19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ilk adım atmasından Kurtuluş Savaşı’na pek çok anın anlatıldığı serginin açılışı düzenlenen kokteyl ile yapıldı. Sergiye, Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, Kahramanmaraş Kültür ve Turizm İl Müdürü Seydihan Küçükdağlı, KASİAD üyesi iş insanları, Genç KASİAD üyeleri ve diğer ilgililer katıldı. Program katılanların sergiyi gezmesinin ardından akşam yemeği ve dünyaca ünlü genç piyanist Nehir Özzengin’in piyano konseri ile devam etti. Sergiyi ziyaretinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Ömer Faruk Coşkun, sergi nedeniyle KASİAD’a ve Genç KASİAD’a teşekkür etti. Kurtuluş Savaşı’nın Türk Milleti’nin varoluş mücadelesi olduğunun vurgusunu yapan Vali Coşkun, sergideki eserleri incelerken adeta tarihi bir koridorda gezermiş gibi gördüklerini ifade eti.

ORGANİZASYON İÇİN KASİAD’A TEŞEKKÜR EDİYORUM

Coşkun, sergi ziyareti sonrası yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “KASİAD Derneğimizin tertip ettiği bir organizasyonda bulunuyoruz. Bu organizasyonun bir parçası olan bu sergi gerçekten Milli Mücadele’nin kilometre taşlarını burada fotoğraflarla, belgelerle sergiliyor. Birebir savaş belgelerini burada gördük. Gerçekten çok meşakkatli, çok zahmetli bir çalışma neticesinde ortaya çıkan eserlerle oluşturulmuş bir sergi olmuş. Kurtuluş Mücadelemiz gerçekten topyekûn milletin varoluş mücadelesidir. Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışıyla birlikte bu mücadele ateşi başlamış, ilk kıvılcım orada yakılmıştır. Neticesinde Cumhuriyetin ilanıyla bu mücadele taçlandırılmıştır. Bizde o mücadelenin fotoğraflarını tabiri caizse tarihi bir koridorda gezermiş gibi gördük. Bu vesileyle KASİAD’a ve Genç KASİAD’a teşekkür ediyorum. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın ruhuna uygun bir şekilde bugün güzel bir organizasyona ev sahipliği yapıyorlar. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

MİLLİ MÜCADELE YALNIZCA SİLAHLI MÜCADELEDEN İBARET DEĞİLDİR

Genç KASİAD Kurulu Başkanı İsmail Dinçer ise programda yaptığı konuşma da Milli Mücadele’nin silahlı mücadeleden ibaret olmadığını ve Atatürk’ün çizdiği yolda Türkiye’yi kültürel ve ekonomik açıdan Dünya’nın önde gelen ülkelerinden birisi olmayı hedeflediklerini belirtti. Dinçer, “Bu bayramı bizlere armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve bütün Kurtuluş Savaşı şehitlerini şükran minnet ve rahmetle anmak istiyorum. Dünya genelindeki pandemi şartları nedeniyle çok istememize rağmen gerçekleştiremediğimiz bu organizasyonda sizleri bu yıl misafir edebilmekten mutluluk duyuyorum. Hepimizin bildiği üzere 19 Mayıs Milli Mücadelemizin başlama tarihidir. Fakat sizlere sormak istiyorum; Milli mücadelemiz yalnızca işgalci düşmana karşı verilen silahlı mücadeleden mi ibarettir? Eğer cevap bu olsaydı Atatürk, düşmanın Ankara üzerine yürüdüğü, savaşın en şiddetli günlerinde Temmuz 1921’de Maarif Kongresi’ni toplamaz, İstanbul ve Trakya’nın henüz geri alınamadığı Şubat 1923’te yeni milli ekonomimize yön vermek için İzmir İktisat Kongresi’ni gerçekleştirmezdi. Milli Mücadele’nin silahlı mücadele kısmını Başkomutanlık Meydan Muharebesi’yle 30 Ağustos 1923’te tamamlayabildik. Fakat bizim gerçek mücadelemiz henüz tamamlanmamıştır. Çağdaş medeniyet seviyesini yakalamış, kültürel ve ekonomik açıdan Dünya’nın en önde gelen ülkelerinden biri olmayı hedefleyen bu mücadele halen sürmektedir ve sürecektir” ifadelerini kullandı.

MİLLETİMİZİ HAK ETTİĞİ SEVİYEYE GETİRMEK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Türk Milleti’ni hak ettiği refah ve gelişmişlik düzeyine çıkarmak için yaptıkları mücadele için çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Dinçer, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Dünya’nın siyasi karışıklar ve resesyon riski ile karşı karşıya kaldığı bu dönemde bu göreve sahip çıkmak daha da önem arz ediyor. Bu hedefi doğru koyabilmek adına geçmiş verilere bakmak gerekiyor. Dünya Bankası verilerine göre, Türkiye Cumhuriyeti 1960 yılına gelindiğinde Dünya’nın 12. büyük ekonomisiydi. Sonraki yıllarda yaşadığımız krizlerle 22. sıraya kadar gerilemiş, 2020 yılı itibariyle 19. sıraya gelmiş bulunmaktayız. Farklı verilere bakacak olursak, Ekonomist Dergisi’nin yaptığı  2019 Dünya Yaşanabilir Ülkeler Sıralamasında 44. sıradayız. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın İnsani Gelişme Endeksi’nde 71. sırada, yine Dünya Bankası’nın  İş Yapma Kolaylığı Sıralamasında 69. sırada yer almaktayız. Bahsettiğim mücadelemiz bütün bu endekslerde milletimizi hakkettiğimiz seviyeye gelmesi, gelişmişlik ve refah seviyesini yakalaması için yılmadan çalışmak gerektiğini düşünüyorum.

19 MAYIS BİZİM YALNIZCA BAYRAM GÜNÜ DEĞİLDİR

Genç KASİAD adına Gençlik Bayramı’nda ifade etmek isterim ki; biz bu mücadeleye taraf olmanın bilincinde ve elimizden geldiği kadarıyla ülkemiz için çaba göstermenin mutluluğu içerisindeyiz. Bu çerçeveden bakıldığında, 19 Mayıs bizler için yalnızca bir bayram günü değil, milli hedeflerimizi yeniden hatırlamak ve bu hedeflerin peşinde ilk 19 Mayıs gününün ruhuyla geleceğe doğru yürüme azmini tekrar kazanma azmidir. Bizleri bu bayram gününde yalnız bırakmadığınız için hepinize teşekkür ederim.”

MİLLİ MÜCADELE RUHU İLE ÇALIŞIYORUZ

KASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mikail Utlu ise Milli Mücadele ruhu ile Kahramanmaraş’ı Türkiye’de sanayileşmiş ilk 10 şehir arasına, Türkiye’yi de gelişmiş ilk 10 ülke arasına sokmak için çalıştıklarını söyledi. Utlu, “Bu anlamlı günü memleket sevdalısı, Kahramanmaraşlı şair ve yazarlarımızın mekânında 7 Güzel Adam Müzesi’nde kutlamaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Bütün umutların tükenmeye başladığı bir dönemde Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk Milleti için bağımlı yaşamaktansa ölmek daha iyidir diyerek Samsun’a çıkması, bağımsızlık ve özgürlük mücadelesini başlangıcı olmuştur. Samsun’da yanmaya başlayan milli mücadele ruhu, Maraş’ımızı Kahraman yapmıştır. Binlerce şehit vererek, sıkıntı ve yokluklar içinde büyük fedakârlıklarla kurulan Türkiye Cumhuriyeti’ni Atatürk, gençlere emanet etmiştir. Bu değerli emaneti yaşatmak ve gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak en başta gelen görev ve sorumluluğumuzdur. Bu sorumluluk bilinciyle, KASİAD olarak hedefimiz, Kahramanmaraş’ı ülkemizin sanayileşmiş ilk 10 şehri arasına sokmak, ülkemizi ise Dünya’daki ilk 10 ülke arasına taşımaktır. Sanayiciler olarak bugünkü milli mücadelemiz bu doğrultudadır. Bu yolda ilerlerken, milli ve manevi değerlerimize sahip çıkacağız. İyi eğitimli olacağız, karşılaştığımız sorunları akıl, bilim ve uzlaşma ile çözeceğiz. Atatürk’ün çok sevdiğim bir sözünde dediği gibi; “Ülkesini en çok seven, işini en iyi yapandır” düsturuyla işimizi en iyi şekilde yapacağız.”

GENÇ İSTİHDAMI İÇİN KARİYER KAMPI PROJESİ YAPACAĞIZ

Gençleri istihdamına yönelik olarak KASİAD Kariyer Kampı projesi hazırladıklarını belirten Utlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Gençlerin istihdamına yönelik olarak hazırladığımız, lansmanını daha sonra ayrıca yapacağımız, KASİAD Kariyer Kampı projemizi yine bu anlamlı günde müjdelemek isterim. KASİAD Kariyer Kampı projemizin gençlerin gelişimi için çok faydalı olacağına inanıyorum. Atatürk’ün emanetine sahip çıkarak, ülkemiz ve şehrimiz için en güzelini yapma gayretinde olan ve bu programı tertip eden, Genç KASİAD’a huzurlarınızda teşekkürlerimi sunuyorum. Samsun Valiliği tarafından hazırlanan, bu güzel ve anlamlı sergi için başta Samsun Valisi Zülküf Dağlı, Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, Kültür ve Turizm İl Müdürü Seydihan Küçükdağlı olmak üzere emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve bu vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi minnet ve saygıyla anıyorum.”

BAĞIMSIZLIK MÜCADELEMİZİ HİÇBİR ZAMAN UNUTMAMALIYIZ

KASİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hikmet Gümüşer ise bağımsızlık mücadelemizin hiçbir zaman unutulmaması gerektiğini söyledi. Gümüşer, “KASİAD olarak Kahramanmaraş’ta bu tarz sosyal etkinliklere çok önem veriyoruz. Bugünde Türk tarihi açısından en önemli günlerden birisinin yıl dönümünü yaşıyoruz. Bugünü daha iyi idrak edebilmek adına, Genç KASİAD, çok güzel bir organizasyon gerçekleştirdi. Bu kapsamda Samsun Valiliği tarafından hazırlanan İstanbul’un işgaliyle başlayan, Atatürk önderliğindeki Kurtuluş Mücadelesinin fotoğraf sergisini bu güzel mekanda yapıyoruz. Bu Kahramanmaraş Halkı içinde bizler içinde çok güzel bir fırsat oldu. Bağımsızlık mücadelemizi hiçbir zaman unutmamalıyız. Bizler her zaman köklerine bağlı olan insanlarız. Ülkemizin bağımsızlık adına ne tür mücadelelerden geçtiğinin farkındayız. O mücadeledekileri anarak minnet duygumuzu yerine getirmek istiyoruz. İnşallah bunun gibi nice organizasyonlarımız olacak. Kahramanmaraş’ta bu tarz sosyal etkinliklere ev sahipliği yapması için elimizden geleni yapacağız” ifadelerini kullandı.

Haber: Burak Alkaya

Editör: Mahmut Beyaz