Türk milletinin istikbal sürecinde dimdik ayağa kalkarak düzenli bir birliği olmamasına rağmen kendini kurtarmayı başaran Kahramanmaraş, 100 yıl önce 12 Şubat’ta adeta Türk’ün gücünü dünyaya haykırdı. Milli mücadelede gösterdiği kahramanlıkla Anadolu’daki kurtuluş meşalesini ateşleyerek dört bir yanına cesaret veren Kahramanmaraş, düşmanı bağrından silip atmanın gururunun 100’üncü yıl dönümünü kutluyor. 100’üncü yıl dönümü olması sebebiyle etkinlikler Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilirken, etkinliklere her anlamda destek veren Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, bünyesindeki TOBB Kahramanmaraş Genç Girişimciler Kurulu işbirliğinde dikkat çeken bir sergiye ev sahipliği yaptı. KMTSO’nun destekleri ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu’nun büyük emek ve araştırması sonucunda savaş yıllarından kalma fotoğraf ile savaş malzemelerinden oluşan tarihi eserler, “100 Yıllık Kahramanlık Tarihine Yolculuk” adıyla sergilendi. Serginin açılışı Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, KMTSO Meclis Başkanı Hanefi Öksüz, Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş, Pazarcık Belediye Başkanı İbrahim Yılmazcan ve oda ile genç girişimciler kurulunun çok sayıda üyesinin katılımıyla gerçekleştirildi.

“TARİH, BURADA RESİMLERLE CANLANDI”

Sergiyi gezdikten sonra açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, 12 Şubat ruhunu düzendikleri sergiyle yaşatmaya çalıştıklarını belirterek, “Kahramanmaraş’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümü kapsamında Genç Girişimciler Kurulu’ndan kardeşlerimizle odamızda açmış olduğumuz sergimiz, Kahramanmaraş’ın kurtuluşunu geçmişten günümüze taşıyan resimleri barındırıyor. Güzel bir tarih burada resimlerle canlandı. Bu serginin halkımız tarafından da gezilmesini istiyoruz. İnşallah, duymuş ve duyacak olan iş dünyamız da dahil herkesin buraya gelmesini istiyoruz. Güzel bir resim sergisi oldu, tertipleyen, düzenleyen tüm arkadaşlarımıza ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Bu resimleri KMTSO olarak dijital ortamda muhafaza ediyoruz zaten, sergi halinde de insanlarımıza göstererek merak duygusu oluşturmak istiyoruz. Bir gün daha odamızda sergi açık kalacak, 12 Şubat’a kadar da sergimiz Zabun Konağı’nda halkımızın hizmetinde olacak. İnsanlarımız gelip görürlerse seviriniz. Bu ruh resimlenmiş, tarihte Kahramanmaraş’ın kurtuluşu için mücadele etmiş insanların resimlerini sergilediğimiz için biz de mutluyuz” dedi.

“GÜN YÜZÜNE ÇIKMAMIŞ BİRÇOK ESER VAR”

Serginin düzenlenmesinde büyük emek sarf eden TOBB Kahramanmaraş Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Aykut Balcıoğlu da, Kahramanmaraş Genç Girişimciler Kurulu olarak çalışmalarına devam ettiklerini söyledi. Daha önce hiç görülmemiş fotoğrafları büyük bir araştırma ve emek sonucunda KMTSO envanterine kazandırdıklarına dikkat çeken Balcıoğlu, “Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümünde 12 Şubat ruhunu yaşatmak ve canlandırmak için biz de böyle bir sergi yapmak istedik. Bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış bir sürü fotoğraf ve eser var. Kurtuluş Savaşı döneminde kullanılmış silahlar, miğferler, mermiler, güller gibi birçok eser var burada. Biz burada açılışını yaptık, halkımızla da bu değerleri paylaşmak istiyoruz. Görülememiş fotoğrafları halkın da görmesini istiyoruz. Bu sergi tamamen emek sonucu ortaya çıktı. Kurul üyesi arkadaşlarımız ve dışarıdan desteklerle, eski tarihçilerden ciddi bir araştırma yaptık. Birçok kanaldan insanlara ulaştık. Türkiye’de olmayan göç etmiş Ermenilerden bile alınan eserler ve fotoğraflar var burada. Ciddi bir arşiv çalışması oldu, bu arşivi Kahramanmaraş’a kazandırdığımız için mutluyuz. Bundan böyle bu resimler KMTSO’nun envanterinde olacak. Genç Girişimciler Kurulu olarak bizim de emeğimizin, katkımızın olması bizleri gururlandırıyor. Vatandaşlarımız da bir gün boyunca KTMSO’da sergiyi gezebilecek, tamamen ücretsiz gezmek tabi ki. Akabinde de tabi ki burada diğer etkinlikler ve işler var, onları aksatmamak adına odamızın sahip olduğu Zabun Konağı’na götürüp 12 Şubat’a kadar sergilemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“100 YIL ÖNCE YAŞANAN DESTANSI KURTULUŞU AYNI HEYECANLA YAŞADIK”

Sergiye katılan Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş ise Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ile Genç Girişimciler Kurulu’na teşekkür ederek, “Kahramanmaraş’ımızın 100’üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın çok farklı sergisine şahitlik ettik. İlk defa 100 yıl önce yaşanan kurtuluş mücadelesindeki kareler gün yüzüne, Kahramanmaraş halkına sunulmuş. Ticaret ve Sanayi Odası ile Genç Girişimciler Kurulu’nun yaptığı mükemmel bir sergiydi. 100’üncü yılda 100 yıl önce yaşanan destansı kurtuluşu aynı heyecanla yaşıyoruz. Cumhurbaşkanlığımızın himayesine gerçekleştirilen etkinliklerle 1920’den 100 yıl sonra 2020 yılının 12 Şubat’ında Cumhurbaşkanımızın katılımıyla on binlerce insanımızla o kurtuluş mücadelesini anacağız. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Serdar Zabun’a ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.

“BİR MARAŞ SEVDALISI OLARAK TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Sergiye eserleriyle destek veren koleksiyoner Cahit Altınöz de yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı, “Kahramanmaraş’ta son 35 yıldan beri yok olmaya yüz tutmuş eşyalarını topluyorum. Bu eşyaları gelecek nesillere aktarabilmek için bakımını, restorasyonunu yapıyorum. Bizim için arşiv niteliği olan, delil özelliği taşıyan, atalarımızın yaşadığı zorlukları ve kötü günleri, kullandıkları bütün malzemeleri gelecek nesillere aktarabilmek için köprü olarak bir vesileyim. Buradaki resim arşivi tamamen bize ati değil, tüm Kahramanmaraş’a ait. Kahramanmaraş Genç Girişimciler Kurulu ve Ticaret ve Sanayi Odası’nı ortak çalışmasıyla bu fotoğrafları gün yüzüne çıkardılar. Onlara kendi adıma, bir Maraş sevdalısı olarak teşekkür ediyorum. Yaklaşık 200’e yakın fotoğraf var burada. Fotoğrafların hepsi birebir orijinal fotoğraflar. Dijital ortamda biraz daha zenginleştirerek şehrimize kazandırıldı. Bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Yaşayan ecdad malzemeleri, gün yüzü görmemiş, işgal kuvvetlerinde kalan, bizim atamızın, dedemizin milli mücadelede kullandıkları silah, araç-gereç, alet-edavat gibi şeylerin bir bölümünü burada sergilemekten biz de mutluluk duyduk. Onurluyuz, gururluyuz.”

Sergi katılımcıların büyük beğenisini kazanırken, Pazartesi gününden itibaren 12 Şubat’a kadar KMTSO’ya ait Zabun Konağı’nda ziyaretçilerini bekleyecek.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz