Her hafta bir birinden farklı ve önemli konularla Kahramanmaraş sokaklarına inerek halkın görüşlerini sayfalarına taşıyan ve kentin sesi olan Manşet Gazetesi, bu hafta Milli Mücadeleye önderlik ederek milli mücadele ruhunu ateşleyen Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 97'nci yıl dönümü münasebetiyle, kurtuluş coşkusunu ve ruhunu hissedip hissedemediklerini sorduk. Yaptığımız röportajlarda vatandaşın değerlendirmesi 12 Şubat ruhunun geçmiş yıllardaki gibi hissedilmediği ve eski heyecanın kalmadığı yönünde oldu.

Duran Horosan
12 Şubat ruhu şu anda resmi yerde hissediliyor. Ama halk arasında hissedilmiyor. Sebebi ise şudur; eskiden buraya gelen, şenliğe katılanlara özel yerler tahsis ediliyordu. Şimdi ise tahsis edilmediği için buraya gelip şenliklere katılamıyor. Dolayısıyla bu ruhu da halka yansıtamıyor. Halk bu nedenle hissetmiyor 12 Şubatı. 12 Şubat bizim vazgeçilmez bir tarihimizdir. Bizim unutulamayacak ve kimsede olmayan bir tarihimiz. Daha önceki kutlamalarda dışarıdan gelen vatandaşlarımız bile oluyordu. Ben 70 yaşında bir vatandaş olarak geçmiş tarihlerdeki 12 Şubat ruhunu hissedemiyorum.

Durdu Mehmet Gülaçtı
Daha önceki kutlamalarda biz köylerden gelirdik ve burada yatacak yerde bulamazdık. Akrabalarımızın, arkadaşlarımızın evinde kalırdık. Böylece 12 Şubat Kurtuluş Bayramı’nı beklerdik. Çeteler neredeyse 15 gün öncesinden sokaklara çıkardı ve kutlamalara başlardı. Ama şimdilerde biz o ruhu göremiyoruz.

Yaşar Seven
12 Şubat Kurtuluş Bayramı bizim için çok şey ifade ediyor. 12 Şubat bizim kurtuluş bayramımız, 12 Şubat bizim diriliş bayramımız, 12 Şubat bu milletin bayramıdır. Bizim kurtuluşumuzun simgesi Sütçü İmam’dır. Ama biz son yıllarda bu coşkuyu, bu heyecanı yeteri kadar hissedemiyoruz.

Ahmet Kaval
Biz önceden kurtuluş bayramına 10-15 gün kala kutlamalara başlardık. Kurtuluş Bayramı’nın verdiği o coşkuyu tüm şehirde hissederdik. Ama şimdilerde bayrama sayılı günler kalmasına rağmen halen şehirde herhangi bir hareketlilik yok. Bu bence şehrimiz için çok üzücü bir durum. O eski kurtuluş günlerini maalesef yaşayamıyoruz.

Arif Kavak
Coşku eskiden daha güzeldi. Önceden hep büyükler, mahalle mahalle, sokak sokak gezerlerdi. Eskiden bayram çarşının başından eski belediyenin oraya kadar uzar giderdi. Her yer tıklım tıklım olurdu. Ama şimdilerde ben o coşkuyu hissedemiyorum. Daha öncelerden her taraf dolar, taşardı. Bırakın bayram gününü bayram gelmeden 2-3 gün önce dahi adım atacak yer bulamazdık.

Cemal Çiçek
Kurtuluş Savaşının manası, önemi çok büyüktür. Her memleketin bir emeli gayesi var, her milletin bir emeli gayesi var ama Kahramanmaraş’ın ki daha bir başkadır. Çünkü hiçbir yerden yardım almadan kazmayla, baltayla kendi memleketini kendi kurtaran bir şehirdir. Ben bir vatandaş olarak şimdilerde 12 Şubat ruhunu yaşayamıyorum. Şu anda insanlarda sevgi yok, saygı yok. Mesela eskiden bizim mahallelerde kurtuluş bayramında 16 yaşımda çete elbisesi giydim. Arkadaşlar bana Neden geç kaldın diye kızdı. 25-26 gün önce elbise giyer ve tüm mahalleleri dolaşırdık.

Mustafa Dönük
Şimdiki coşkularda güzel fakat eskilerde daha güzeldi. Yer yerinden oynardı. Kar yağardı, Millet damaların başlarında olurdu. Bir hafta önceden gelirlerdi. Bir ay öncesinden dahi gelen olurdu. Burada Yahudiler vardı. Herkes birbiriyle barış içerisinde yaşardı. Şimdi azalmış olsa da, yine de güzel geçiyor.

Ejder Tanış
Yıl 1980'den itibaren ele alacak olursak Kahramanmaraş'ımız çok büyük kahramanlarıyla, gazileriyle olsun hep birlikte büyük bir yardımlaşma vardı. Çetelerimiz 15-20 gün öncesinden etkinliklerle başlarlardı. Muhtarlıklarda, esnaflarda, lokantalarda hep yemekler verilirdi, hiç biri perişan edilmezdi. Biz çocukken o kadar güzel çete bayramları olurdu. Çete bayramı zamanı geldiği zaman başka bir sevgi içerisindeydik. Kahramanmaraş'ın kurtuluşunun kahramanlığını yaşıyorduk. O duyguyu bize yaşatıyorlardı. Kahramanmaraş'ın kurtuluşu demek kendini kurtaran tek bir şehir demektir. Atalarımız, dedelerimiz bizim için canlarını vermişler ama şimdi onlara saygı sevgi o kadar kalmadı eskisi kadar önemsenmiyor.

Fahri Yanar
Kutlamalar güzel gitti ama geçen yıla göre daha sakin ve daha sıkıcıydı. Bu yıl o havayı o ruhu tadamadım. Eskiden kutlamalara bir ay öncesinden başlanırdı. Evlerin önünde çalgılar olurdu. İnsanlar birbiriyle daha çok sohbet ederdi. Şimdi ise insanlarımız bu tür faaliyetlerde biraz daha soğuk, çekingen duruyor. Köylü kızlarımız daha çoktu, yemekler verildi biz eskiden 12 Şubatı tam olarak hissederdik, şuan ise 12 Şubat havası yok. Normal sıradan bir bayram geliyor kutluyoruz ve bitiyor. Bu böyle olmamalı biz 12 Şubatın ruhunu hissetmeliyiz.

Fevzi Kaya
12 Şubat Kurtuluş bayramını kutlarken eski yaşadığımız ruhu hissedemiyorum. Eski 12 Şubat kutlamaları ile günümüzdeki kutlamalar arasında çok fark var. Önceden çeteler daha bir coşkulu kutlardı. 12 Şubat'ı ama şimdi o coşkuyu ben göremiyorum. Yine de Kahramanmaraş’ın kurtuluşunun bir sevinci var insanlarda ama eskisi gibi değil tabi ki de. Biz köyden bir hafta öncesinden Maraş’a gelir kutlamalara katılırdık. Ama şuna merkezde oturuyoruz yine de bir faaliyet yok. Gençlere 12 Şubat ruhu yansıtılmıyor. O yüzden bu duruma geldik.

Hasan Hüseyin Karaca
Geçmiş yıllarda ki kurtuluş bayramlarının tadı şu an da o tadı alamıyoruz. Etkinlikler bence yeteri kadar iyi değil. Eski ruhu hissetmemeyi teknolojinin gelişmesine, insanların yaşam şekillerinin değişikliğinden buluyorum. Bunlar etkiliyor. Gençlere eskisi gibi aşılandığını düşünmüyorum. Eskiden kurtuluşla ilgili çalışmalara daha çok ilgi gösterilirdi.

Kalender Horoz
Eski bayramlardaki günler yok. Sevgi, şenlik yok. Bunun önünü kesiyorlar. Benim gençliğimde daha güzeldi. Eğlenceler vardı, çeteler gezerdi, halaylar çekilirdi, oynanırdı. Şimdi kolay kolay çete bile göremez olduk. O günleri özlüyoruz. Kurtuluş destanımızın ruhunu yeniden hissetmek istiyoruz.

Mustafa Köse
Memleketimizin kurtuluşudur 12 Şubat Bayramı. Bayram geldi mi memleketimizin kurtuldu diye seviniyoruz. Bunun dışında memleketimizin daha iyiye gitmesini istiyoruz. Eski kurtuluş bayramları gitti bunun taklidi kaldı. Bütün Türkiye genelinden gelirlerdi. Tüfekleriyle otellerde yer bulunmazdı evlere götürülürdü. Bunu da bizim yozlaşmamıza bağlıyorum.

Onur Dayıoğlu

12 Şubat Kurtuluş bayramı bizim için çok önemlidir. Atalarımızın, dedelerimizin bizim için bırakmış olduğu topraklarda ecdadımızın bize yaşadığı kahramanlıkları bırakmasıdır. Güzel bir duygu. Eskisi gibi 12 Şubat ruhunu yaşayamıyorum. Eski bayram kutlamaları daha güzeldi. Ne yazık ki eskisi gibi o kadar coşkulu kutlanmıyor.

Yahya Nergiz
Daha önceki kutlamalar daha güzeldi. Herkeste farklı ve özel bir heyecan olurdu. Ama şimdilerde ben o eski heyecanı göremiyorum.

Mustafa Tıraş
12 Şubat günü halkın diriliş günüdür. Allak o günleri bir daha yaşatmasın bize. Mehmet Akif Ersoy’un söylediği gibi bize bir daha İstiklal Marşı yazdırma dediği gibi bize de 12 Şubatları buna benzer 15 Temmuzları göstermesin Rabbim. O dönemlere nazaran daha huzurlu bir şekilde yaşıyoruz. 12 Şubat ruhunu her şekilde her yerde yaşamak dileğiyle.

Mustafa Kurt

Kutlamalarımız eskiden daha farklıydı eski kutlamalar kalmadı. Geçen yıla göre bu sene daha kalabalıktı. Kalabalığımız 1'iken 5'e katlandı. Atalarımızın, dedelerimizin bıraktığı bu şehire sahip çıkıyoruz. Sağ olsun gençlerimiz bu konuda duyarlı. Şehrimize kol kanat geriyorlar. Eskiden kurtuluş bayramlarında Maraş'ı nasıl kurtarılmışsa aynısı sergileniyordu. Bu yıl ise öyle olmadı. 12 Şubat kutlamaları kemiklerimize kadar işliyor. Atalarımızla gurur duyuyoruz. Gençlerimiz Maraş'ımızı kimseye yedirmezler, kimseye de ezdirmezler. Her yerde yakıp, vurup kırarken Maraş yaklaştırmıyor. Peki neden? Maraş'ın kahramanlığından. Atalarımızın bize bıraktığı mirası ölene kadar gençlerimiz devam ettirir. Çok memnunum Kahramanmaraşlı olmaktan.

Haber: Meliha Şeyda Akçakale / Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz