Kahramanmaraş’ın ulusal ve uluslararası tanıtım etkinlikleri arasında bu zamana kadar en büyük organizasyon olarak kabul edilen ‘Kahramanmaraş Tanıtım Günleri’ etkinliği İstanbul Yenikapı’da misafirleriyle ve Kahramanmaraşlı hemşerileriyle buluşacak. Tanıtım etkinliğini organize eden MARAŞFED Başkanı Uğur Yinanç, ekibiyle birlikte gazetemizi ziyaret ederek yapılacak olan tanıtım günleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Gazetemize yaptığı ziyarette konuşan  Başkan Yinanç, “Şu an İstanbul’da yoğun faaliyet içerisindeyiz federasyon olarak. 23-26 Haziran tarihleri arasında ‘Kahramanmaraş Tanıtım günleri’ adı altında İstanbul Yenikapı’da olacağız. Bu organizasyon için şimdi Kahramanmaraş’tayız, bu vesileyle gerek Valiliğimiz, gerek Büyükşehir Belediyemiz, kültür dairelerimiz, ilçe belediyelerimiz tüm kurum ve gazetecilerimizi ziyaret ediyoruz. 23-26 Haziran’da Kahramanmaraş’ı İstanbul’a getiriyoruz” dedi.

MAHALLELİNİ DE AL GEL

Federasyon Başkanı Yinanç, Kahramanmaraş’ın tüm yönleriyle tanıtılacağını ve sadece İstanbul’daki Kahramanmaraşlıları değil Kahramanmaraşlıların mahallesindeki komşularının, mahallelilerinin, arkadaşlarının ve dostlarının da bu tanıtım günlerine gelmesi gerektiğini ve Kahramanmaraşlıların davet etmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Yinanç, “Kahramanmaraş lezzetiyle, tarihiyle, kültürüyle birçok zenginliğiyle Yenikapı’da olacak. Buradan İstanbul’daki tüm hemşerilerimize seslenmek istiyorum; “Kendilerinin gelmeleri yetmez, ‘mahallelini de al gel” diyoruz. Çünkü mini bir Kahramanmaraş Yenikapı’da olacak. Lezzetlerimizi, tarihimizi, kültürümüzü, coğrafyamızı İstanbul’da ulusalda ve uluslararası alanda tanıtmayı amaçlıyoruz. Çok güzel bir program olacak ve bunun içinde yoğun bir gayret gösteriyoruz. İstanbul’daki tüm Kahramanmaraşlı hemşerilerimizi tanıtım günlerine bekliyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Yenikapı’da bize tahsis ettiği bir alan var. Kültür çadırıyla, satış alanlarıyla, sıcak ve soğuk lezzetleriyle yaklaşık 11 bin metrekarelik bir alanda gelen tüm misafirlerimize ve oradaki hemşerilerimize tanıtım yapacağız. Ayrıca çok sayıda uluslararası üne sahip, ulusal ve yerel çapta sanatçılarımızın konserlerini dinleyebilecekler. Tüm kurumlarımızla tüm sivil Toplum kuruluşlarıyla bu güzel organizasyonu gerçekleştireceğiz. Bu tanıtım günlerinde birçok lezzette bu organizasyonda tanıtılacak. Mado, Kervan gibi büyük markalarda Yenikapı’da olacak’ ifadelerini kullandı.

Öte yandan bu organizasyona destek veren herkese teşekkürlerini ileten Yinanç, “Mahir Ünal Bey’e, Milletvekillerimize, Valimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza, diğer tüm Belediye Başkanlarımıza ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bize çok büyük desteklerde bulundular, bundan ötürü çok mutluyuz. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na, Yenikapı’da bizlere alan tahsis ettikleri için tüm Kahramanmaraş adına teşekkürlerimizi sunuyorum” diye konuştu.

KAHRAMANMARAŞ, İSTANBUL’DA PEK YER EDİNMİYOR

Afşinliler Derneği Başkanı ve Kahramanmaraş Tanıtım Günleri Komite Başkanı Ahmet Ardıç ise, Kahramanmaraş’ın İstanbul’da pek yer edinmediğini ve bu tanıtım günleriyle Kahramanmaraş’ın tüm güzelliklerinin İstanbul’a taşınacağını ifade etti. Ardıç, “Temel olarak bir etkinlik yapılırken ne amaçlanır buna bakıyoruz. Kahramanmaraşlılar olarak İstanbul’da 150 – 200 bin civarında bir nüfusa sahibiz. Kahramanmaraş’ın kendi içindeki yeterliliğinin dışında, İstanbul gibi 16 milyon nüfusu olan, 20 milyon gayriresmi nüfusu olan 81 vilayetimizden insanların yaşadığı, tabiri caizse 72 milletten insanın yaşadığı, gezdiği, sığınmacı olarak kaldığı bir ilde Kahramanmaraş’ın yeterince yer edinemediğini görüyoruz. Kahramanmaraş’ı tarihiyle, sanatıyla, edebiyatıyla, şiiriyle, mutfağıyla ve haritadaki 4 bölgenin ortak noktası olması ve 4 bölgenin coğrafi özelliklerini ve kültürünüde yaşatması sebebiyle orada tanıtmamız gerekiyor. İnsanlara ‘Kahramanmaraş’ dendiği zaman akıllarında bazı şeylerin canlanmasını istiyoruz. Bir tarafta Akdeniz iklimiyle alakalı ürünleri varken, diğer taraftan kayak merkezinin olduğu bir tarafta kış meyveleri yetişirken, diğer tarafta fındığın yetiştiği bir alan var. Kaleler Şehri olan bir mekanımız var. Milattan sonrası 2. 3. yüzyıllarda ortaya çıkan Eshab-ı Kehf gibi, Maraş Aslanı gibi tarihi eserleri var. Ceyhan Nehri’nin doğduğu bir mekan var. Bir çok şeyimiz var. Federasyon olarak bu güzellikleri minyatürleriyle birlikte İstanbul’a taşımak istedik” şeklinde konuştu.

İLK DEFA BU BÜYÜKLÜKTE ETKİNLİK DÜZENLENECEK

Kahramanmaraş adına ilk defa bu büyüklükte bir etkinliğin düzenleneceğinin altını çizen Ardıç, “Aşıklarımız, ozanlarımız orada olacak. Bir tarafta türkülerimiz okunurken, bir tarafta da rap söylenerek her kesime hitap eden, her kesimin kendinden bir şeyler bulduğu alan olacak. Tatlı severler tatlı yerken, acı sevenler acı yiyecek. Bütün kültürümüz orada olacak. 4 gün boyunca oraya 1 – 2 milyon insanı taşımak istiyoruz. İstanbul gibi alan için bu ciddi bir rakam. İnsanlar bizzat orada görerek, duyarak, koklayarak ve tadarak algılarındaki Kahramanmaraş’ı farklı bir noktaya getirecek. Şimdiye kadar Yenikapı Miting Alanı’nda böyle bir şey düzenlenmedi. İlk defa düzenlenecek. Bizde hem heyecan var, hem de bir mutluluk var. Yaklaşık bir haftadır alanda dolaşıyoruz. Kurumlarımızı ve STK’larımızı gezdik. Marka temsilcilerimizi davet ettik. Toplamda 20 bin küsür metrekarelik alanın; 2 bin küsür alanı kültür tanıtım alanı, geri kalan alanın tamamı yeme – içme, dinlenme ve konser alanı olarak kullanılacak. Burada bizde yer alalım. Burada Kahramanmaraş’ımızı ürünlerimizle birlikte tanıtalım istedik. Kahramanmaraşlı işletmelerin hepsine kapımız açık. Gelin burada markalarınızı, ürünlerinizi tanıtın. Bu sayede ulusalda bir yer edinmiş olalım. Belli zincir marketler Türkiye’deki markayı belirlemiş oluyorlar. Bu tarz tanıtım etkinliklerinde 2 milyon insana kimsenin ulaşma imkanı yok. Sosyal medyada belli sponsorlarla yaptığımız çalışmalarda en fazla 20 bin kişiye ulaşabiliyoruz. 4 gün boyunca bu kadar ziyaretçinin olacağı alanda en azından göz temasıyla insanların bunu görmesi, Kahramanmaraş’ımızın ilçe belediyelerinin gelipte kültür alanındaki kendini tanıtacak. Gezi bölgesinde dağ manzarası, bir tarafta ova manzarası olacak. Bir tarafta Elbistan Ovası olacak. Bir tarafta termik santrallerini görürken, göğüslerine İstiklal Madalyası’nı takarak o alandan ayrılmalarını arzu ediyoruz. İstanbul Türkiye’nin Dünya’ya açılan bir kapısı. Böyle bir şehirde Kahramanmaraş’ımızı tanıtarak, insanlardaki Kahramanmaraş algısını değiştireceğiz. Baklavanın fıstığının en kaliteli yetiştiği yer Pazarcık’tır. Bunu bilen sadece bizleriz. Başka bilen yok. Keçi sütümüzün ne kadar özellikli olduğunu, dondurmamızın gerçek manada farkını orada anlatacağız. Ticaret Odamızdan bizzat tescilini almış firmaların dondurmalarını orada sergileyeceğiz” ifadelerini kullandı.

KAHRAMANMARAŞLI SANATÇILARIN KONSERLERİ OLACAK

Ardıç, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bizim hedefimiz İstanbul’daki bütün bilboardlarda, kavşak alanlarında, 39 ilçedeki afiş alanlarında workshop çalışmalarıyla, sosyal medya çalışmalarıyla tüm İstanbul’a duyuracağız. Konserlerin ardından dondurma dağıtımı yapılacağını, fıstık ezmesi dağıtımı yapılacağını duyuracağız. Ünlü konserlerimiz var. 4 güne 4 farklı konser ayarlıyoruz. Bir taraftan halk müziği ile ilgili ünlülerimiz orada olacaklar. Bir taraftan pop müziği ile alakalı ünlülerimiz orada olacaklar. Rap müziği ile ilgili ünlüler orada olacak. Hedeflenen 4 günün tamamında dolu dolu tanıtım günleri olacak. Yerine göre halk oyunları ekibi, yerine göre yerel sanatçılarımız sahnede olacak. Solist ve assolistlerin sahneye çıkmasıyla her gün saat 11’de sona erecek. Kitle getirecek ünlülerin hepsi orada olacak. Genelde bu tarz etkinliklerin bir gününe konserleri ayırıyorlar. Herkese hitap edecek, oraya kitleleri getirebilecek sanatçıkları getirebilmek için mücadele ediyoruz. Biz diyoruz ki “komşunu al gel, mahallelini al gel Kahramanmaraş’ın en büyük tanıtım günü İstanbul’da yapılıyor. Bu tanıtım gününe kim varsa topla gel, burada mutluluk var.” 23- 26 Haziran arası Yenikapı Miting Alanı’nda olacağız.”

Haber: Burak Alkaya – Ömer Harmankaya

Editör: Mahmut Beyaz