Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konut kredilerindeki faizin 0.89 – 0.99 seviyelerine düşürüldüğünü açıklamasının ardından fırsatçı ev sahipleri tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da satılık evlerine yüzde 20 civarında zam yaptı. Bu durum düşük gelirli vatandaşların ev sahibi olmasını bir hayli zorlaştırırken Kahramanmaraş’taki emlak sektörünün de tepkisini çekti. Konuyu gazetemize değerlendiren Gayrimenkul Danışmanı Gökhan Ergüç, ev sahiplerinin faiz oranları düştü, insanlar daha fazla kredi çeker gibi düşüncede olduğunu belirtti.

PİYASALARA OLUMLU YANSIYACAK

 Faiz indiriminin piyasaları olumlu etkileyeceğini düşündüğünü ifade eden Ergüç, fiyatların azalması için konut sayısının artması gerektiğini vurguladı. Sistemin başlayacağı Haziran ayı gelmeden yüzde 20 zam ile karşılaşıldığını vurgulayan Ergüç, “Cumhurbaşkanımızın faiz indirimini açıklamasından sonra ev sahiplerimiz bunu fırsata çevirmeye çalıştı. 2 +1 500 bin TL değerinde olan bir dairede faiz indirimleri gelince ortalama yüzde 20 zam söz konusu oldu. Bir milyon TL değerinde olan gayrimenkuller için yine yüzde 20 zam söz konusu oldu. Onlarında fiyatları ortalama bir milyon 200 bin TL civarına geldi. Özellikle kredilerin düşürülmesi gibi müdahalelerde karşımıza çıkan ilk tepki fiyatların artması oluyor. Ev sahipleri muhtemelen ‘Faiz oranları düşürüldü, insanlar daha fazla kredi çekecek’ diye düşünüyor. Faizlerin düşmesi elbette piyasalara muhakkak olumlu yansıyacaktır ama bu sistem Haziran'da başlayacak. Haziran gelmeden fiyatlar yüzde 20 arttı. Bu durum bize acımasızca geliyor. Son bir haftada beş tane daire satış anlaşması yapmıştık, kaparolarını da almıştık. Mal sahipleri vazgeçtiklerini söyleyip astronomik fiyat artışları yapıyor. Haziran gelince ne olacak onu düşünüyorum. Bu faiz indirimi piyasalara elbette olumlu yansıyacaktır, bir hareket olacaktır ama 2 milyon liralık dairenin konut kredisi 0,99 faizle aylık ödemesi 28 bin lira olacak. Bunu insanlar nasıl ödeyecek. Bu durumun iyi yanı lüks proje konutları satılır. İnşaat sektörü 300-350 iş kolunu barındırıyor. Burada dönen para otomatik olarak esnaf, sanayici, ticaret yapan firmalardaki para akışı hızlandırır” şeklinde konuştu.

İNŞAATLAR ARTARSA FİYATLARDA CÜZİ BİR DÜŞÜŞ OLUR

Demir ve beton fiyatlarındaki düşüşün konut inşaatlarının artırmasıyla cüzide olsa indirim olacağını düşündüğünü dile getiren Ergüç, “Fiyatların düşmesi için ne gerekir? Şu anda inşaat araç ve gereçlerinde fiyat düşüşü söz konusu oldu. Demir ve beton fiyatlarında düşüş yaşandı. Bu ister istemez yeni yapım sayısını artıracak. Yapım sayısı artınca da sirkülasyonun artması için ilerleyen süreçte fiyatlarda cüzi bir düşüş olacağını tahmin ediyorum. İnsanlarımızda şöyle bir düşünce var; yükselen bir gayrimenkulün tekrardan fiyatının düşmeyeceği yönünde bir algı var. Uzun zamandır da bu şekilde bir düşüş söz konusu olmuyor. Ancak tahmin ediyorum; gayrimenkul inşaatları arttığı sürece fiyatlarda cüzi bir düşüş olacak. Cumhurbaşkanımız, bu işin peşini bırakmayacağız diyor. İnşallah bu iş güzel bir şekilde takip edilir. Güzel sonuçlar elde edilir” dedi.

PİYASA ANALİZİNİ İYİ YAPMAK GEREKİYOR

Ev almak isteyen vatandaşlara piyasa analizini iyi yapmaları konusunda önerilerde bulunan Ergüç, “Gayrimenkul yatırımı yaparken piyasa analizini iyi yapmak gerekiyor. Örnek veriyorum, Kahramanmaraş’ta Bahçelievler Bölgesi’nde ortalama 2+1, 3+1 dairelerin yapım aşamasından itibaren maliyetini insanlar araştırıp kendi kafasında belirleyebilir. Piyasayı iyi araştırıp, kendi bütçelerine uygun şekilde gayrimenkul almalarını önerebilirim. 500 – 600 bin TL değerinde olan bir gayrimenkulü piyasa yükselecek beklentisiyle 700 – 800 bin TL verip, almalarını da tavsiye etmem” ifadelerini kullandı.

GAYRİMENKUL YATIRIMI HER ZAMAN KAZANDIRIR

Gayrimenkul yatırımının her zaman kazandıracağını belirten Ergüç, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Kahramanmaraş’ta 8 yıldır gayrimenkul alım – satım işleriyle ilgileniyorum. Sektöre girdiğim günden itibaren bütün yatırımcı müşterilerime ve çevremdeki insanlara her zaman şunu söylerim; gayrimenkul kısa vadede ve uzun vadede düşünülecek olursa her zaman kazandırır. Her zaman mantıklı bir yatırım olur. Ben de insanlarımızın gayrimenkule yatırım yapmalarını tavsiye ediyorum.”

Haber: Burak Alkaya

Editör: Mahmut Beyaz