6 yıldır KSÜ Tıp Fakültesi’nde görev yapan Doç. Dr. Mehmet Kirişçi, önemli bir ameliyata daha imza attı. Ameliyatı ve KSÜ Tıp Fakültesi Kalp Cerrahisi Kliniği’nin yaptığı hizmetleri gazetemize değerlendiren Kirişçi, bu hizmetin özellikle şeker hastalığı gibi yara iyileşme süresi problemi olan hastalar için çok cazip olduğunu söyledi. Kalp rahatsızlığı olan Asiye Hanım’ı ameliyat ederken göğüs kafesini ortadan açmayarak damarları 2 santimetrelik kesi ile yandan çıkartarak bu ameliyatı gerçekleştirdiklerini ifade eden Kirişçi, KSÜ Tıp Fakültesi’nde ücretsiz olarak yapılan bu hizmetin özel hastanelerde minimum 50 bin TL’den yapılabileceğini belirtti.

ŞEKER HASTALARI İÇİN ÇOK CAZİP BİR YÖNTEM

Kirişçi, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Asiye Hanım göğüs ağrısı nedeniyle anjiyo olmuştu. Anjiyo sonrası 3 damarında problem vardı. 3 problemi de kapalı yöntemle ameliyat yaptık. Göğüs kafesini ortadan açmadan yandan açaraktan yaptık. Aynı zamanda bacakta da damarı çıkarırken komple bacağı açmadan orada küçük 2 santimlik bir kesi ile damarları da çıkardık. Hem göğüs kafesi açılmadı hem de bacak komple açılmamış oldu. Bu sayede şeker hastalığı gibi yara iyileşmesi problem olan hastalarımız için çok cazip bir ameliyat tekniğiyle hizmet vermekteyiz. Çünkü bu tür hasta grupları sonrasında enfeksiyon gibi problemlerle karşımıza çıkabiliyorlar. Kapalı olduğu için hem yara iyileşmesi daha hızlı oluyor hem de sonrasında oluşabilecek komplikasyonların da önüne geçmiş oluyoruz.

UYGUN OLAN HASTALARIMIZA KAPALI BAYPAS YAPABİLİRİZ

Asiye hanım, kriz geçirmişti ve damarları ile ilgili problemi vardı. Göğüs kafesini ortadan açmadan yandan açaraktan ameliyatını yapmış olduk. Oradaki kriz geçirecek darlık olan bütün damarlar da ortadan kaldırılmış oldu. Ameliyattan sonra yara iyileşmesi daha hızlı olacağı için daha hızlı sosyal hayata katılabileceği için, günlük aktivasyonlarını daha hızlı bir şekilde yapabileceği için kapalı yöntemle yaptık. Uygun olan hastalarımıza kapalı yöntemle baypas ameliyatı yapabiliyoruz. Başka hastalarımız için de uygun oldukça bundan sonraki dönemde de kapalı baypas ameliyatını yapacağız.

ÜNİVERSİTEMİZDE YAPILMAYAN KALP DAMAR AMELİYATI YOK

Bu kapalı baypas son dönemlerde yapılan ameliyat tekniklerden birisi. Her hastane tabii uygulayamıyor. Belli bir deneyim, beceri gerektiren yöntem. Dolayısıyla biz de kliniğimizce bu tecrübeye sahip olduğumuz için kapalı yöntemle ameliyatları yapabiliyoruz. Bu da memleketimiz için de iyi bir hizmet; vatandaşlarımıza da bu hizmeti sunuyoruz. Şu an için üniversitemizde kalp cerrahisiyle ilgili erişkin yapılmayan bir ameliyatımız yok. Hem kapalı yöntemlerle hem Anjiyo yöntemiyle hem de açık kalp ameliyatlarıyla bütün ameliyatları yapabiliyoruz.

ÇEVRE ŞEHİRLERDEN ÇOK BAŞVURU VAR

Aynı zamanda çok hastanede olmayan kapalı yöntemle kasıktan girerek Anjiyo yöntemiyle damar değişimi, damar açılması gibi bir takım tedavi yöntemleri de uyguluyoruz. Dolayısıyla kliniğimiz, hastanemiz ve üniversitemiz sadece Kahramanmaraş’a değil bölgeye de hizmet vermektedir. Çevre illerden ciddi bir hasta şehrimize gelmektedir. Adana, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay’dan hastalar bu ameliyat için kliniğimize başvurmaktalar. Bu hastalara da aynı zamanda hizmet vermekteyiz. Ameliyatta kullanılan malzemelerle alakalı olarak bazen ücret çıkabiliyor ama işlemlerin büyük çoğunluğunu ücretsiz olarak yapabiliyoruz. Başka bir hastanede bu tedavi yapılmış olsaydı, en az 50 bin TL ücret ödenirdi. Tıp Fakültemizde ücretsiz bir şekilde ameliyatı yapıldı.

KALP DAMAR CERRAHİSİNDE ÜNİVERSİTEMİZ ÜST DÜZEY

Kalp Cerrahi ile ilgili olarak üniversitemiz baya ileri düzeydedir. Bu hizmeti vermeye devam ediyoruz. Hastalarımız büyük şehirlere gitmek gibi kaygı içerisinde olmasınlar. Kalple ilgili bir hastalıkları olduğunda üniversitemizin kliniğine başvuru yapabilirler. Geniş yelpazede hizmet vermekteyiz. Mümkün olan bütün işlemleri de yapmak durumunda hissettiğimizden, bütün hastalarımıza hizmet veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz.”

AMELİYATTAN ÇOK MEMNUN KALDIM

Kapalı baypas ameliyatından sağlıklı bir şekilde çıkan Asiye Us ise Kirişçi’ye teşekkür etti.  Özel hastanelere gittiğinde kendisinden bu ameliyat için 100 bin TL istediklerini belirten Us, ameliyattan çok memnun kaldığını söyledi. Us, “Mehmet hocaya çok teşekkür ederim, cesaretinden dolayı da tebrik ederim. Ben 1-2 kere başvurup kapalı baypas istediğimi belirtmiştim, senin için kapalı baypas uygun değil dediler. Mehmet Hoca geldi ve bu operasyonu yapmayı kabul etti. Operasyonu başarılı bir şekilde gerçekleştirdi ve hiçbir sorun çıkmadı. Çok memnun kaldım herkese de tavsiye ederim. Özel hastanelere gittim ve bana büyük meblağlar söylediler, 45 bin TL ile 100 bin TL gibi bir rakamlardan bahsettiler. Kapalı baypas isterseniz 100 bin, açık baypas isterseniz 45 bin dediler. Bu meblağları karşılayacak gücümün olmadığını söyledim. Daha önce dayılarım da Mehmet Hocaya ameliyat olmuştu. Onlarda çok memnun kalmışlardı. Onlar bana tavsiye etmişlerdi. Mehmet Hoca’da sağ olsun ilk başvurumda beni kabul etti ve burada ücretsiz bir şekilde ameliyat oldum. Ben memnun kaldım, herkesin de memnun kalacağından eminim” şeklinde konuştu.

Editör: Mahmut Beyaz