Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Mehmet Akif Kültür Merkezi’nde düzenlenen program ilk olarak saygı duruşu ve istiklal Marşı ile başladı. Mehmet Akif Ersoy’un biyografisinin sinevizyon gösterisinin ardından “Zulmü Alkışlayamam” ve “Atiyi Karanlık Görerek” şiirleri okundu. Kahramanmaraş Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileri “Bir Bayrak Dalgalanmak için Rüzgâr Bekliyor” adı altında oratorya gösterisi yaptı. Kahramanmaraş İl Genelinde “Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı” konulu yarışmalarının sonunda ilk 3’e giren öğrencilere hediyeler takdim edildi.

BU TÜR MANEVİ DİNAMİKLERİ SÜREKLİ CANLI TUTULMASI GEREKİYOR”

Burada konuşma yapan Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, milli manevi günlerde milli şahsiyetlerin anılması toplumda toplumsal belleklerin oluşmasında önemli bir husus olduğunu kaydetti. Özkan, “Büyük şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u anma, şehitlerimizi anma vesilesiyle buradaydık. Gerçekten öğrencilerimiz çok güzel bir performans gösterdiler. Milli tarihimizi milli kültürümüzü, istiklal marşımızı, istiklal şairimizi bu maneviyatı günümüze taşıdılar, gençlerimizle buluşturdular. Bu bizim en büyük zenginliğimiz bu tür milli manevi günlerde milli şahsiyetlerin anılması elbette toplumların, toplumsal belleklerinin oluşumunda çok önemli bir husustur. Milletçe günümüzde buna çok ihtiyacımız vardır. Memleketin birliği bütünlüğü ve toplumun harcı olan bu tür manevi dinamikleri sürekli canlı tutulması gerekiyor. Böyle bir organizasyonu yapan Milli Eğitime, okulumuza, öğretmenlerimize, öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Tüm şehitleri rahmetle anıyoruz” dedi.

MİLLET İÇİN ORTAK İTTİFAK BELGELERDEN BİRİDE İSTİKLAL MARŞIDIR”

İnsanları bir araya getiren ortak değerlerin olduğunu söyleyen Atatürk Anadolu Lisesi Müdürü Fahri Zabun ise şunları kaydetti: “İnsanları bir araya getiren ortak değerler vardır. Bu değerler millet olmanın daracıdır. Ülkenin hangi bölgesinde olursa olsun her fert bu değerleri kendinden bir parça sayar. Bu değerlerde diğer insanlara bulaşır sıkı bir dayanışma içerisine girer. Birlikte yaşamanın esrarı terkibi gizli ya da aşikâr bu tür farklarda yer alır. Millet için ortak ittifak belgelerden biride İstiklal Marşıdır. Nice zaferler, acılar, fedakârlıklar, hayaller, idealler ve millet olma şuuru bu şiirin bünyesinde toplanmıştır. İstiklal Marşı’nın rengi milletin rengidir. Bu marş milletin geçmiş hal ve gelecek ilimlerinin özeti ve ışığıdır. Millet ve marş arasında birbirini tamamlayan ve yaşatan damarlarda var. Milletlerin var oluş belgelerinden olan bu metinde 7’den 70’e milletin bütün fertlerinin duygusunu teverrüm eder. Bütün zamanlara ve nesillere hitap ederek bu metinden aynı duyarlılığı paylaşan bir artış içerisinde eskimeyecek ve eskitemeyecektir. Bu anlamda milli marşları oluşturan sanatkârların milletinin zengini iyi gözlemlemiş olması gerekir. Bir anlamda millet bu sanatla bütünleşmiş sözcülük görevini ona vermiştir. Bu zor görevdir. Millet adına bir şiir yazılıp ve bu şiir bütün eksikliklerden uzak fazlalıklardan kurtuluş olacaktır. Bu özel bir belge olduğu içinde müdahale edilmesi mümkün olmayacaktır. Böylesine özel bir metin ortaya çıkması için özel vasıfları olan sanatkarlara ihtiyaç vardır. Türkiye Cumhuriyetinin bin bir mücadele de kurulurken bu başarı Mehmet Akif Ersoy’a nasip olmuştur.” Programa, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, İl Jandarma Komutanı Timuçin Alper, İl emniyet Müdürü Doğan İnci, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ve il genelindeki gaziler ve öğrenciler katıldı.

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz