Kahramanmaraş’ta havaların ısınmasıyla bağ evlerinde ve balkonlarda kullanılan şark minderlerine talep arttı. Doğu kültürünü içinde barındıran şark köşe takımları görenleri kendine hayran bırakırken aynı zamanda da otantik bir hava sağlayarak insanları geçmişe götürüyor. Bu kapsamda şark minderlerinin alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğiyle ilgili okurlarımıza bilgiler veren esnaflardan Savaş Yalçınözü, insanların mobilya yerine eskiye olan hasretinden dolayı şark minderini tercih ettiğini söyledi. Bu artışa pandeminin de etki ettiğine vurgu yapan Yalçınözü, fiyatlar ile ilgili ise şunları söyledi: “Fiyatlar geçen yıla göre yüzde 60-70 arttı. Şu anda ahşaplı bir sedirimiz 2 bin 500, 3 bin ve 3 bin 500 TL fiyatında. Sadece minder fiyatı ise 1 sedirliğimiz 4 parça set halinde oluşuyor, onlarda bin TL 900 TL, 800 TL fiyatlarına sahip.”

KİLİM KUMAŞLARIMIZLA İNSANLARI ESKİ ANILARA GÖTÜRMEYE ÇALIŞIYORUZ

Yalçınözü, satışlarla ilgili şunları söyledi: “Havaların ısınmasıyla işlerimiz artmaya başladı, sonuçta insanlar hava almak için bağ evlerine çıkıyorlar. Bağ evleri olmayanlar da balkonu kendisine yaşam alanı olarak şekillendirmeye başladı. Balkonlar şu anda ayrı bir dünyamız oldu. Çünkü evin içerisinde sıkıldığımız için zaten 2 yıldır da pandemi süreci geçirdiğimiz için herkes havaya ihtiyaç duydu. Kumaşlarımız nostalji kilim olduğu kilimlerin de bir hikayesi olduğu için kilim kumaşları yeniden yaşatmaya çalışıyoruz. Eskiye dönmeye rağbet var şuanda. Otontik bir hava veriyor. İnsanları ayrı bir dünyada hissettiriyor. İnsanları geçmişe götürüyor. Geçmişimiz vazgeçemediğimiz bir dünya bizim. Kilim kumaşlarımızla insanları eski anılara götürmeye çalışıyoruz.”

KUMAŞIN BASKI DEĞİL DOKUMA OLMASI GEREKİYOR

Alırken dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili konuşan Yalçınözü, “Şark Minderlerini alırken şunlara dikkat etmeliyiz: Kumaşın baskı değil dokuma olması gerekiyor. Döşemelik kumaşlardan kilim kumaşlarımız daha kaliteli, makinada daha uzun süre yıkanabiliyor. Süngerin kalitesine sertliğine dikkat edilmesi lazım. İnsanların çabuk çöken süngerler değil de daha sert uzun süre giden süngerlerden kullanmalarını rica ederim” şeklinde konuştu.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz