Zümrüt, elmas, amazon taşı, kan taşı, amber, hematit, lacivert taşı, bakır taşı, yeşim taşı, ay taşı gibi birçok doğal taşlardan kolye, bileklik, yüzük ve küpe gibi aksesuarlar yapılıyor. Son yıllarda özellikle aksesuar yapımında ön plana çıkan fakat tarihi geçmişi oldukça eskilere dayanan ve kullanım alanı geniş olan doğal taşların birçok özelliği bulunuyor.

İşte doğal taşlar ve faydaları şu şekilde;

AY TAŞI
Ay taşı negatif enerjilere karşı korur. Toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olduğu biliniyor. Özellikle kadınların regl döngüsünü düzenler. Ay taşı duygusal olarak dengeleyici görevi görür. Duyguları dengeleyerek kişinin sevgiyi kabul etmesini sağlar. Rahatlatıcı ve sakinleştirici özelliği vardır.

PEMBE KUVARS ‘SEVGİ’ TAŞI
Kadınların en çok tercih ettiği diğer bir doğal taş ise pembe kuvars. Pembe kuvars taşının eski medeniyetlerde aşk ve güzellik tanrıçası Venüs’ü temsil ettiğine inanmışlardır. Pembe kuvars taşının en bilinen özelliği ‘sevgi’ taşı olmasıdır. Pembe kuvars taşının özellikleri ise şunlardır: İletişimi kuvvetlendirir, iç huzuru sağlar, ilişkilerde uyumu ve sevgiyi arttırır, aşkı hayatınıza çeker ve öz sevginin artmasına yardımcı olduğu biliniyor.  Bunun yanı sıra olumsuz duyguları serbest bırakma konusunda yardımcı oluyor.

LABRADOİT TAŞI
Labradoit taşı ‘dönüşüm’ taşı olarak biliniyor. Labradoit kişinin çakrasını ve aurasını dengelemeye ve korumasına yardımcı olduğu ve zihni sakinleşmesine ve olumsuz enerjilerden koruduğu biliniyor.  Olumsuz enerjileri temizlemeye yardımcı olur.

MERCAN TAŞI
Kırmızı ve pembe renkli olan mercan taşları kötü enerjiyi engeller. Kişinin ruhsal dengesini korumasına yardımcı olur. Ruhsal ve psikolojik açıdan kişileri sakinleştirir ve stresin ortadan kalkmasına yardımcı olur. Toplumda bulunan negatif enerjiyi pozitif enerjiye çevirir. Kişilerin çevrelerindeki insanlarla olan ilişkilerini güçlendirir. İnsanlara güç verir ve özgüveni yüksek tutar. Hafızayı güçlendirir ve aynı zamanda zekâyı geliştirmesine yardımcı olduğu biliniyor.

OPAL, “UMUDUN’’ TAŞI
Bir diğer doğal taş olan opal, “umudun taşı” olarak adlandırılıyor. Yüksek başarı için enerji verdiğine de inanılan opal taşının duygular ve akıl konusunda bütünlük sağladığına, kişiyi kötü duygulardan arındırarak kişide özgüveni artırdığına inanılıyor. Öte yandan opal taşının eklem iltihabına iyi geldiği de belirtiliyor.

AKİK
Uğur ve bereket taşı olarak biliniyor. Akik taşı sağlık ve uzun ömrün simgesidir. Akik taşının faydaları ise şu şekilde sıralayabilirim: Kan dolaşımını kolaylaştırır. Erkeklerde erkeklik bezini, kadınlarda yumurtalıkları korur. Cinsel organları aktivite eder. Akik kendinizi sıkıntılı ve ümitsiz hissettiğiniz zamanlarda olayların iyi yönlerini görmenize yardım eder. Sebepsiz sıkıntıyı alır. Sarı akikle yaşamdan zevk alırsınız. Ateş akiği yaşadığınız ana yoğunlaşma isteğinizi güçlendirir. Ciddiyet, dayanıklılık ve sükûnet sağlar. Olumsuz duyguları çözüp iç benliği korur. Kendinize güven duymanızı sağlar.

YAKUT
Yakut, Hindistan’da taşların efendisi olarak anılır. Saflaşmaya ve değişime götüren yaşamsal ve sıcak yaratıcı enerji verir. Mutsuzluk enerjisine karşı iyi gelindiği biliniyor. Şunu da belirtmek gerekiyor. Doğal taşların sahtesi üretilebiliyor. Bu yüzden özellikle ametist taşının sahte üretimleri söz konusu olabiliyor. Gerçek ametist taşı için mutlaka uzman görüşü alınmalı buna göre hareket edilmelidir.

SİTRİN
Sitrin taşı kuvars grubu taşları sarı tonlarındaki üyesidir. Bu taş grubu Yunanca limon anlamına gelen ‘citron’ kelimesinden alınmıştır ve limonlu kuvars olarak da bilinmektedir. Sitrin sarı saydam, oldukça sert ve güçlü bir taştır. Bu taşın sarı renginden dolayı taşı kullanan kişinin yaşamının daha parlak ışık enerjisiyle  doldurur. Sırt ağrılarını hafifletir.

SAFİR
‘Gök yakut’ diye bilinen safir, Latince mavi anlamına gelen sapphirus kelimesinden gelir. Mavi, pembe, turuncu, sarı, yeşil, mor ve siyah renklerde ya da şeffaf olabilir. Tarih boyunca kralların ve hükümdarların kötülük, ihanet ve büyülerden korunmak için taktıkları kutsal bir taştır. Aynı zamanda çeşitli hastalıklara iyi geldiği söylenmektedir. Şeffaf safir size güveni, sevgiyi ve ışığı yoğun olarak hissettirir. Mavi safir, duygusal travmaların yarattığı duygu yüklerinden kurtararak özgürlük hissi verir.   

ZÜMRÜT
Yeşil renginden dolayı bereket, doğurganlık ve yağmur simgesi olarak bilinir. Düş gücünü geliştirdiğine, belleği güçlendirdiğine inanılır. Kadında ve erkekte üretkenliği artırır. Göz ağrıları ve iltihap  gibi rahatsızlıklara iyi geldiği biliniyor.     

ELMAS
Eski çağlardan günümüze taşların en değerlisi sayılan elmasın, kadınla erkek arasındaki aşkı güçlendirdiğine inanıldığından nişan yüzüklerinde tercih edilir. Saflık, sevgi ve neşe getirdiği söylenen elmas, cesareti ve aşkı sembolize eder. Elmas, sizi ruhsal ve ahlaksal inançlara göre yaşamınız için yüreklendirerek, kendinize ve başkalarına karşı dürüst olmaya davet eder.     

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz