Anadolu’nun en büyük kitap fuarı olan ve bu yıl 15 Temmuz Şehitleri ve Ömer Halisdemir anısına düzenlenen 3’üncü Kitap ve Kültür Fuarı Kahramanmaraş’ta, düzenlenen programla açıldı.

 

Şiirin başkenti, şairler ve yazarlar kenti olan ve ulusal düzeyde Türkiye için çok çok önemli şair ve yazarların memleketi olan Kahramanmaraş’ta bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Kitap ve Kültür Fuarı, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Fuar Merkezi’nde (KAFUM) kapılarını ziyaretçilerine açtı. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman,  TBMM İçişleri Komisyon Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ve çok sayıda vatandaşın katıldığı açılışta konuşma yapan Bakan Yardımcısı Yayman, Kahramanmaraş’ın sanatın, kültürün ve edebiyatın başkenti olduğuna dikkat çekerek, kitap fuarının Kahramanmaraş’a çok yakıştığını vurguladı.  260 yayınevi ve 200 civarında şair, yazarın katıldığı dev kültür hizmeti olan Kitap ve Kültür Fuarı’nın en büyük hedefi ise gençlerin ağırlıklı olduğu yeni nesile kitap sevgisini aşılamak. 3’üncü Kitap ve Kültür Fuarında yüzlerce yayınevi ve onlarca şair-yazar kitapları ile birlikte katılarak, imza günleri tertip edilecek. 10 gün boyunca sabah saat 09.00 ila akşam 21.00 arası hizmet verecek olan Kitap ve Kültür Fuarı ziyaretçilerini bekliyor.

 

“KAHRAMANMARAŞ’A HERŞEY YAKIŞIR”

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman ise Kahramanmaraş’ta olmaktan gurur duyduğunu söyledi. Yayman, “Kahramanmaraş’ta olmaktan ve sizlerin arasında olmaktan bir kez daha gurur duyduğumu iftihar etmek isterim. Kahramanmaraş milli mücadele meşalesinin yakıldığı yerdir. Kahramanmaraş sanatımızın, kültürümüzün, edebiyatımızın başkentidir. Kahramanmaraş’a her şey çok yakışırdı ama kitap daha çok yakıştı. Kurulan fuarımız TÜAP Kitap Fuarı’ndan sonra Anadolu’da ki kurulan en büyük kitap Fuarı Kahramanmaraş’ta açılıyor. Emeği geçenlere takdir ve tebriklerimizi sunuyoruz. Bu yıl bu kitap fuarının 15 Temmuz Şehitleri hatırasına ve 15 Temmuz hain FETÖ’cü darbe girişiminin engellenmesinde ki en önemli isimlerden biri olan Şehit Ömer Halisdemir adına olması da ayrıca mutluluk vericidir. Kahramanmaraş şairler yetiştiren bir şehirdir. Maraş edebiyatçılar, romancılar yetiştiren bir şehir, Maraş kültür insanı yetiştiren bir şehirdir. Kahramanmaraş’a dair ne kadar bir övgüden bahsetsek azdır” şeklinde konuştu.

“AYAĞA KALKIŞ HAREKETİNİN MÜJDESİ”

TBMM İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç’de, Kitap ve Kültür fuarının kitap okuyan gençlerin ayağa kalkış hareketinin müjdesini verdiğini söyledi. Güvenç, “Günümüz fuarımız mübarek olsun. Cumhurbaşkanı’nın dediği gibi;  “Ne kadar terör örgütü varsa topunuz gelin. Bu ülkeyi yıkamayacaksınız, bölemeyeceksiniz, parçalayamayacaksınız, bu dünyayı bu hayali bu medeniyeti yeniden ayağa kaldırma mücadelemizi sekteye uğratamayacaksınız” dedi. 15 Temmuz kahramanları onun neye dayanarak bunu söylediğini bütün dünyaya gösterdi. Can Azerbaycan’ın genç vekilinin sözlerinde bu sözlerin Reisi Cumhurun sözlerinin arkasında sadece 79 milyon            insanımızın değil yeryüzünde ki bütün mazlumların duasının, dirayetinin, inancının olduğunu gördüm. Oturduğum yerde gözlerim yaşardı. Bu yeryüzünde ey Maraşlı ey 79 milyon insanımız bu kutlu yürüyüşte asla yalnız değiliz. Azerbaycan’ımız, Kırgızistan’ımız, Kazakistan’ımız, Afganistan’ımız, Filistin’imiz var. Yeryüzünde ezilen bütün mazlumlarımız var. Korkmayın ve dik durun diyorum. Allah’ın izni ile ayağa kalkacağız. İşte bu fuarlar ve çalışmalar ve sabahlara kadar bu kitapları okuyan gençlerimiz insanlarımız bu yeni ayağa kalkış hareketimizin müjdesini veriyor. Adım adım biz geliyoruz. Bu millet, ümmet geliyor. Yeniden bu dünyaya medeniyetimizin adaletini şefkatini merhametini göstereceğiz. Bizim gelişmemizi büyümemizi önleyemeyecekler çünkü göklerden gelen bir karar var yeter ki biz bu inancımızı ve beraberliğimizi koruyalım. Gayretimizi asla eksiltmeyelim. Bugün çok güzel ve kutlu bir gündür. Burada olanları okuyanları, düşünenleri, addedenleri kutluyorum. Sevgiyle merhametle şefkatle olan tüm insanları kutluyorum” şeklinde konuştu.

 

“KAHRAMANMARAŞ KÜLTÜRÜN VE EDEBİYATIN MERKEZİ”

Başkan Erkoç’un konuşmasının ardından kürsüye gelen Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, “Böyle bir etkinliğin Kahramanmaraş ilimizde icra edilmesinden büyük bir mutluluk duyuyoruz. Kahramanmaraş edebiyatın, sanatın, kültürün en iyi merkezlerinden biridir. Kahramanmaraş aynı zamanda da devlet teşviklerini en iyi kullanabilen illerden bir tanesidir.  Hem manevi kalkınma hem de maddi kalkınmayı iki kanatlı olarak uçuşa geçen bir şehrimizdir. Böyle bir şehirde böyle bir beldede misafir olmak burada hizmet etmek önemli bir kazanımdır. Edebiyata gönül vermiş tüm insanları tebrik ediyorum. Fuarımızın maddi ve manevi kalkınmamıza vesile olmasını temenni ediyoruz” dedi.

 

“BURASI GERÇEKTEN DİNİN EDEBİYATIN BAŞKENTİDİR”

Başkan Erkoç, “Bu kahraman şehir tarihten bu yana hep bir duruş göstermiştir. Bu kahraman şehrin insanlarının üzerinde hep bir kaygı vardır. Bu aziz milletin, vatanın hatta tüm insanlığın kaygısının üzerinde hissetti bu şehrin güzel insanları. Ülke işgal olduğunda da bu kaygıyla 100 yıl önce ayağa kalkarak ömür boyu istiklal mücadelesinde istiklal meşalesini ateşleyen bir şehir olmuştur. Türkiye Büyük millet Meclisi (TBMM) toplanıp istiklal mücadelesi almadan 12 Şubat 1920'de işgalcilere çok ağır bir darbe yaparak ülkenin istiklal mücadelesine öncü olmuştur. Bu şehrin insanları bu memleketin istiklal mücadelesinde ve geleceğin inşasında her zaman öncü olmuştur. Hep bu memleketin bu milletin meselelerini kendi öz meseleleri olarak görmüş bunun üzerine büyük eserler yazmıştır. Başta üstat Necip Fazıl olmak üzere Nuri Pakdil’ler, Erdem Beyazıtlar hep memleket kaygısıyla bu aziz millete olan sevdalarıyla medeniyetimize olan mesuliyet duygularıyla büyü eserlere imza atmıştır. Burası gerçekten dinin edebiyatın başkentidir. Tarihten bu yana Kahramanmaraş bu şekilde yolunda ilerlemiştir” şeklinde konuştu.

 

“GÜÇLÜ YÖNÜMÜZÜ TÜM DÜNYAYA GÖSTERECEĞİZ”

Kahramanmaraş'ın Kitap ve Kültür bakımından güçlü olan yönünü tüm dünyaya ve tüm Türkiye'ye göstermek üzere yola çıktıklarını ifade eden Erkoç, “Biz büyükşehir olarak Kahramanmaraş'ımızın güçlü yönünü tüm dünyaya tüm Türkiye'ye göstermek üzere yola çıktık. Hamdolsun ki bu konuda belli yerlere geldik. Bugün ki açılışını yaptığımız fuarda bunun bir parçasıdır. Burada sadece kitap ve kültür fuarı değil birçok çalışmalarımız var. Kahramanmaraş'ın bu güçlü yönünü resmileştirmek için UNESCO nezdinde girişimlerimiz var. Kahramanmaraş'ımız inşallah UNESCO'nun edebiyat şehirleri listesine eklemek için yoğun gayret gösteriyoruz. Kahramanmaraş'ımızın bu manevi ruhunu herkesin hissetmesi için fiziki ortamları da iyileştiriyoruz. Kent merkezine ve ilçelerine kütüphaneler yapıyoruz. Yedi Güzel Adam müzesi yapıyoruz ve tarihi binanın restorasyonları hızla devam etmektedir. Restorasyon tamamlandığı zaman hem edebiyat müzesi hem de büyük bir kütüphane oluşuyor. Tarihi mekanları insanlara ilham kaynağı olmuş sokaklarında yürürken nefes alırken ilham kaynağı olmuş tarihin bize emanet ettiği caddelerimizin sokaklarımızı gelecek nesillere aktarılması için restore ediyoruz. O havayı o nefesi gelecek nesillerimizin de tatmasını istiyoruz. Kahramanmaraş'ta büyükşehir olarak önümüzde ki günlerde kitap üzerine sempozyumda gerçekleştirecektir. Halk şairleri ile ilgili de bir sempozyum ve çalışma yapacağız gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda dünya çapında olacaktır” dedi.

 

“ULUSLARARASI BİR ÇALIŞMA OLACAK”

Kitap ve Kültür fuarının önümüzde ki dönemlerde Uluslararası bir çalışma haline döneceğini belirten Başkan Erkoç, “Biz büyükşehir olarak şehrimizi inşa ederken en çok önem verdiğimiz nokta şehrimizin manevi ruhunu yüzüne yansıtmaktır. Zaten Kahramanmaraş böyle bir şehir ama bizde yaptığımız çalışmalarla insanların daha çok ağırlama gayreti üzerindeyiz. Hamd olsun geçen yıl fuarımızı 150 bin kişi ziyaret etti. Bu yıl inşallah hedefimiz Kahramanmaraş'tan ve çevre illerden 200 bin civarında insanımızı davet edeceğiz. Çok sayıda ülkeden birçok insanı buraya davet edeceğiz.  Önümüzde ki dönemlerde de bu kitap ve kültür fuarı Uluslar arası bir çalışma haline dönecektir” ifadelerini kullandı.

  

“BİZ BİR MİLLETİN İKİ DEVLETİYİZ”

Azerbaycan Milletvekili ve Yazar Ganire Paşayeva ise böylesine anlamlı bir organizasyona davet edilmekten ve konuşma fırsatı verilmesinden çok mutluluk duyduğunu ifade ederek şöyle konuştu, “Kardeş Azerbaycan ile kahramanlar yurdu Kahramanmaraş’ımıza güzel yurt yerlerimizden biri bugün Ermenistan’ın işgali altında olsa da sanatımızın ve kültürümüzün beşiklerinde biri Karabağlı kardeşlerimizden Kahramanmaraş’ta bol bol sevgi ve selam getirdik.  Biz bir milletin iki devletiyiz. Azerbaycan’ın milli lideri Haydar Aliyev genç nesillere Türkiye’nin bizim için gönlümüzde de işimizde de hayatımızın her alanında nasıl bir bakış açımızın olması gerektiğini söyledi ve gençlerimiz de bu düşünce ile yetişti. Türkiye’nin gücü bizim gücümüzdür. Bizim gücümüz ise Türkiye’nin gücüdür. Türkiye’miz daha da güçlensin çünkü Türkiye’nin gücü tüm Türk Müslüman dünyasının gücüdür. Bugün aslında bu bölgede ki Türkiye üzerinde ki oyunlarda bu nedenle oynanıyor v çünkü Müslüman dünyasının üzerinde ki kalesi Türkiye’dir. Türkiye zayıflarsa çökerse bu bölgede orta doğuda da ne istiyorsanız çizebilirler ve ne oyunlarda isterlerse yapabilirler o yüzdendir ki Türkiye aleyhine dış güçler büyük oyunlar oynuyor. İnşallah bizim milletimiz hem Türkiye içinde hem de Türkiye dışında Azerbaycan’dan başlayarak tüm kardeşlerinizde sizinle birlikte bu oyunları bozacaktır. Bu bölgede milletimizin hakkı olan hakkını alacağız.  İnsanlarımız çok üzüldü bu bölgelerde çok gözyaşı var. Her yerde insanlarımızın acısı var bakın Karabağ’da bir milyon vatandaşımız evine dönemiyor. Ama o batının sesi çıkmıyor. Suriye, Irak, Ahuska, Kırım, Balkanlardan Kuzey Kıbrıs’a kadar birlik ve beraberliğimizi gücümüzü arttıralım. Ben inanıyorum ki bugün devlet başkanlarımızın arasında ki ilişkiler daha da güçlenecek. Gençlerimizi de bu ruhta daha farklı yetiştirmeliyiz. Tüm şehitlerimiz karşısında baş eğerek hem Türkiye hem Azerbaycan ve bugün anısına yapılan Ömer Halisdemir kardeşimizde dahil 15 Temmuz Demokrasi Şehitlerimizi sevgi ve saygıyla anıyorum. Onlar bize büyük üstadın da dediği gibi bayrakları bayrak eden üstündeki kandır. Toprak uğrunda ölen varsa vatandır diyerek bu vatan topraklarının değerini bizim için bir kez daha söylemiştir. Ben inanıyorum ki güzel günler uzakta değildir. Bu etkinlikleri topraklarımızda yapacağız.”                       

 

HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz