Pandemi dolayısıyla uygulanan umre yasağının kaldırılması kutsal topraklara gitmek isteyen vatandaşlara büyük bir mutluluk yaşattı. Hasreti sona erdirmek isteyen vatandaş seyahat acenteleriyle irtibata geçmeye başlarken, konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş’taki Hac ve Umre Organizatörlerinden Cahit Hayırsever, Kahramanmaraşlı vatandaşların umreye talepleri ne durumda, Umre işlemleri için nelere dikkat edilmeli, tur fiyatları ne kadar? Gibi birçok soruya cevap verdi. Konuşmasında özellikle resmi olmayan seyahat acenteleriyle ilgili uyarıda bulunan Hayırsever, “Vatandaşımız bilinmeyen bir şirkete kayıtlarını yaptırıyorlar, paralarını teslim ediyorlar ondan sonra sorun yaşıyorlar. Umreye gidecek olan kardeşlerimiz kesinlikle resmi olmayan bir seyahat acentesine gidip kayıt yaptırmasınlar” ifadelerini kullandı.

UMREYE GİDECEK OLAN KARDEŞLERİMİZ HAZIRLIKLARINI YAPIYORLAR

2 Mayıs Pazartesi itibariyle umre yasağının sona erdiğini ifade eden Cahit Hayırsever, “Öncelikle özlemini yaşadığımız mübarek kutsal toprakların açılışından duyduğumuz mutluluğu ifade etmek istiyorum. Kahramanmaraş ve Türkiye genelinde umre ziyaretini yapmak isteyenlere müjde gibi oldu bu. 2 Mayıs itibariyle umrelerimiz açıldı, peyderpey 10, 11 ve 15 günlük olmak şartıyla umre turlarımıza şu anda vizeler alınıyor. Umreye gidecek olan kardeşlerimiz hazırlıklarını yapıyorlar” diye konuştu.

FİYATTAN DOLAYI MAALESEF TALEP BEKLENİLDİĞİ GİBİ DEĞİL

Kur dolayısıyla fiyatların yüksek olduğunu ve bu yüzden Kahramanmaraş’tan umreye talebin fazla olmadığına değinen Hayırsever, “Kahramanmaraş’ta umreye olan talepler şu anda çok zayıf. Çünkü kur üzerinden olduğunda ister istemez yaklaşık 18-22 bin TL arası oynuyor. Daha önceki yıllarda kur bu kadar yüksek değildi. Dolayısıyla bu kutsal topraklara gitmek isteyen umrecilerimizi üzüyor. Umre hasreti dolayısıyla şu anda umreci kaynaması gerekiyordu. Fiyattan dolayı maalesef talep beklenildiği gibi değil. Eski fiyat olsaydı şu anda başımızı kaşıyacak zaman bulamazdık” açıklamasında bulundu.

RESMİ OLMAYAN BİR SEYAHAT ACENTESİNE GİDİP KAYIT YAPTIRMASINLAR

Vatandaşların resmi olmayan seyahat acentesine kesinlikle kayıt yaptırmaması uyarısında bulunan Hayırsever, “Benim tek temennim umreye gidecek olan kardeşlerimize altını çize çize söylüyorum: Herhangi bir A grubu seyahat acentesine bağlı olmayan, denetimi ve gözetimi Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılmayan şirketlere gidip kayıtlarını yaptırmasınlar. Diyanet’in belgesi verilmiş TÜRSAB’dan yetkili olan şirketlere gidip kayıtlarını yaptırmalarını istiyorum. Mutlaka ki resmi olması lazım. Vatandaşımız araştırmadan gidiyor ve bilinmeyen bir şirkete kayıtlarını yaptırıyorlar, paralarını teslim ediyorlar ondan sonra çıkan sorunların sıkıntılarını Diyanet ve biz çekiyoruz. Çünkü onun gidememe işi bizi üzüyor. Dolayısıyla umreye gidecek olan kardeşlerimiz kesinlikle resmi olmayan bir seyahat acentesine gidip kayıt yaptırmasınlar. Çünkü yer yer bunlarla karşılaştık. Birçok cevizin içerisinden bir cevizin çürük çıkması diğer cevizler ne kadar iyi olsa da bütün cevizi lekeliyor. Bu yolculuk leke istemez. Onun için temennimiz, resmi olmayan bir kuruluşa, bir kuruma, bir şahsa vatandaşlarımız kendisini teslim etmemesi” şeklinde konuştu.

FİYATI HERKESİN KENDİ KAFASINA GÖRE DEĞİŞTİRME HAKKI YOK

Fiyatlardan da bahseden Hayırsever, “Fiyatlar bin 340 dolardan başlıyor, gününe göre bin 550 dolara kadar turlar oluyor. Bu ücret Diyanet işleri Başkanlığı ile TÜRSAB’ın çalışmasından sonra alınan karar neticesinde uygulanan ücrettir. Bu fiyatı herkesin kendi kafasına göre değiştirme hakkı yok” dedi.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz