Altınşehir Teknik ve Mesleki Anadolu Lisesi’nde toplam 15 projeyle 4006 TUBİTAK Bilim Fuarı gerçekleştirildi. İçerisinde birbirinden güzel tasarımlar ve projelerin bulunduğu fuarda öğrenciler, kurdukları sanal şirketlerin yaptıkları projeleri gelen ziyaretçilere anlattı. Başarılı bulunan projeler, bölge finallerinde Kahramanmaraş’ı temsil edecek. Yapılan fuarda Slovenya’nın Solski Center Srecka okulundan gelen öğrenciler ve Slovakya’nın Obcodna Akademia Okulu’ndan gelen öğrenciler de kendi kurdukları sanal şirketleri ziyaretçilere tanıttı. Fuar halk oyunları ekibinin gösterisi ile başlarken, yabancı öğrencilerin de halk oyunu ekibine eşlik ettiği gözlendi. Proje Koordinatör Öğretmeni Harun Yıldız, bu proje sayesinde öğrencilerin mesleki yabancı dillerini geliştirdiğini belirtirken, pazarlama ve girişimcilik konusunda da kendilerini geliştirdiklerini ifade etti. Slovenya ve Slovakya’dan gelen öğrencilerin ve öğretmenlerin Kahramanmaraş’ı çok beğendiğini dile getiren Yıldız, kendi öğrencilerinin Kasım ayında Slovakya’daki fuara katılacaklarını söyledi.

5 ÖĞRENCİMİZLE BİRLİKTE SLOVAKYA’DAKİ FUARA KATILACAĞIZ

Yıldız, şunları kaydetti: “4-5 aydır okulumuzdan ve başka okullardan 7 – 8 ayrı öğrenci grubuyla ve onların kurduğu sanal şirketlerle çalışıyoruz. 44 tane öğrenci ile çalışıyoruz. Öğrenciler farklı fikirlerle şirketler kurdular. Bu fikirlerini nasıl pazarlayabilirler bu alanda çalıştılar. Girişimcilik yeteneklerini, dijital yeteneklerini, pazarlama yeteneklerini finansal okur – yazarlıklarını tamamlamaya çalıştılar. Projemizin devamında Slovenya ve Slovakya’dan gelen öğrencilerle tüm şirketler kendi çalışmalarını sergilerdiler. Nasip olursa bizde Kasım ayında bu fuarın daha geniş çaplı olanına 5 öğrencimizle birlikte Slovakya’da katılacağız.

MİSAFİRLERİMİZ KAHRAMANMARAŞ’I ÇOK BEĞENDİ

Misafirlerimiz Kahramanmaraş’ı çok beğendiler. Kahramanmaraş bir turizm şehri değil ama ilerleyen dönemlerde bir turizm şehri olabileceğini de gördük. Yemek kültürümüzün yanı sıra çok fazla gezilecek yerlerimiz var. Bu arada şirketlerimizden bir tanesi de tur şirketi. Öğrencilerimiz tur şirketi kurdular. Kahramanmaraş’ta neler yapabiliriz. Gelen misafirleri nerelere götürebiliriz diye çalıştılar. Şehrimize gelen insanlar çok beğeniyor. İnsanlarımız da çok misafirperver. Gelen insanlar gayet güzel zamanlar geçiriyorlar.”

BU PROJEYİ 15 YILDIR YAPIYORUZ

Fuara Slovakya’dan katılan Obcodna Akademia Okulu’nun Proje Koordinatör Öğretmeni Renata Kosovicova ise, bu uygulamayı kendi okullarında 15 yıldır yaptıklarını söyledi. Bu projeyi Türkiye’de daha yaygın bir şekilde görmek istediklerini belirten Kosovicova, “Sanal şirket uygulamaları, bizim ülkemizde bir gelenek. Öğrencileri staja götürmeden kendi aralarında patron, işçi, CEO gibi kavramlarla iletişimde oluyorlar. Bu uygulama bizde 15 yıldır sürüyor. Bu uygulamaların geçmişi var. Biz Türkiye’yle 5 yıldır iletişim halindeyiz. Altınşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne de 2 yıldır sanal şirket uygulamalarımızı anlatıyoruz. Onlarda bu projeyi mantıklı buldukları için uygulamaya soktular. Bizde onların davetine uyarak buraya geldik. Umarım, bu projeyi daha yaygın bir şekilde Türkiye’de görürüz” şeklinde konuştu.

TÜRK ÖĞRENCİLER PROJEYE GAYET GÜZEL KATILIM SAĞLADILAR

Projeye katılan Türk öğrencilere övgüler yağdıran Kosovicova, Türk öğrencilerde ciddi bir potansiyelin olduğunu söyledi. Kosovicova, “Bence, Türk öğrenciler bu projeye gayet güzel bir şekilde katılım sağladılar. Onların projeden eğlendiklerini düşünüyorum. Öğretmenler gayet güzel bir şekilde motive etmiş. Öğrencilerde gayet güzel bir potansiyel olduğunu düşünüyorum. Normalde yabancı dillerdeki projeye karşı öğrenciler çok motive olmuyorlar. Çok hazırlıklı olmuyorlar. Öğretmenleri böyle demişti. Öğrencilerin yabancı dile olan merakını son derece artırıyor. Bizde buna tanık oluyoruz. Erasmus ve Avrupa Birliği projeleri sadece farklı kültürlerin birbiriyle etkileşim içerisinde olmasına olanak sağlamıyor. Öğrencilerin yabancı dillerde, farklı dillerde ürünlerini nasıl pazarlayacaklarını, farklı dillerde başkalarıyla nasıl iletişime geçecekleri konusunda da büyük olanaklar sağlıyor. Özel hedeflere ulaşma konusunda bu projeler eşsizdir. Öğretmenlerde bu süreçten birçok şey öğrenebilir. Kahramanmaraş’a 4. defa geliyorum. Kültürünü ve insanlarını çok sevdim. Türk yemeklerini çok sevdim. Burada eğleniyoruz. Herhangi bir sorunumuz yok. İnsanlar güler yüzlü. Kahramanmaraş’ta en çok dondurmayı beğendim” ifadelerini kullandı.

ÖĞRENCİLERİN GELİŞİMİ İÇİN GÜZEL BİR PROJE

Solski Center Srecka Okul Müdürü Dusan Stolfa ise, projenin öğrencilerin gelişimi için güzel bir aktivite olduğunu dile getirdi. Stolfa, “Proje, çok güzel organize edilmiş. Öğrencilerden çok güzel fikirler ortaya çıkmış. Burası bir meslek lisesi olduğu için ileride bu direk mesleğe atılacak öğrenciler var. Bu projede onların gelişimi için güzel bir aktivite olmuş. Organizasyonu yapan herkese teşekkür ediyorum. Türkiye’de 2. defa bulunuyorum. 2’sinde de Kahramanmaraş’a geldim. Kahramanmaraş’ın yemeklerini, Tarihi Kapalıçarşı’sını, şehir yapısını ve şehrin insanlarını çok sevdim. Çok kibar ve çok misafirperver insanlar burada yaşıyor. Organizasyonu yapan Altınşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin bize yaptığı misafirperverlikten ötürü çok memnun kaldım. Özellikle şiş kebap türlerini çok beğendim. İçli köfteyi çok beğendim. Ceyhan Nehri üzeri bir mekanda balık yemiştik. Oradaki ızgara balığı da çok beğendim. Pilavın her türüne bayıldım. Tabi ki dondurmanın da çok güzel olduğunu söyleyebilirim” diye konuştu.

KAHRAMANMARAŞ’IN ÇOK FAZLA GEZİLECEK YERLERİ VAR

Proje Slovakya’nın Obcodna Akademia Okulu’ndan katılan öğrenci Livia Vivodikova ise Kahramanmaraş’ı çok beğendiğini ve birçok gezilecek yerleri olduğunu söyledi. Vivodikova, “Standı açıp sanal şirketimizi tanıttığımız okul çok güzel. Buradaki her insan çok kibar ve iyiler. Burada çok iyi karşılandık. Kahramanmaraş’ın havası, bizim ülkemizin havası ile benzerlik gösteriyor. Şehrin içerisinde gezilecek, görülecek yerlerin fazla olduğunu azıcık gezerek anladım. Şehrinizi de okul kadar beğendim. Kahramanmaraş’ın yemekleri biraz baharatlı geldi. Damak tadıma tam hitap ettiğini söyleyemem. Dondurma çok güzel ama üstüne konulan fıstık ezmesini çok sevemedim. Onu ayırarak yiyorum. Kahramanmaraş’ın müzelerini gezmek istiyorum, tarihi yerlerini merak ediyorum. Umarım bundan sonraki yerlerde daha fazla yeri gezip görürüz” şeklinde konuştu.

KAHRAMANMARAŞ’IN EL SANATLARI İLGİMİ ÇEKTİ

Proje Slovakya’nın Obcodna Akademia Okulu’ndan katılan öğrenci Kristina Zvalova ise Kahramanmaraş’ın el sanatlarının ilgisini çektiğini söyledi. Zvalova, “Bu proje sayeside sanal şirketler kurarak, mesleki edinimler elde ediyoruz. Kahramanmaraş’a bu okula gelerek de projelerimizi tanıtıyoruz. Aynı zamanda şehri tanıyoruz. Buradaki ilgi alakadan ötürü çok memnun kaldım. Kahramanmaraş’ı çok beğendim. Özellikle geleneksel el sanatları ilgimi çekti. Yemekler, bizim yemeklere göre biraz ağır ama yine de güzel buldum. Tatlılara ve dondurmaya bayıldım” ifadelerini kullandı. 

FUARDA POZİTİF HAVA VAR

Projeye Solski Center Srecka Okulu’ndan katılan öğrenci Eva Miklavec ise kendi kurdukları sanal şirketleri tanıttı ve fuardan pozitif hava aldıklarını söyledi. Miklavec, “Bizim sanal şirketimiz Slovenya’da iş yapıyor. Paladium Welness adını verdik. Şirketimizin birçok ürünü var. Bunun dışında terapi merkezi, fitness salonları gibi hizmetleri var ve tabi ki kozmetik ürünlerimiz var. Buradaki ortamı çok sevdik. Herkes çok kibar ve cana yakın. Pozitif bir hava aldım. Herkes çok yardımsever. Kahramanmaraş’ın yemeklerini çok baharatlı buldum ama kendi ülkemizden farklı olduğu için çok normal karşıladım ve çok beğendim. Bazılarını yemekte zorlandım ama çok lezzetli olduklarını söyleyebilirim. Eleştiri yapacak olursam, trafik çok karmaşık. Kurallara uyma konusunda insanlar özensiz davranıyorlar. Dondurma, kendi ülkemizdeki dondurmadan çok farklı. Farklı bir kıvamı var. Farklı bir sütten yapılıyor. Bunu fark ettim. Lezzet olarak çok beğendim. Türkiye çok büyük ve güzel bir ülke. Farklı ülkelere de gittik ama buradaki kadar samimiyet görmedik. İlerleyen zamanlarda tekrar tekrar gelmek isterim” diye konuştu.

KAHRAMANMARAŞ ÇOK SAMİMİ BİR ŞEHİR

Projeye Solski Center Srecka Okulu’ndan katılan öğrenci Alja Kunovac ise Kahramanmaraş’ı çok samimi bir şehir olarak bulduğunu söyledi. Kunovac, şunları kaydetti: “Bu okuldaki öğrencilerin projelerini yakından görmek için bu okula geldik. Güzel projeler var. onlar bize projelerini anlatıyor, biz onlara projelerimizi anlatıyoruz. Buradaki samimiyeti çok beğendim. Umarım, Kahramanmaraş’a yeniden gelirim. Yemekleri fazla baharatlı buldum ama güzel olduğunu söyleyebilirim ve dondurmanın eşsiz olduğunu düşünüyorum.”

Haber: Burak Alkaya

Editör: Mahmut Beyaz