Dünya Terziler Günü kutlamaları, Akdo Sarayı’nda düzenlenen programla kutlandı. Programa, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Ahmet Kuybu, Kahramanmaraş Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Muhlis Akkurt, istihdam için Mesleki Eğitim Programı (İMEP) Kahramanmaraş İl Koordinatörü ve Esnaf Odaları Danışmanı Gül Ayşe Yetmez, yaklaşık 170 terzi ve ilgililer katıldı. Programda terzi mesleğinin geleceği konuşulurken İMEP kapsamındaki projeler, katılım sağlayan ustalara anlatıldı. İMEP Kahramanmaraş İl Koordinatörü ve Esnaf Odaları Danışmanı Gül Ayşe Yetmez, mesleğin ölmemesi için çırak yetişmesi gerektiğini, ustaların çırak bulma konusunda sıkıntı yaşadıklarını bildiklerini vurguladı ve çırak bulmak birçok kanal olduğunu ve bu kanallara başvurmalarını önerdi.

Yetmez, “Mesleğinizi devam ettirmek için yanınızda çırak çalıştırmanızı ve çırak yetiştirmenizi ve bu çırakları da eski adıyla çıraklık eğitim merkezlerine, yeni adıyla mesleki eğitim merkezlerine kaydettirmenize istiyoruz. Sizler nasıl ki ustalarınızın elinin altında yetiştiyseniz o çırakların da sizin yanlarınızda yetişmesini istiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığının son dönemlerde çıraklık eğitimine verdiği önemleri hepimiz biliyoruz. Elbette çırak bulmakta zorlanıyorsunuz çıraklarla iletişim kurmakta zorlanıyorsunuz bunların hepsini farkındayız ama bunları aşabileceğinize de inanıyoruz. Sizlerin çırak bulma kanallarını kontrol etmenizi öneriyoruz. Anneler babalar eskisi gibi çocuklarının kollarından tutup Mesleki Eğitim Merkezlerine getirip ‘Çocuğumun meslek sahibi olmasını istiyorum’ diyorlar. Yani bizim orada bir havuzumuz var, eğer yanınızda çırak çalıştırmak istiyor ve bulamıyor iseniz okullardan da temin edebilirsiniz ilköğretim okullarındaki rehberlik öğretmenlerine de söyleyebilirsiniz. Bizim amacımız bu mesleğin ölmemesi. Dünyada ihtiyacımız olan 3 temel şey var, yemek-içmek, uyumak ve giyinmek. İnsanoğlu var olduğu sürece bu meslekte var olacaktır. Bu yüzden de bu mesleği devam ettirebilmek için çırak yetiştirmenizi istiyoruz. Yanında bir tane koruma altındaki Suriyeli bir tane de Türk çalıştıran ve bunları çıraklık eğitim merkezine gönderen ustalarımız iş yerlerine Avrupa Birliği destekli istihdam için Mesleki Eğitim Programı kapsamından 20 bin lira ile 80 bin lira arasında hibe verebiliyoruz. Yakın zamanda ekiplerimizi oluşturacağız o ekipler tek tek dükkânlarınızı, iş yerlerinize ziyaret edecek eğer şartlarınız uygun ise tamamen karşılıksız bu fonlardan yararlanabilecekseniz’’ ifadelerini kullandı.

KAHRAMANMARAŞ 3 MİLYON EURO HİBE ALACAK

Programa katılan Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Ahmet Kuybu, Kahramanmaraş’ın İMEP ile 3 milyon Euro destek alacağını ifade etti. Kuybu, “İMEP Türkiye'de 12 ilde yapılıyor ve bu illerden bir tanesi de Kahramanmaraş. Bu projemiz kapsamında ilk ayağımız terzi esnaflarıdır. Terzi esnaflarımızla istişare ettik bir toplantı gerçekleştirdik bizleri memnun eden taraf şu bu projeye esnaflarımızın sahip çıkması gerek bu projeye gerekse odalarına sahip çıkmaları bizleri memnun etti. Doğru yolda olduğumuzu ve doğru işler yaptığınızı bir kez daha bizlere göstermiş oldu. Bu proje kapsamında Kahramanmaraş’ımız 3 milyon Euro hibe alacak. Terzilikten sanayiciliğe yükselen abilerimiz var bunun en iyi örneği Piserro ve Orkis Palace Otelinin Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Kısakürek ağabeyimizdir. Bunlar gençlerimize bir örnek oldu isterlerse herkesin bir Kısakürek olabileceğini bizlere gösterdi, ben de gençlerimizde bu ışığı gözlerinde gördüm’’ dedi.

ÖNCELİĞİMİZ EĞİTİM

Programı organize eden Kahramanmaraş Terziler Ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Muhlis Akkurt, İMEP’in önceliğin eğitim olduğunu söyledi ve Dünya Terziler Günü’nü kutladı. Akkurt, “İMEP'in önceliği eğitimdir. Eğitimin amacı ise Z kuşağı ve çıraklık eğitimle alakalı bir projeyi anlatmak oldu. Dünya Terziler Günü münasebetiyle, programımıza kahvaltı başladık ardından tüm terzilerimizin Dünya Terziler Günü’nü kutladık ve teşekkür plaketleri verdik. Programımıza katılan tüm terzilerimize teşekkür ediyoruz ve tüm terzilerimize bol bereketli bol kazançlı işler diliyoruz. Çalışmalarınız bundan sonra da devam edecek’’ şeklinde konuştu.

Haber: Ömer Harmankaya


 

Editör: Mahmut Beyaz