Geçtiğimiz Ekim ayında hayatını kaybeden Kahramanmaraş futbolunun unutulmaz ismi Ömer Kahveci’nin ismini alan, Kahramanmaraş Ömer Kahveci TFF Grassroots C Lisans Antrenör Eğitim Programı’na 10 ilden 30 antrenör katıldı. Türkiye Futbol Federasyonu’ndan Aykut Cihan ve Ramazan Torunoğlu’nun eğitmen olarak katılacağı programda antrenör adayları hem teorik hem de pratik yönden eğitim alacak. Eğitimin sonunda ise düzenlenecek sınavı başarı ile tamamlayan antrenör adayları TFF Grassroots C Lisans sahibi olacak. Kültürpark’ta düzenlenen eğitimde konuşan Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) Kahramanmaraş Şube Başkanı Mesut Çanak, Kahramanmaraş’ta böyle bir kursu açtıkları için mutlu olduklarını ifade etti. Seminerin faydalı olmasını dileyen Çanak, eğitim gören antrenörlerin Türk futboluna katkı sağlamalarını diledi. Eğitim öncesinde TÜFAD Kahramanmaraş Şube Başkanı Mesut Çanak, merhum Ömer Kahveci’nin ailesine plaket takdim ederken, Ömer Kahveci’nin hayatının anlatıldığı slayt gösterisi katılımcılara izletildi.

İLİMİZDE BÖYLE BİR KURSU AÇTIĞIMIZDAN DOLAYI ÇOK MUTLUYUZ

Kahramanmaraş’ta böyle bir kursun açılmasında TÜFAD’ın büyük emekleri olduğunu ifade eden TÜFAD Kahramanmaraş Şube Başkanı Mesut Çanak; “İlimizde böyle bir kursu açtığımızdan dolayı çok mutluyuz. Daha önceki yıllarda bu kurs için antrenörlerimiz diğer şehirlere gidiyordu. TÜFAD sayesinde ilimizde açmış olduk. Toplamda 30 kursiyer katılacak. 30 kursiyerin 8 tanesi Kahramanmaraş’tan, 7’şer tanesi Şanlıurfa ve Adıyaman’dan katılıyor. İstanbul, Kocaeli, Eskişehir, Adana, Gaziantep, Malatya ve Bingöl’den de katılan kursiyerler var. 10 gün boyunca burada teorik ve pratik eğitimler olacak. Eğitimlerin sonunda tekrardan imtihana tutulacaklar. İmtihanları başarıyla bitirenler TFF C lisansını alacaklar. Eğitmen olarak futbol federasyonumuzdan Aykut Cihan ve Ramazan Torunoğlu aramızda bulunuyor. Bizde TÜFAD Kahramanmaraş yönetimi olarak kursun fiziki şartlarını sağlamaya çalışıyoruz. Malzeme temini, yeme ve içme gibi konuları halletmeye çalışıyoruz. Umarım çok faydalı ve yararlı bir seminer olur. Umarım, buradaki antrenörler gelecekte Türk futboluna katkılar sağlarlar” ifadelerini kullandı.

BU İŞİ BİİLYORUM DİYENLER YANILIR

Daha sonra antrenör adaylarına hitap eden Çanak, 40 yıldır bu mesleğin içerisinde olduğunu ve 40 yılda öğrendiği şeyin hiçbir şey öğrenmemek olduğunu belirtti. Futbolun sürekli değişimde olduğunu dile getiren Çanak, bu meslekte biliyorum diyenlerin yanılacağını söyledi. Çanak, “Bizler sizin ihtiyaçlarınızı karşılamak için büyük çaba göstereceğiz. Şu anda sporculuğun dışına çıkarak başka bir boyuta geldiniz. Bundan sonra yönetici pozisyonuna geçeceksiniz. Buradan ne gibi kazanım elde edersiniz, bunu düşünün. Donanımlı olmak her zaman iyidir. Konuya ne kadar hakimseniz o kadar itibar görürsünüz. 40 yıldır bu işin içerisindeyim. Kahramanmaraşspor’da futbolculuk yaptım, hocalık yaptım. 2 yıl Bingölspor’u çalıştırdım. Bingölspor’u ilk defa 2.lige ben çıkardım. Erzurumspor’da play-offlarda kaybettim. Bayburtspor’u çalıştırdım. 40 yılda ne öğrendin derseniz, hiçbir şey öğrenmediğimi öğrendim. Bu işi biliyorum diyenler genelde yanılır. Futbol her gün gelişmeye ve değişmeye müsait bir olgudur. Sizlerde öğrenme çabası içerisinde olun” şeklinde konuştu.

KAZANAN TAKIMLARIN HAKKINI VERİN

Çanak, antrenör adaylarına hitabını şu şekilde sürdürdü: “Bir de fair play konusu var. Ben bunu çok önemsiyorum. Buradaki bütün kulüpleri bu konu hakkında görüşmek için gezdim. Lütfen yenen takımın hakkını verin. Onlara saygı gösterin. Yeni nesilden bu konuda beklentimiz çok yüksek. Sizlerin Türk futboluna katkı sağlayacağınıza yürekten inanıyorum. Bunun içinde özveri ile çalışıp gayret göstermek zorundayız.

 FUTBOLCULARDAN SAYGI GÖREBİLMEK İÇİN DONANIMLI OLMAK ZORUNDAYIZ

Zeki insan çözüm üretir. Sefil insan mazeret üretir. Çözüm odaklı olmalısınız. Mazeret üretmeyin. Her antrenör, antrenman yaptırabilir. İnsanlara dokunmanız gerekir. Bilhassa futbolcular için söylüyorum. Çok zeki insanlardır. Sezonun açılış konuşmanızda futbolcular size not verecektir. Futbolculara dokunmanız gerekiyor. Futbolculardan saygı görebilmek için donanımlı ve bilgili olmak zorundayız. Futbolcuları hedefe odaklamanız gerekecek. Aksi takdirde 4-5 hafta sonra çalıştığınız yerden ayrılmak zorunda kalırsınız. Soyunma odasının psikolojisini bilmeyen adam bu işi yapamaz. Bu nedenle kendimizi yeterli görmeyelim. İnsanlar yaşıyla tecrübelenmez. İnsan yaşadıklarıyla tecrübelenir. 70 yaşındaki adam hayatta hiçbir olayla karşılaşmamıştır. Bu adama tecrübeli diyemeyiz. Futbolcularla iletişim çok önemlidir. Buradaki amatör maçları izliyorum. Hocalar; anlatmadıkları, öğretmedikleri şeyleri futbolcudan istiyor. Futbolcu bunu tecrübe etmemiş. Öğretmediğiniz şeyi futbolcudan istemeyin.

FUTBOLCU TESPİT ETMEDE SORUNLARIMIZ VAR

Tespit ve teşhiste sorunlarımız var. Futbolcuları tespit etmede sorunlarımız var. Doğru adamı seçip, doğru adama yatırım yapmamız gerekiyor. Birinci önceliğimiz bu olmalıdır. Antrenör olarak bu konuya dikkat etmemiz gerekiyor. Geçtiğimiz yıl BAL için play-off oynanıyor. Sahada bir tane Kahramanmaraşlı futbolcu yok. Oysaki bir dönem 2.ligdeyken Kahramanmaraşspor’un kadrosunda 8 tane Kahramanmaraşlı çocuk vardı. O dönem nüfusta azdı. Tespit ve teşhis dediğim konu tamamen bununla ilgilidir. Doğru planlamalar yapmamız gerekiyor.  Hiçbir çıkar gözetmeden Kahramanmaraş futboluna hizmet etmeye çalışıyoruz. Ancak verdiğimiz emeklerin karşılığını alamadığımızda üzülüyoruz.”

UMARIM BAŞARILI BİR EĞİTİM SÜRECİ OLUR

Eğitim programının açılışına katılan ve burada söz alan Kahramanmaraş Gençlik ve Spor İl Müdürü Cemil Boz ise, antrenör adaylarının başarılı bir eğitim süreci geçirmesini diledi. Konuşmasında  Merhum Ömer Kahveci’yi anan Boz, amatör spora ve futbola emek vermiş hayatını kaybeden herkese rahmet diledi. Boz,  “Umarım burada çok başarılı bir eğitim süreci geçirip, çalıştırdığınız takımlardaki futbolcularınıza koşarsınız ve büyük futbolcular yetiştirirsiniz diye ümit ediyorum.Ömer Kahveci’yi anarak sözlerime başlamak istiyorum. Ben 2 buçuk yıldır Kahramanmaraş’ta görev yapıyorum. Şehre geldiğimde, kendisiyle tanıştığımdaki o tebessümünü hatırlıyorum. Yıllarca o tebessümünü yitirmemiş, çok güler yüzlü bir insandı. Allah rahmet eylesin. Bu kursa da onun isminin verilmesi sebebiyle teşekkür ediyorum. Güzel bir uygulama yapmışlar. Amatöre, futbola çok emek vermiş geçmişlerimize de Cenab-ı Allah rahmet eylesin. Ben kursun hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Kursa katılan tüm arkadaşlara başarılar diliyorum. Umarım, kariyerlerinizi daha güzel noktalara getirirsiniz” ifadelerini kullandı.

Haber: Burak Alkaya

Editör: Mahmut Beyaz