Bu hafta röportaj gerçekleştirdiğim Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selma Ateş, koronavirüsün yayılımının önüne geçilmesi için son 2 yıldır uygulanan maske, mesafeye ve hijyen kurallarıyla birlikte mevsimsel grip vakalarında oldukça azalttığını belirtti. İçinde bulunduğumuz normalleşme dönemiyle beraber grip vakalarında bir artış gördüklerini söyleyen Ateş, koronavirüs ile gribal enfeksiyon belirtilerinin birbirlerine çok benzediğine dikkat çekti. Prof. Dr. Selma Ateş; baş ağrısı, kas ağrısı, ateş, eklem ağrısı ve öksürük her iki hastalıkta ortak ana şikâyeti olduğunu anlatarak, “Tat ve koku kaybı ise genellikle korona virüs hastalarında gördüklerini ifade etti. Bu iki hastalığın PCR testi ile ayırabileceğini vurgulayan Ateş, “Tüm viral enfeksiyonlara karşı korunmak için ya da vücut bağışıklığımızı artırmak için en önemli şey beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor. Beslenme dışında düzenli bir spor yapmak immun sistemimizi artırır.” dedi.
 

“Koronavirüs aşısı gribe karşı korumuyor”

‘Koronavirüs aşısını oldum, artık gribe yakalanmam.’ demenin yanlış olduğunu da söyleyen Ateş, “Koronavirüs aşısı koronavirüs enfeksiyonlarına karşı koruyor. Onun için mutlaka bizim grip aşımızı bu sezon başı itibariyle yaptırmamız gerekiyor. Mevsimsel grip etkenlerinden korumak için özellikle 65 yaş üzerinde, hastalığı olanlar, immun yetmezliği olanların, kronik hastalığı olanlar grip aşılarını yaptırmalarını öneriyoruz. Çünkü ikisi birbirinden farklı etkenlerin oluşturduğu enfeksiyonlar” şeklinde konuştu.
 

Kilosu 400 lira olmuş!

Sonbaharın gelmesiyle birlikte havalar soğumaya başlarken, insanlar da mevsim değişikliğinde soğuk algınlığına yakalanmamak için ıhlamur ve zencefil gibi bağışıklık güçlendirici bitkisel ürünlere yöneldi. Geçtiğimiz günlerde çarşıda bulunan bir aktarcıya uğradım. Ihlamurun kilosunu 400 liradan satıyorlar. El insaf. Yazıktır, günahtır sağlığın öneminin daha da arttığı şu dönemde en azından insanları hastalığa karşı koruyan ürünleri bu fiyattan satmayın. Devletimizin bu gibi durumlara el atması lazım.

Sağlıcakla kalın...