Osmanlı Devleti’nin 1. Dünya Savaşı’nda yenilmesi ve Mondros Ateşkes Antlaşması’nı imzalamasının ardından tüm yurt işgal altındayken,Sütçü İmam’ın silahından çıkan kurşunla alevlenen ve hiçbir askeri destek olmadan halkın kendi imkânlarıyla düşmanı yok ettiği Kahramanmaraş’ta 12 Şubat Kurtuluş Bayramı coşkusu yaşanıyor. Her yıl 12 Şubat Kurtuluş Bayramı hazırlıklarında olduğu gibi bu yılda kurtuluşun simgesi olan çeteler, bayrama sayılı günler kala sokaklara çıkarak oyunlar oynadı, halaylar çekti. Diğer bir yandan esnaflar işyerlerini bayraklarla süsledi. Büyükşehir Belediyesi ise tüm kenti kırmızı beyaz al bayrağımızla donattı. Direniş mücadelesinin öncü ve örnek şehri olan, kahramanlar diyarı Kahramanmaraş’ta tüm halkı bayram heyecanı sardı.

CUMA NAMAZINDA ULU CAMİİ TIKLIM TIKLIM
27 Kasım 1919'daFransızların şehrin kalesindeki Türk Bayrağı'nı indirmeleri, suçsuz kişileri öldürmeleri, Maraş ileri gelenlerini tutuklamaları tepkileri artırmıştı. Ulu Cami İmamı Rıdvan Hoca'nın "Kalesinde bayrağı dalgalanmayan ülkede cuma namazı kılınmaz!" sözü, halkı Fransızlara karşı harekete geçirmiş ve bunun üzerine Maraş Halkı  “Allah, Allah”nidalarıyla kaleye saldırarak, içerideki Fransız askerlerini etkisiz hâle getirdi ve yeniden Türk bayrağını dikmişti. Dün ise kurtuluşun bir diğer önemli simgesi olan Ulu Camii’de halk kurtuluşun anısına Cuma Namazını burada eda etti. Camiinin mevcut kapasitesi namaz kılmaya gelen vatandaşlara yetmezken, bazı vatandaşlar namazı camiinin dışında kılmak zorunda kaldı.

7’DEN, 70’E ÇETELER
Kurtuluşun en önemli simgelerinden biri olançeteler, bayrama sayılı günler kala tüm kenti sardı. 7’den, 70’e çete kıyafetleri giyen Kahramanmaraşlılar, tüm şehri kurtuluş atmosferine hazırladı.Neredeyse her mahallede olan çeteler, kent merkezinin en işlek caddelerinde oyunlar oynayarak, kurtuluşunun coşkusunu yaşadı.

‘İÇİMİZDE ÇOK GÜZEL VE FARKLI BİR HEYECAN VAR’
Kahramanmaraş’ta çete kıyafeti giyen Eyüp Çam, atalarının kurtardığı bu şehire ayak basmaktan dolayı çok gururlu olduğunu ifade etti. Çam, “Şu anda şenliklerimiz gayet güzel ilerliyor. Günler öncesinden sokaklara çıkarak kutlamalar yaptık, oyunlar oynadık. Artık kurtuluş günümüz olan 12 Şubat’ı kutlamaya hazırız. İçimizde çok güzel ve farklı bir heyecan var. Atlarımızın, dedelerimizin kurtardığı şehrin toprağının üstüne basıyoruz, bunu kutluyoruz. Bu bizim için gerçekten çok güzel bir onurdur. 1 Haftadan bu yana sokaklardayız ve kurtuluş gününe kadar sokakta kalıp kutlamalara devam edeceğim” dedi.

‘12 ŞUBAT’A HAZIRIZ’
Çete kıyafeti giyen bir başka vatandaş Eyüp Han Çam, şöyle konuştu: “Atalarımız bu toprakları bizim içino kadar kan döktüyse ve bizim şu anda burada bu kutlamalara yapmamıza vesile olduysa, bizim de boynumuzun borcu olarak burada gelip kutlama yapmamız lazım.Her yıl 12 Şubat günü geldiği zaman biz Kahramanmaraşlılar olarak çok gururlanıyoruz, onurlanıyoruz.Burada eğleniyoruz, gülüyoruz, kutlama yapıyoruz ve 12 Şubat’a hazırız.”

‘BU KAHRAMANLIĞI KUTLAMAK İÇİN HAZIRIZ’
70 yaşındaki çete Ali Akboga ise şunları kaydetti: “Eskiden 12 Şubat’ın kurtuluş bitene kadar filmi oynardı. Yapılan harbi, kaçan düşmanı gösterirlerdi. Ama şimdi unuttuk gitti. Ama ben 70 yaşında bir vatandaş olarak çete kıyafetimi giydim ve kurtuluşumuzu kutlamaya hazırım. Benim babam Hüseyin Akboga, kurtuluş harbinde askerdi. Maraş’ın kurtuluş savaşında benim babamda o harbin içerisinde yer aldı ve kahramanca mücadele gösterdiler. Biz de bu kahramanlığı kutlamak için hazırız.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz