapı. Tarihi Taş Hanı’nda 25 yıldır esnaflık yapan Hasan Başdağ, “Han’da kalan son esnaflardanım. Eski hareketliliği kalmadı. Yeni nesil böyle bir hanın varlığından habersiz” dedi.

Tarihi Taş Han’ın yaşam serüvenini Manşet Gazetesi Haber Ekibine anlatan Başdağ, böylesine tarih kokan bir memleketin, taşına toprağına sahip çıkalım yenilikler bize geçmişimizi unutturmasın diye konuştu.

Tarihi Taş Han’ın eski canlılığını kaybettiğini vurgulayan Başdağ, “Buranın eski canlılığı kalmadı eskiden burası esnaflarla dolu olurdu” şeklinde konuştu. Başdağ, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Tarihi taş hanı 888 yılında Bizanslar zamanında yapılmıştır. İlk yapıldığı yıllarda otel olarak kullanılırdı. İnsanlar gelip bu odaları günlük olarak kiralardı. Aşağıya hayvanlarını bağlarlardı yukarıda kendileri kalırdı. Yılların geçmesiyle birlikte burası otel olmaktan çıktı. Daha sonra esnaflar burayı iş hanı olarak kullanmaya başladı. 1990 yılından beri burada mesleğimi yapıyorum. Yıllar boyunca burada iş yapanlar. Fabrikaların ve büyük alış-veriş merkezlerinin çıkmasıyla birlikte mesleklerini kaybettiler ve burayı terk ettiler. Han’da kalan son esnaflardan biri de benim ama eski hareketlilik kalmadı yeni birçok insan böyle bir hanın olduğunu dahi bilmez. Eskiden burası insandan geçilmezdi sesler olurdu şimdilerde ses yok. Eski zaman sesler kulağımızda çınlıyor. Kahramanmaraşlı vatandaşlara böyle bir Han’ın olduğunu hatırlatmak isterim tarihimize geçmişimize sahip çıkalım. Böylesine tarih kokan bir yerin yok olmasına izin vermeyelim burası canlansın herkesi buraya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

Haber: Kübra Dilbirliği

Fotoğraf: Emre Akkış

 

Editör: Mahmut Beyaz