Milattan sonra 5’inci yüzyılda döşenen kayıp kent Germenicia’nın en büyük mozaik parçası bulundu. Bağlarbaşı mahallesinde bulunan ve 7 yıldır kazıları süren alan ilk kez görücüye çıktı. Vali Güvençer gün yüzüne çıkan parçaları teşhir etme gayretinde olduklarını söyledi.

Kahramanmaraş’ı turizm alanında uçuracak dev mozaikler şuana kadar istenilen seviyeye getirilemedi. Bulunuş tarihi 1997 yılı olmasına rağmen 2007 yılında kazı ve istimlak işleri başlayan taban mozaiklerinde, aradan geçen 18 yılda gün yüzüne ancak 3-4 parça çıkarılabilindi.

Bağlarbaşı Mahallesinde üç konutun altında çıkan mozaikleri basına tanıtan Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, gün yüzüne çıkan alanların restorasyonlarını tamamlayarak bir an önce ziyarete açmayı hedeflediklerini belirterek “Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Valilik, Kültür Turizm İl Müdürlüğü ve Müze Müdürlüğü’nün ortaklığıyla kazı çalışmaları önemli bir aşama kaydetti. İşin üzerinde ne kadar durup finansal destek bulabilirsek işi hızlandırırız ve Kahramanmaraş’ın tarihini belgeleyen bu alanlar hem şehrin tarihine, turizmine ve ekonomisine kazanç sağlayacaktır” dedi.

‘EN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDEMİZ OLACAK’
Güvençer, Kahramanmaraş’ın turizmini coşturacak Germenicia antik kentinde yeni mozaiklere rastlandığına işaret ederek, “Şuana kadar bulunanların içerisinde en büyük parça olan kayıp şehir Germenicia antik kentin gün yüzüne çıkarılması için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Kahramanmaraş’ın zorunlu olarak kimliğini kişiliğini oluşturan önemli bir tanesi olan ve tarihi yüzyıllara uzanan geçmişini araştırmak ona dair keşiflerde bulunmak keyiflidir. Aynı zamanda da Kahramanmaraş hizmetlisi ve Kahramanmaraş’ta kamu görevlisi olarak ta asli görevlerimizden bir tanesidir. Kahramanmaraşlıların birkaç bin yıl geriye dayanan geçmişlerine dair meraklandıklarını çok iyi biliyorum. Germenica’ya olan özel ilgilerini de biliyorum. Bugünden itibaren de gerek Valiliğimizin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Büyükşehir Belediye’sinin en önemli gündem maddelerinden bir tanesi Germenica’yı gün yüzüne çıkararak ziyarete açmak olacak” ifadesini kullandı.

‘BAKANLIKLA EL ELE VERECEĞİZ’
Çok kıymetli hazine ve yapılacak önemli işlerin olduğunu belirten Güvençer, “Tescil aşamasını tamamladık. Ancak 146 hektarlık bir alanda çok ciddi bir finansal kaynaklı kamulaştırma işlemlerini tamamlamamız gerekiyor. Konuyla ilgili yerel yönetimle ve bakanlıkla el ele vereceğiz. Şimdiye kadar 2 önemli alanı ziyarete hazır hale getirdik sayılır. Bir bütünlük sağlamadan ziyarete açamayacağız” diye konuştu.

Vali Güvençer Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Valilik, Kültür Turizm İl Müdürlüğü ve Müze Müdürlüğü’nün ortaklığıyla kazı çalışmaları önemli bir aşamaya geldiğini kaydederek şöyle konuştu: Önümüzde ki yılda yan parselde bulunan kamulaştırmaları da tamamlamak suretiyle kazı çalışmalarını bitirip, restorasyon çalışmalarına geçeceğiz. İşin üzerinde ne kadar durup finansal destek bulabilirsek işi hızlandırırız ve Kahramanmaraş’ın tarihini belgeleyen bu alanlar hem şehrin tarihine, turizmine ve ekonomisine kazanç sağlayacaktır.

Antik kentin ortaya çıkarılması için profesyonel bir kazı ekibinin olması gerekiyor. Daha sonra çıkarılan bu değerleri sunuma, geziye, ziyarete açık hale ve ziyaret tapılarının oluşturulması gerekiyor” şeklinde konuştu.

MOZAİKLER GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
Vali Güvençer’in konuşmasından sonra gün yüzüne çıkarılan mozaikler hakkında bilgiler veren Arkeolog Safinaz Akbaş, 146 hektarlık Germenicia Sit Alanı içerisinde 2015 yılında 3 arkeolog ile yapılan kazı çalışmalarında Şeyh Adil Mahallesinde 3 ana panodan oluşan 130 metrekarelik taban mozaiğine ulaşıldığını ve bu eserlerin MS. 4.- 5. yüzyıla ait bir Kilise olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. Arkeolog Akbaş, yeni kamulaştırmaların ardından ada bazında kazı çalışmalarının devam edeceğini söyledi.

İleriki zamanlarda yapılacak olan kazılar sonrasında da tam olarak ne olacağına karar verileceğini belirten Akbaş şöyle konuştu: “Diğer uzantılarda kazıldığı takdirde ne olduğu ortaya çıkacaktır. Hepsinin birlikte kamulaştırmasını yapıp ada bazında çalışmalarını yapacağız.

Kazılarda bulunanlar 3 panodan oluşuyor. 3 panonun birinci panosunda av sahneleri var. Yaklaşık 9 tane insan figürü ve doğada yaşayan çeşitli hayvanlar resmedilmiş. Hayvanlar sürekli birbirleri ile mücadele içerisindeler.   Figürler hayvanları avlarken işlenmiş.

Ortada ki panoda büyük bir hayvan var. Diğer panonun50–60 santimetrelik kısmı açıldı. Diğer kısmını açamadık, O panoda da bir bayan figürü bulunuyor üzerinde de liv çalan bir erkek figürü var” şeklinde konuştu.

Vali Güvençer’e incelemelerinde, Vali Yardımcısı Nurettin Dayan, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Semih Gemci, Müze Müdürü Ahmet Denizhaoğlulları ve Arkeolog Safinaz Akbaş eşlik etti.
Haber: Mücahit Dalkara

Editör: Mahmut Beyaz